Nevelőszülőkhöz kerül csütörtökön délután Gerzsonka, a napokban Miskolcon megtalált háromesztendős kisfiú. A kijelölt hivatásos nevelőszülők elmennek a kórházba, ahol most van, és magukhoz veszik.
Zoom
A kisfiú ügyében még sok a homályos részlet, de annyi tudható, hogy egy családi veszekedés után "veszett el", abból a házból, ahol anyjával, V. Renátával és annak élettársával, Lászlóval éltek együtt, és ahonnan a veszekedés után az "anya" elviharzott.
Egyelőre nem tudni, a kisfiú hogyan került egyedül az utcára, mindenesetre anyja állítólag mit sem tudott erről, és abból kiindulva, hogy a rendőrök hívása után sem kezdte el keresni a fiút, nem is nagyon érdekelte. A rendőröknek azonban már azt mondta, élettársára bízta a gyereket.
– Szó sem volt arról, hogy Gerzson nálam maradt volna – mondta László, aki szerint élettársa őt próbálja okolni a történtek miatt, csakhogy teljesen alaptalanul. – Amikor Renáta elment, magával vitte a kicsit. Még azt is el tudom képzelni, hogy szándékosan hagyta ott valahol.
Az "anya", akit végül az utcán találtak meg, állítólag azt közölte a rendőrökkel, hogy "szereti a fiút, de nem tudta eltartani".
A nő egy korábbi szomszédja azt mondta, a folyton "kandúrozó" asszonynak több gyermeke is nevelőszülőknél él, Gerzsonkát is elhagyta már többször, sőt, még élettársból is legalább kettő van:
Öt évet is kaphat - elvileg
Dr. Tiba Zsolt ügyvéd szerint Gerzson édesanyja akár 1–5 évig tartó börtönt is kaphat kiskorú veszélyeztetéséért. Az ügyvéd szerint ilyen esetekben a gyámhatóság védelembe vételi eljárást indít, amely során a gyermeket legalábbis nyilvántartásba veszik, a helyzetét nyomon követik, súlyosabb körülmények esetén pedig a családból is kivehetik, ha szükséges.
(Blikk - Origó nyomán)