Régebbi olvasóinknak nem kell bemutatnunk Miranda Vuolasrantát. Ő (a zsidó-cigány testvériséget fennen hangoztató Kyösti Roth mellett) a finnországi cigányság egyik szószólója, hazudozásaiban, cigánybűnöző-mentegetéseiben amolyan második Mohácsi Viktóriája.

Messziről jött ember azt mond, amit akar – tartja a mondás, ami különösen igaz a magyarok által (pedig a nyelvtani, kiejtésbeli, alapszavak-beli stb. hasonlóság miatt ha valakinek, hát a magyaroknak könnyen tanulható a nyelv!) se nagyon beszélt nyelvet használó országra. A HírTV-nél, úgy látszik, vagy senki sincs tisztában a finnországi cigányhelyzettel (mert nem beszélnek finnül és/vagy nem követik az ottani eseményeket), vagy egyszerűen csak szervilisen ki akarják szolgálni a cigóknak csontig benyaló, a segílyezést megszorítani semmiképp nem kívánó Fideszt. Mindegy, a lényeg az, hogy a HírTV igen keményen bekapta a horgot, és kritikátlanul, visszakérdezés nélkül(!) lehozta Miranda Vuolasranta hazudozásait arról, hogy egy finnországi átlagcigány semmiben sem különbözik egy átlagfinntől. Azaz: éppen olyan iskolázott (a PISA-felmérések tükrében [is] az egész világ legeslegiskolázottabb, legműveltebb népéről beszélünk!), éppen olyan munkaszerető- és bíró (amiben a derék finnek szintúgy verhetetlenek), éppen ugyanannyira becsületes (a finnek a becsületességi országrangsort is vezetik) nép az ork, mint a gazdanépe.

Ezzel szemben mi az igazság? Azt nemcsak a közismerten náci Franciaország szintén biztosanszéljobbos nagykövete mondta el (idézet INNEN: "Nem tudok ilyen országot mondani."; mindezt a „Tud ön olyan roma kisebbséggel rendelkező európai országról, amely megnyugtatóan megoldotta ezt a [cigány]kérdést?” kérdésre válaszolta), hogy egyszerűen nincs olyan ország, ahol beilleszkedett volna a cigányság. (Tovább, ehhez a nyilatkozathoz kapcsolódó hivatkozások ITT.) Finnországban sem. De menjünk tovább, ha nem hiszünk a franciáknak, olvasgassuk pl. EZT a finnországi helyzettel foglalkozó cikket: “A [cigány] gyerekek már alsóban könnyen kirekesztődnek. A 2000-es évek elején megyei szinten a cigány gyerekek fele járt kisegítő iskolába, egy része vitatható okokból. A gyerekek csak két százaléka járt óvodába.” (V.ö. Vuolasranta: „úgy találtuk, hogy ennek a kulcsa az iskola előtti integráció. Kötelező, hogy bölcsődébe, óvodába járjanak a gyerekek” - igen, kötelező, de nem járatják őket, ahogy nálunk sem...) Vagy mondjuk EZT a jelentést, amit a szintén nácifasiszta, cigánygyűlölő stb. UNESCO készített, amely virágnyelven fogalmazza meg azt, hogy a cigányok b@sznak óvodába, iskolába járatni a purdéikat. Vagy akár folytathatjuk EZZEL a szintén hivatalos, a Helsinki Egyetem egyik professzora által készített  kimutatással; kiderül belőle, hogy ott a cigányok 80%-a nem fejezi be az általánost. Vagy EZZEL az anyaggal, ami azt szögezi le, hogy a cigányok 15%-ának van általános iskolánál magasabb végzettsége. Fejezzük is be mondjuk EZZEL, amiből kiderül, hogy a finn cigánybűnözők (azaz az összcigányság többsége!) zöme analfabéta, felük drogos is.

Ennek fényében Vuolasranta azon állítása, hogy „a roma munkanélküliség és iskolázottság megfelel az országos [finn] átlagnak”, legalábbis új megközelítést kap. Értsd: a legpofátlanabb módon hazudik.

Ráadásul ez „csak” az oktatás és a vele szorosan összefüggő munkába járás (amiben, finoman szólva, cigóék szintén nem jeleskednek) volt. A példákat hosszan folytathatnánk a finnországi cigányok bűnözésének kiugró voltával (lásd EZT a szintén hivatalos(!) statisztikát; plusz infó ITT) vagy azzal, hogy a legdurvább mészárlásokat rendre ők követik el (két példa ITT és ITT), Európa másik pestisével, a muzulmánokkal karöltve. Vagy azzal, hogy a finn rendőrség - a szegín üldözött romákok szerint is - bűnözőnek tartja a cigányokat (hivatalos, rendőrségi szaklapban megjelent cikk ITT).

Ekkor még nem is mondtuk azt, hogy kérdezzen meg az olvasó egy átlagfinnt, mit gondol a cigányokról. (Persze, lehetőleg ne az LMP-nek megfelelő, hasonlóan cigány- és muzulmánbarát, és emiatt rohamosan csökkenő támogatottságú Zöldek támogatóját.) Ugyanúgy ki fog köpni, szitkozódni fog és esetleg még Adolf Hitler tevőleges fellépését is dicsőíteni fogja, mint amikor a másik „közkedvencről”, a muzulmánokról esik szó... Ahogy az sem véletlen, hogy a derék finnek tettleg, fegyverrel is fellépnek a korcsok ellen, és egész egyszerűen lelövik őket, mint a kutyákat (egy példa a sokból ITT és ITT; hasonló a muzulmánokkal kapcsolatban ITT). Vajon miért nevezte az egyik amerikai hindu vezér Finnországot egyenesen apartheid-államnak (cikk ITT)? Egész biztosan azért, mert a finnek „szeretik” a korcsokat...
"Gratulálunk", HírTV! Előre a lenini, bocsánat, fideszes, cigányseggnyaló úton!

Vuolasranta hazudozása a HírTV tálalásában:

Az európai cigány szervezetek sokat várnak a magyar elnökségtől
A romaintegráció elősegítését várják európai cigány szervezetek a magyar uniós elnökségtől. Erről beszélt a hírTV-nek a finnországi roma fórum elnöke.

A skandináv államban a beilleszkedési stratégia az 50-es években kezdődött. Azóta a roma munkanélküliség és iskolázottság megfelel az országos átlagnak. „Az elmúlt 30 évben nagy hangsúlyt fektettünk a felnőttoktatásra. Mindenkit be akartunk vonni az oktatásba, tehát hosszútávon a munkaerőpiacra. Külön kezeltük a gyermekoktatást és úgy találtuk, hogy ennek a kulcsa az iskola előtti integráció. Kötelező, hogy bölcsődébe, óvodába járjanak a gyerekek már kiskoruktól fogva, hogy a társadalom részévé váljanak, elsajátítsák a társadalom értékrendjét, vagy akár a helyes nyelvhasználatot, hogy megfelelő szókincsük legyen a tanuláshoz. Ezáltal kialakul bennük a bizalom, hogy megéri tanulni” – nyilatkozta Miranda Vuolasranta, a Finn Roma Fórum elnöke. (da)

Hogy mi a roma integráció titka és mit tehet a magyar elnökség az Európai Unió egyik legsürgetőbb problémájának a megoldásáért, arról bővebben az Európai Híradó holnapi adásában lesz szó.

HírTV