Ezek a jámbor jobbikosok nem támogatták a saját fizetésük 200 ezres megemelését - olvashatták tegnap azok a szegény emberek, akik az Alfahírről próbálnak tájékozódni, és dőlhettek hátra megkönnyebbülten, hogy lám, az ő pártjuk mégsem olyan, hiába írja ennek ellenkezőjét a teljes magyarországi sajtó. A lényeg, hogy Mirkóczki "amit 2010 előtt mondtunk, az nem volt igaz" Ádám megmondta, mert ő sohasem hazudik, a Jobbik pedig egy szociálisan érzékeny néppárt. Még most is elérhető a cikk, de a biztonság kedvéért (és a Jobbik múltat végképp eltörölni próbáló új politikájára való tekintettel) álljon itt is képernyőfényképként:
Zoom
Aki ezt elolvassa, és megnézi a végén a hivatkozást, az elbizonytalanodik (nem kevés olvasónk vitázott tegnap éjszakába nyúlóan jobbikos naivokkal és trollokkal ezen), mert ott tényleg az áll, hogy a Jobbik nemmel szavazott.
Igaz, ott már ők is végszavazást említenek, melynek során valóban nemmel szavaztak. És itt van a kutya elásva, azaz nem bontották ki az igazság minden részletét, mert - nem hiába idéztük Gyurcsányt -, a jelek szerint igen ügyesen kitanulták a parlamentben a trükkök százait.
A végszavazáson ugyanis valóban nemmel szavaztak, mert az egy szerteágazó salátatörvény, mely a jövő évi költségvetést alapozza meg, 62 oldal összesen. Például ebben van az MTA megregulázása is, amit a Jobbik a ballibekkel együtt ellenez, megint az ő oldalukra állva.
De magára a fizetésemelésre vonatkozó módosítót nagyon is megszavazták, ezt bizonyítja a másik, korábban általunk is linkelt hivatkozás.
Így tehát hiába próbálják összemosni az utolsó mondatukban a kettőt, az, hogy nem támogatták a fizetésemelést, egyszerűen hazugság. Mint oly sok más jobbikos megnyilatkozás a néppártosodás gyalázatos éveiből...
Frissítés: az "erősödő" Jobbik legfrissebb hírlevelében is büszkén hazudozik
A linkjük természetesen az Alfahír propagandacikkére vezet.
Zoom
Korábban írtuk: A pártot a csőd szélére juttatták, de ők nem fognak éhen halni: a jobbikosok is megszavazták a havi 200 ezer pluszt maguknak
Külön szavaztak a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat több pontjáról, így pontosan látszik, mely képviselő hogyan szavazott a saját fizetésemelésüket is tartalmazó részekről.
A Törvényalkotási bizottság által benyújtott módosító javaslattal emelték havi 200 ezer forinttal a saját fizetésüket. Az ellenzék szétszavazott, a Jobbikból két igazoltan távollévő képviselő kivételével mindenki igent nyomott (mert ha migránsügyben nem is, vagy csak némi pártszakadás hatására, de a saját zsebük javára mégis tudnak együtt szavazni a Fidesszel), a DK, illetve az LMP frakciója nemet – bár nem volt bent mindenki –, a függetlenek közül a liberális Bősz Anett tartózkodott, Dúró Dóra és Hadházy Ákos nemet nyomott. Az MSZP viszont összevissza szavazott, ami érintette a Párbeszéd frakcióját is, az ott ülő szocialista, Burány Sándor miatt.
Az MSZP-frakcióból öt képviselő jelen volt, de nem szavazott, öten az igen gombot nyomták, hárman a nemet. A Párbeszéd frakciója nemmel szavazott, az ott ülő, amúgy szocialista Burány Sándort kivéve, aki viszont igennel - írja a hvg.hu.
Frissítés: az Index részletesebb híre:
Az ellenzék jó része is megszavazta a képviselők fizetésemelését
Nem okozott különösebb meglepetést, hogy a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP minden gond nélkül elfogadta kedden a 2019-es költségvetést megalapozó törvényt. Ebben a javaslatban szerepelt azonban a képviselői fizetésemelés is, amely eléggé megosztotta az ellenzéket a szavazásnál.
Beszámoltunk arról, hogy így havonta nagyjából 200 ezer forinttal kereshetnek többet a parlamenti képviselők. Ugyanis az új szabályok szerint a bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresnék. Míg eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, a jövőben ez 948 ezer forintra nőne. A frakcióvezetők ennek a dupláját, a frakcióvezető helyettesei pedig kicsivel több mint a másfélszeresét keresnék az újonnan megállapított képviselői alapfizetésnek.
Ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné, de ha a törvényalkotási bizottság tagja, esetleg más bizottságban is benne van, akkor még ennél is több pénzt vihetne haza. A képviselők havi keretét is alaposan megemelik. Aki listán került be, annak a fizetésével megegyező összegű keret áll majd a rendelkezésére, aki pedig egyéniben jutott be, annak ennek a duplája.
