A KDNP továbbra is választ vár a Jobbik elnökétől arra, hogy mennyibe került a plakátkampányuk, hol vannak az erről szóló számlák és mekkora támogatást kaptak Simicska Lajostól, mert az ügyben áfacsalás gyanúja merül fel - mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.
A politikus azt mondta: a hírek szerint költségvetési csalás, áfacsalás gyanúja merül fel az ügyben, hiszen ha a Jobbik illetve Simicska Lajos cégei kevesebb plakátot vallottak be a valóságnál az adóhatóságnak és kevesebb áfát fizettek be, akkor ez egyszerű bűncselekmény, korrupció. Úgy vélte: a Jobbik a plakátkampánnyal kapcsolatos titkolózásával és mellébeszélésével minden jel szerint egy bűncselekményt fedez.
Zoom
Hollik István, egy nem létező párt országgyűlési képviselője - A közvélemény-kutatók által kimutathatatlan segédcsapatot is ráküldte a Fidesz a plakáttémára
Hozzátette: szakértők szerint bruttó 600-800 millió forint között lehet piaci ára a Jobbik plakátkampányának, amely már két és fél hónapja tart, így ennek alapján a teljes összeg megközelítheti a 2,5 milliárd forintot. Mint mondta: ez közel ötszöröse a Jobbik 476 millió forintos éves állami támogatásának, ezért "nem jön ki a matek, ennyi pénze nem lehet a Jobbiknak".
Hangsúlyozta: a Jobbik politikusai össze-vissza beszélnek és terelnek, ha erről a témáról van szó, ugyanakkor az biztos, hogy Vona Gábor pártelnök ebben az ügyben egyszer már hazudott, mert áprilisban azt állította, hogy 2500 plakáttal egy hónapig tart majd a kampány.
Kérdésre válaszolva azt hazudta: a kormányzat, a Fidesz és a KDNP minden esetben elszámolt a plakátkampányaival, azokkal kapcsolatban ilyen gyanú soha nem merült fel. Ehhez képest most van egy olyan plakátkampány, amiről nem tudjuk, hogy mennyibe kerül és az adóhatóság házkutatást tartott az érintett cégeknél - jegyezte meg, holott tisztában lehet vele, hogy az adóhatóság ugyanazon az emlőkön lóg, mint a saját, statisztikailag nem létező pártja.
Rendkívüli ülésre készülnek
Azzal kapcsolatban, hogy Áder János megfontolásra visszaküldte a plakáttörvényt az Országgyűlésnek, Hollik István megerősítette: Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője felhatalmazást kapott a Fidesz-KDNP frakciószövetségtől, hogy rendkívüli ülés összehívását kezdeményezze, amelyre a házszabály szerint 60 napjuk van.
Azt állította: a Fidesznek és a KDNP-nek fontos, hogy tiszta viszonyokat teremtsenek, és megszüntessék a burkolt pártfinanszírozást, ezért nyitottak az ellenzékkel való tárgyalásokra, hajlandók megvitatni ellenzéki módosító javaslatokat. Hollik a főplakátoló CÖF-ről egyébként hallgatott.
Hollik Istvánt a civil törvény miatt polgári engedetlenséget kilátásba helyező civil szervezetekkel kapcsolatban arról is kérdezték, hogy a Fidesz 2006-os kordonbontó akciója is polgári engedetlenség volt-e. A politikus szerint a kordonbontás nem polgári engedetlenség hanem "egy törvénysértő helyzet megszüntetése" volt. Hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP az elmúlt 25 évben soha nem nyúlt olyan eszközökhöz, amelyek a törvényes kereteket túlfeszítették volna, soha nem szólított fel polgári engedetlenségre.
Jobbik: Simicska Lajos mennyivel támogatta a Fidesz-propagandát?
A kormánypárt megint azzal vádolja a Jobbikot, amit ő követett el - írja reagáló közleményében az ellenzéki párt. A Jobbik emlékeztet rá, hogy a napokban épp Kubatov Gábor tagadta meg az alfahir.hu-nak a válaszadást arra a kérdésre, hogy a Fidesz 2002 és 2016 között mely cégektől hány plakátfelületet bérelt, és ezért mennyit fizetett. Nem derült ki az sem, Simicska Lajos mennyivel támogatta a Fidesz-propagandát, de a párt szerint azt sem tudhatjuk, hogy a Fidesz szakértői mi alapján becsülik a Jobbik havi kampányköltségét 800 millióra, miközben a Fidelitas kampánya állításuk szerint csak 100 milliót tesz ki. Ki hazudik: a fideszes szakértő vagy a fideszes ifjúsági szervezet? - teszik fel a kérdést.
Mint írják, egy biztos: a Fidesszel szemben a Jobbik közzétette mind a szerződő cégek neveit, mind a kihelyezett plakátok számát, és a költségek vonatkozásában is mindent az Állami Számvevőszék rendelkezésére bocsát egy esetleges vizsgálat során.
"Annyit kérünk Hollik Istvántól, a vizsgálatról ne a fideszes pártmédiából értesüljünk, hanem hivatalos úton, ahogyan az egy jogállamhoz illő" - zárják közleményüket.
Frissítés: Volner: a jobbikosok a Holdról is visszatérnek - csak az Orbán-csicskák maradnak távol
A Jobbik frakcióvezetője arra szólította fel az ellenzéki képviselőket, hogy ha a plakáttörvény miatt összehívják a parlament rendkívüli ülését, akkor mindannyian vegyenek részt a szavazáson.
Volner János pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a jobbikos képviselők “akár a Holdról is vissza fognak térni”, hogy szavazhassanak és megakadályozzák a jogszabály elfogadását. Kérte, hogy egyetlen ellenzéki képviselő se fontolgassa a távolmaradást, mert azzal “egy az egyben csicskájává válik az Orbán kormánynak”.
