A pátyi „golfpálya-lakópark” néven elhíresült beruházás országos ismertségre tett szert. Röviden összefoglalva: a multimilliárdos, csalásért elítélt és pornóiparban is érintett üzletember, Kovács Bence János, és a budapesti éjszakában érdekelt Mervó József nevével fémjelzett Groupo Milton spanyol cég egy gigaberuházást készített elő Pátyon. A golfpálya köntösbe bújtatott lakópark közel 3000 lakóingatlannal, fizetős iskolával, bevásárló-központtal megkétszerezné Páty lakosságát, ha megvalósulna, ugyanakkor nem zárható ki, hogy ingatlanspekulációról van szó: a befektető olcsón felvásárolja a szántókat, legelőket, majd átminősíttetve több tízszeres haszonnal értékesíti a területet.
A 13 tagú pátyi képviselőtestületből tízen ehhez asszisztáltak, támogatva ezzel egy korrupciós mechanizmust, annak ellenére, hogy a 2010. 02. 14-én megtartott népszavazáson a megjelentek 67%-a a beruházás ellen voksolt. Igaz, a referendum eredménytelen lett, mivel azon 50% helyett a szavazásra jogosultak „csupán” 43%-a vett részt. Az MSZP képviselőjelöltje, Sass Szabolcs lakossági fórumán a Jobbik képviselőjének kérdésére azt találta válaszolni, hogy a golfpálya-lakópark ügyében bíznak a pátyi képviselőtestület bölcsességében, és aki nem ment el szavazni, az szerintük a beruházás ellen voksolt. Köszönjük, Szabolcs!

A beruházást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Fülöp Sándor is törvénysértőnek ítélte, emiatt az alkotmánybírósághoz fordult. Ennek ellenére a pátyi képviselőtestület, az ombudsmani döntést figyelmen kívül hagyva, megkötötte a beruházó Groupo Milton és az önkormányzat közötti településfejlesztési szerződést. A szerződésben a beruházó 10 millió euró (kb. 2,7 milliárd forint) értékben közcélú beruházást vállalt, ennek fedezetéül felajánlott egy székesfehérvári legelőt, melyet a falu önkormányzata annak ellenére fogadott el, hogy független ingatlanszakértő szerint a terület mindössze 15 millió forintot ér. Az ügyben Tollner József önkormányzati képviselő feljelentést tett. Ő egyébként a kezdetektől ellenezte a beruházást. Néhány héttel ezelőtt lejáratóhadjárat indult ellene: ismeretlenek szórólapokat terjesztettek a munkahelye (egy budaörsi középiskola) környékén, azzal vádolva őt, hogy a szcientológiai „egyház” tagja, és fiával kiemelkedően rossz viszonyt ápol. A vádak alaptalannak bizonyultak. Porkoláb József, a Fideszből azóta kizárt önkormányzati képviselő rágalmazó levelében gyengeelméjűnek titulálja Tollner Józsefet, majd felszólítja a levél olvasóját, hogy telefonon zaklassa képviselőtársát. A levél tartalmazza Tollner mobilszámát is.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a kezdetektől kiállt a golfváros létesítése ellen, melyet nem csupán sajtóközlemények, hanem tetteink is bizonyítanak. Többek között részt vettünk a pátyi civilek által meghirdetett autósdemonstráció szervezésében, lakossági fórumot tartottunk, melyen a beruházás ellenzői és támogatói ütköztethették véleményüket. Egy másik alkalommal a Jobbik, a Fidesz és az MSZP képviselőjelöltjének szerveztünk nyilvános vitát (csak a jobbikos Dr. Lenhardt Balázs jelent meg), illetve a tényeket megismertető szóróanyagokat juttatunk el minden pátyi polgár postaládájába.

A Jobbik MM jelenleg is kiáll Tollner József mellett. Továbbá felszólítjuk a pátyi önkormányzatot, hogy azonnali hatállyal bontsa fel a törvénysértő módon kötött településfejlesztési szerződést. Reméljük, hogy a számonkérés ebben az ügyben sem marad el, a Jobbik pátyi szervezete ezt minden eszközzel elő fogja segíteni.

A zöld szósszal nyakon öntött SZDSZ (az LMP) által kiadott közleményben üdvözöljük, hogy kiállnak Tollner József mellett, azonban fontos kiemelni, hogy ez a párt csak jóval a népszavazás után, az országgyűlési kampány finisében kezdett el foglalkozni ezzel a gigaberuházással. Ennek tükrében furcsálljuk, hogy felszólítják a többi pártot: nyilatkozzanak meg az ügyben. Kérdésünk hozzájuk, hogy hol voltak az autós demonstráció szervezésénél, illetve a népszavazás előtt, mikor a beruházás ellen kellett kampányolni?

A Jobbik álláspontja világos és változatlan: a magyar föld Pátyon sem eladó!

Dr. Kovács Tamás
Jobbik MM Pátyi Szervezet elnöke