Mindez egy törvényalkotási bizottsági módosítóval került be a tervezetbe, és a képviselők kedden döntöttek róla. Az összegző módosító érintett pontjairól külön szavazott a parlament, így láthatjuk név szerint, hogy az egyes képviselők hogy döntöttek a saját javadalmazásukról.
Finoman szólva sem volt egységes álláspont.
  • A Fidesz-KDNP és a német nemzetiségi képviselő nem meglepő módon megszavazta a kormánypárti javaslatot a fizetésemelésről.
  • Igennel szavazott a Jobbik összes jelen lévő képviselője.
  • Igennel szavazott az MSZP-ből: Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Molnár Zsolt, Varga László.
  • Jelen volt, de nem szavazott az MSZP-ből: Mesterházy Attila és Molnár Gyula, Szabó Sándor és Tóbiás József. Tóth Bertalan pártelnök nem volt jelen, Hiller István nem szavazott.
  • Nemmel szavazott az MSZP-ből: Gurmai Zita, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes.
  • Nemmel szavaztak a DK-s képviselők.
  • Nemmel szavaztak az LMP-sek.
  • Nemmel szavaztak a Párbeszéd képviselői.
  • Kivéve Burány Sándor Párbeszéd-képviselőt, aki ugye MSZP-tag. Ő igennel szavazott.
  • Nemmel szavazott a két független, Dúró Dóra (ex-Jobbik) és Hadházy Ákos (ex-LMP).
  • A független Bősz Anett (Liberálisok, ex-Párbeszéd) viszont tartózkodott.
Mindez azt jelenti, hogy a parlament 163 igen, 23 nem szavazattal és 1 tartózkodással megszavazta a képviselői tiszteletdíjak emelkedését. Majd a parlament a teljes javaslatot is elfogadta a költségvetés megalapozásáról, itt már az ellenzék nemmel szavazott egységesen.
2. frissítés: a milliárdos szemkilövető beszólt a kollégáknak:
Korábban írtuk: Megszavazták: az átlagfizetés háromszorosát kapják mostantól a politikusok
Az összeg ráadásul évente emelkedik majd. Emellé benzinkártya és lakbértámogatás is jár. A Fidesz korábban azzal védekezett, hogy az ő bérük emelkedik utoljára, hiszen már mindenki másét megemelték.
Zoom
Nem csak az MSZP, a Fidesz és a Jobbik is így gondolja
Az MTI híre szerint az Országgyűlés kedden elfogadta a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, amely 42 jogszabályt módosít. Bár több mindenről is szó van benne, a leglégenyesebb a képviselői bérekkel foglalkozó rész.
Eszerint augusztustól évente emelkedik az országgyűlési képviselők tiszteletdíja, amelyet az előző évi átlagbér háromszorosában határoz meg az országgyűlési törvény.
Aki egy állandó bizottság tagja, alapilletményének 1,2-szeresét, aki legalább két testület munkájában vesz részt vagy a törvényalkotási bizottságban foglal helyet, az alapilletmény 1,4-szeresét kapja. A frakcióvezetők az alapilletmény kétszeresében részesülnek, helyetteseik annak 1,7-szeresében, de helyettesi díjazást csak minden megkezdett huszonöt tag után egyszer fizetnek. Az Országgyűlés elnöke az alapilletmény 2,7-szeresét kapja, alelnökei a dupláját, míg a jegyző és az Interparlamentáris Unió magyar nemzeti csoportjának elnöke esetében 1,7-szeres szorzóval számolják a juttatást.
A képviselők üzemanyagkártyát is kapnak. A budapestiek alapjuttatásként havi 2500 kilométer megtételéhez elegendő forrást kapnak, míg aki több mint 300 kilométerre lakik, 6500 kilométerre elegendőt, de a legnagyobb területi kiterjedésű választókerületek egyéni képviselőinél a keret ennek akár a másfélszerese lehet.
Emelkedik a lakbértámogatás is, a kormányzati tisztséget is ellátó képviselő pedig a jövőben nem kap az országgyűlési törvényben meghatározottnál alacsonyabb összegű javadalmazást.
A miniszterelnök a miniszterek részére személyi illetményt állapíthat meg, amelynek havi összege nem haladhatja meg a miniszter által irányított vagy felügyelt központi államigazgatási szerv, annak nem minősülő költségvetési szerv, illetve a miniszter tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság által ugyanazon személynek a tárgyévet megelőző évben kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülő, legnagyobb éves jövedelem egytizenkettedét.
Az alapilletménytől eltérő személyi illetményt a miniszterelnök évente állapítja meg a tárgyév március l-jétől a következő év február végéig - 2018-ban az augusztus l-jétől 2019. február végéig - terjedő időszakra, és minden évben felülvizsgálja. A miniszternek személyi illetmény alkalmazása esetén illetménykiegészítés, pótlék nem fizethető.
A jogszabály rendelkezik az ügyészeknek járó illetménypótlékok növeléséről is szeptember 1-jétől. Például a legfőbb ügyész vezetői pótléka az illetményalap 400 százaléka, helyetteséé a 300 százaléka, a fővárosi főügyészé pedig a 200 százaléka.
(MTI - HVG)