1456-ban ezen a napon a keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével vereséget mértek a török hadakra, több évtizedre megállítva ezzel a törökök további európai terjeszkedését. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a Nándorfehérvári Diadal Emléknapjává.
Délben, a nándorfehérvári diadalt hirdető harangszó idején helyeztek el koszorúkat a csata helyén álló emlékműnél Belgrádban. Az egykor Nándorfehérvárként ismert mai szerb főváros neves történelmi helyszíne több tízezer turistát vonz évente, köztük rengeteg magyart is.
Budapesten díszsortűzzel tisztelegtek honvédségi hadihajók a Dunán, a nándorfehérvári csata 558. évfordulóján, és több száz általános és középiskolás fiatal is érkezett a fővárosba leróni tiszteletét az egykori győztes magyar hadsereg előtt. A diákok hétfőn egy tanulmányi kiránduláson is részt vettek. Szentendrén az altiszti akadémián, pedig megismerkedtek a magyar katonák mindennapjaival. Ezt követően a gyerekek - élükön a magyar honvédség zenekarával - a Budai Várhoz vonultak, ahol katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a törökverő Hunyadi János szobrát.
(MTI)