Elutasította a Budaházy György szabadlábra helyezését kérő védői indítványt a Fővárosi Bíróság szerdán. Budaházy a tárgyaláson nem kívánt érdemi vallomást tenni, de visszautasította a vádakat, és élesen bírálta az ellene folyó eljárást.


Az elsőrendű vádlott azt mondta: a több mint másfél éve tartó letartóztatása során sorozatosan megsértették jogait, és folyamatosan akadályozták, hogy felkészüljön a védekezésre, ezért nincs egyelőre abban a helyzetben, hogy érdemi vallomást tegyen. A büntetőper egy hét múlva a vádlottak meghallgatásával folytatódik.
Videók:
Budaházy észrevételei a váddal kapcsolatban és véleménye a koncepciós eljárásról:
Szaszka indítványai a szabadon bocsátásra, az ügyész kizárására, a védekezéshez való jogának biztosítására:
A HírTV összefoglalója:
Korábban írtuk: Cáfolta Budaházy György, hogy bűnös volna a szerda reggeli bombariadó után a délutáni órákban vádirat-ismertetéssel, majd a vádlottak meghallgatásával folytatódó büntetőperben a Fővárosi Bíróságon.
„Ötven éve nem volt ilyen kirakatper Magyarországon” – e szavakkal bírálta az ellene folyó eljárást, és utasította vissza a vádakat a több mint másfél éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György.
A vádbeli "terrorcselekményekért" a törvény szerint akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.
A tárgyaló ügyész kizárását több védő is kérte, indítványukat az ügyészség fogja elbírálni.
Korábban írtuk: Késéssel indult a délelőtti bombariadó után 13 órára meghirdetett folytatás Budaházy György szerdai tárgyalásán. Ennek oka az volt, hogy a tárgyalás reggeli kezdetekor még nem volt szükség olyan szintű biztonsági intézkedésekre, mint a folytatáskor, s lassú volt a résztvevők és érdeklődők beengedése.
Bombát persze nem találtak a rendőrök a bírósági épületben, de az egyenruhások még mindig a helyszínen tartózkodnak.
A tárgyaláson egyébként a tizenhatodrendű vádlott ellen visszavonták az országos, illetve az EU-s elfogatóparancsot, és B. Gábor maga bejelentette, hogy az általa megkapott nyomozati anyagon, noha szerepelt a címe, erről a bíróság nem értesült. Ezen kívül visszavonta ügyvédje megbízását is, mert nem tudja fizetni a védelem költségeit. A harmadrendű vádlott, Szász Endre is hasonló bejelentéssel élt.
A védők egyébként az ügyészséget okirat-hamisítással gyanúsítják, és súlyos törvénysértéseket emlegetnek a perben. Kora délután a 34 oldalas vádirat ismertetése zajlott.
Korábban írtuk: Bombariadó miatt félbeszakadt Budaházy György és 16 társának büntetőpere szerda délelőtt.
A  tárgyalás délután 1-kor folytatódik.
A HírTV híradórészlete:
Szikinger védi Budaházyt
Budaházyt már nem Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő védi, hanem Szikinger István ismert büntetőjogász - adja hírül az MTI (ebben az ügyben egyébként eddig sem Gaudi védte, hanem Király Gábor - a szerk.).
A korábban Tasnádit is védő Szikingerről nem mondható el, hogy köreinkben nagy népszerűségnek örvendene, ami teljes mértékben érthető is. Ő ugyanis (vagy legalábbis 2006-ban még ő volt) a szcientológus szekta jogi képviselője, a zámolyi cigányok befogadása után a franciáknak írt levél egyik aláírója (olyanok mellett, mint Esterházy, Kende, Konrád vagy TGM), s ő az, aki szerint nincs cigánybűnözés - hogy csak néhányat említsünk közismert viselt dolgai közül.
Valamilyen oka biztosan volt a Budaházy családnak, amiért őt bízták meg a védelemmel, remélhetőleg hamarosan mi is többet tudunk, és olvasóinkat is tájékoztathatjuk.
További képek a tárgyalásról:

Képek: Index







Morvai Krisztina levele:
Kedves Barátaim!

Ma, március másodikán fél kilenckor a Fővárosi Bíróságon kezdődik a másfél éve raboskodó Budaházy György és 15 másik hazafi büntetőpere. Ebből az alkalomból kérlek Benneteket, hogy tekintsetek meg egy kb. hat perces dokumentumfilmet, amelynek címe:
2009-es toborzó film a Nemzeti Ellenállásról
Bele fogtok borzongani - ahogy az velem is megtörtént.
Szeretettel,
Morvai Krisztina
Kérlek, add tovább!
Korábban írtuk: Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon a parlamenti képviselők elleni "terrorcselekményekkel" és "aljas indokból elkövetett" súlyos testi sértéssel vádolt Budaházy György és 16 társának büntetőpere. A tárgyaláson Budaházy mintegy kéttucatnyi híve is megjelent. Budaházyt és társait vádolják többek között Csintalan Sándor műsorvezető megfegyelmezésével, valamint a Hiller István és Kóka János ingatlanjai elleni támadásokkal.
Mintegy kéttucatnyi szimpatizánsa ment el a Budaházy György elleni büntetőperre a Fővárosi Bíróságra az Origó helyszíni tudósítója szerint, akiket Szabadságot Budaházynak feliratú polójukról lehet felismerni.
A Központi Nyomozó Főügyészség 34 oldalas vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy "Hunnia Mozgalomnak" nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.
A bíróság legnagyobb termében folyó tárgyaláson megjelent Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője és Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő is. A karzat teljesen megtelt a tárgyalásra. A fotósok és az operatőrök mindössze öt percet kaptak a tárgyalás elején, mert a bírónő szerint nem lehet felvenni az egész tárgyalást.
"Szabadság!" - kiáltotta el magát Budaházy, amikor bevezették a terembe. Budaházy fején símaszk van, fehér inget és fekete mellényt visel. A szimpatizánsok felállva tapsolták meg megérkezésekor. Budaházy elé egy laptop van készítve, ami arra utal, hogy aktívan részt vesz majd saját védelmében.
A vád szerint a csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, majd 2008. február 8-ára virradóra hasonló támadást intéztek több településen más országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen. Így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását.
Később, 2009. április 8-án egy miskolci, egy Szigetváron lakó és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak elhelyezni futball-labdába rejtett pokolgépeket. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, ezt azonban a rendőrség megakadályozta.
A vád szerint szintén Budaházy György utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, továbbá az MSZP kispesti és kőbányai székházai elleni Molotov-koktélos támadásokat, és számos más hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlanja, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen.
Az ügyészség szerint Budaházy utasítására a csoport négy tagja 2007 decemberében fémrudakkal helybenhagyta Csintalan Sándort, a Hír Televízió műsorvezetőjét egy III. kerületi társasház teremgarázsában, mert a sértett a műsorában a mozgalom tagjait huligánoknak, rongálóknak nevezte. Csintalan Sándor nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.
Budaházy György több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van.
(MTI - HírTV - Origó nyomán, videók: Szent Korona Rádió, HírTV)