Gyenge Zsolt, a Jobbik terézvárosi önkormányzati képviselője kérdésünkre válaszolt:



- Miért vette fel az egyenruhát?

- A legfőbb ok az, hogy ma lépett életbe az a miniszteri rendelet, amely nemcsak a Magyar Gárda egyenruháját tiltotta be, hanem értelmében a hozzá hasonló ruha viselete is szabálysértésnek minősül. Szegedi Csanád jobbikos EP-képviselő azon felhívásának tettem eleget, hogy, aki teheti, jelenjen meg fekete-fehér öltözetben a gárdisták melletti szolidaritás jegyében.

Felháborítónak tartom, hogy a hazaáruló kormány azokat bünteti, akik rendet akarnak az országban, megvédik az embereket a cigánybűnözéstől, az árvizektől, adományokat gyűjtenek a rászorulóknak és a határon túli magyar testvéreinknek.

Másodsorban azért vettem fel az egyenruhát, mert a VI. kerületi önkormányzatban az MSZP-s képviselők nagy része gazdasági bűncselekményekkel van meggyanúsítva, mivel az önkormányzati vagyon nagy részét fillérekért kiárusították az izraeli befektetőknek, illetve olyan emberek laknak a kerületben, akikhez Rákosi Mátyás járt ebédelni.

A balliberális képviselők a félórás tanakodás közben állítólag Draskovics Tibort is felhívták, majd Verók István polgármester kihívta a rendőrséget, akik igazoltatták a jobbikos képviselőt, majd előállították, és bevitték a VI. kerületi rendőrkapitányságra.

2 óra után Gyenge Zsoltot kiengedték, de egyelőre még nem hoztak határozatot, hivatkozva a rendelet frissességére. A rendőrség elkezdte értelmezi az új szabályt, amelyben az szerepel, hogy nyilvános rendezvényen nem lehet megjelenni gárdaegyenruhában vagy ahhoz hasonló öltözetben. A rendőrség az ügyészséghez fordult, hogy értelmezzék a rendelet szövegét. Tisztázni szeretnék ugyanis: az önkormányzati testületi ülés nyilvános rendezvénynek minősül-e, illetve mi számít "gárdaegyenruhának vagy ahhoz hasonló öltözetnek".
 
 

Nosztalgiáztatnak az elvtársak...
majd mi is fogjuk őket
Korábban írtuk: Gyenge Zsoltot, a Jobbik VI. kerületi önkormányzati képviselőjét előállították gárdaegyenruhája viselése miatt.
A testületi ülésről vitték el, ahová Verók István szocialista polgármester hívta a karhatalmat.
Gyenge Zsolt volt fideszes, jelenleg a Jobbik színeiben politizáló önkormányzati képviselő csütörtök délelőtt demonstratív célzattal, a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában jelent meg az VI. kerületi önkormányzat ülésén - áll az önkormányzat sajtóközleményében.

Verók István polgármester az ülés megkezdése pillanatában észlelte az eseményt, és felszólította a képviselőt, hogy vagy változtasson az öltözetén, vagy hagyja el a termet. Gyenge Zsolt ezt megtagadta. Erre a polgármester felfüggesztette az ülést, és azonnal értesítette a kerületi kapitányságot.
Amíg a rendőrök a helyszínre nem értek, Gyenge képviselő nyugodtan pózolt a szélsőjobboldali sajtó általa a helyszínre hívott munkatársai előtt - olvasható a cinikus közleményben.
A képviselőt később a rendőrök elvezették a Polgármesteri Hivatal épületéből.
(Barikád - MTI nyomán)