A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a Fidesz megijedt a Jobbik óriásplakátjainak sikerétől, ezért elképesztő “bolseviktempót” próbál diktálni és minden eszközzel korlátozni akarja ezeknek a plakátoknak a terjesztését. Hozzátette, hogy ha elfogadnák azt a “bizarr” és alá nem támasztható feltételezést, hogy a Jobbiknak milliárdos kampányra futotta, akkor azt is el kell fogadni, hogy ezeknek a plakátoknak a tömeges megrongálása súlyos, kiemelten büntetendő bűncselekmény.
Zoom
A "Fiatal" Demokraták Szövetsége nem várja meg a kényszerszavazást, a gyorsreagálású különítmény már elkezdte a jobbikos plakátok eltávolítását (kép: Reflektor)
A “Fidesz irányítása alatt álló rendőrség” viszont eközben nem teszi a dolgát, nem intézkedik a plakáttolvajokkal szemben – mondta Volner János.
Áder János pedig azzal, hogy visszaküldte a parlamentnek a plakáttörvényt egyértelművé tette, hogy nem a magyar nemzet köztársasági elnöke, hanem a Fideszé – bírálta az államfőt.
A burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényről az Országgyűlés a szerdai ülésnapon szavazott, a javaslat több rendelkezésének elfogadásához kétharmados többségre volt szükség. Kétharmados támogatás azonban egyik rendelkezés sem kapott, így az Országgyűlés csak a törvény egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit fogadta el.
Áder János köztársasági elnök csütörtökön megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a jogszabályt.
2. frissítés: Újabb fideszes hazugságot cáfol a Jobbik-közlemény, itt vannak a konkrét számadatok - És hol vannak a kormánypártoké?
A Fidesz-KDNP politikusai és a kormány propagandasajtója orbitális hazugságokat állítanak a Jobbik óriásplakát-kampányáról - írja közleményében Szabó Gábor pártigazgató és Schön Péter gazdasági igazgató. Alább a folytatás.
Akkor is hazudnak, amikor azzal vádolnak minket, hogy 2,5 milliárd forintba került volna eddig a közterületi kampányunk. Bizonyára a kormány a saját, közpénzmilliárdokat pazarló reklámkampányainak költségeiből indulnak ki, amelyeket magasan a piaci ár felett számláztatnak le a Fideszhez közel álló médiacégekkel azért, hogy a kormánypropagandát hirdető cégeket az adófizetők pénzén megtámogassák, mivel azok a piacról aligha tudnának megélni.
A Jobbik a honlapján eddig is nyilvánosságra hozta, hogy április és május hónapban mennyi plakáthelyet bérelt, és a mai napon a korábbi ígéret szerint a júniusi adatsor végleges számait is frissítettük.
Emellett ezennel hivatalosan nyilvánosságra hozzuk, hogy április hónapra vonatkozóan 27 359 917 forintba, május hónapra vonatkozóan pedig 26 797 472 forintba került a közterületi kampányunk. Ezekben a számokban természetesen még nincsenek benne a rongálás miatti költségek: sérült eszközök, csereplakátok és az újraragasztás költségei. Ezeknek az előreláthatólag több milliós költségeknek az összesítése még folyamatban van.
A Jobbik az igazság pártján áll, ellentétben a Fidesz-KDNP hallgatásával. A Fidesz-KDNP nem válaszol a sajtó kérdéseire arról, hogy a 2010-es és a 2014-es országgyűlési választási kampányban mennyi plakáthelyet és milyen összköltséggel béreltek. Attól tartanak, hogy kiderül, milyen csalárd módon és eszközökkel, illetve honnan származó anyagi forrásokból nyerték meg a két legutóbbi országgyűlési választást.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezúton is felszólítja a Fidesz-KDNP-t, hogy ezeket az információkat ossza meg végre az állampolgárokkal, hiszen előbb vagy utóbb az igazság még a Fideszt is utoléri.
Pénteki frissítések: Akár már jövő pénteken újrázna a Fidesz
Akár már jövő pénteken, rendkívüli ülésen tárgyalhatja újból a plakáttörvényt az Országgyűlés - értesült a Magyar Idők kormánypárti forrásból.
A burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó jogszabályt Áder János köztársasági elnök csütörtökön küldte vissza a Háznak, mivel álláspontja szerint a normaszöveg ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz. Mindez azért fordulhatott elő, mert a törvény kétharmados többséget igénylő passzusait szerdán nem fogadta el az Országgyűlés, csak az egyszerű többséget igénylő szakaszokat. Az államfő pénteken közzétett levelében arra kérte a képviselőket, hogy a törvényt teljes egészében tárgyalják újra.
Ezzel szemben a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt aláírta Áder János. Döntését azzal indokolta, hogy a parlamentben kedden elfogadott jogszabály nem befolyásolja azoknak a szervezeteknek a tevékenységét, amelyek 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak, csupán további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik – írja a szombati Magyar Idők.
2. frisítés: Lex csicska: június 23-án tartják a rendkívüli parlamenti ülést
Budai Gyula az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elárulta, hogy az Áder János által visszadobott plakáttörvény ügyében június 23-án fognak rendkívüli parlamenti ülést tartani.
Mint arról korábban beszámoltunk, a "lex csicska" elbukott az ellenzéki ellenálláson. Nem szavazta meg az országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely megakadályozta volna, hogy a pártok a kampányidőszakon kívül is óriásplakátokat helyezhessenek ki. A Fidesz képviselői önmagukban ismét kevésnek bizonyultak, az ellenzék pedig összezárt - írja az ATV.
(Kuruc.info - MTI nyomán; videó: Jobbik Info)
Korábban írtuk: