A Janikovszky-díjjal kitüntetett Varga Márta, a tavasszal botrányos körülmények között megszüntetett erzsébetvárosi judaista Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, a súlyos bűncselekményeket elkövető Gál György (és mások) egykori szeretője köszöni szépen, jól van. Meglehet, iskolájának bezárását követően korábbi kollégái közül sokan még most sem találtak maguknak állást, Varga Márta sorsáról azonban barátai gondoskodtak.
S hogy ez a liberális gondolkodású, hitét sohasem gyakorló nőszemély miért éppen az evangélikus egyházban landolt? Miért nem helyezték el a számtalan „liberális” intézmény egyikében, valamiféle jól fizető állásba a „liberális” ismerősök? Nos, állítólag egyik rokona nyomta be az evangélikus egyház oktatási osztályra a gyógypedagógus végzettségű Mártikát - akinek botrányos ügyeivel foglalkozó korábbi cikkünkben az alábbiakat írtuk: „Remélhetőleg az evangélikus egyház vezetése nem akarja lejáratni magát a hívek előtt, és nem tart igényt a nem éppen puritánságáról ismert fehérmájú és alkoholista prostituáltra.”
Nos, tévedtünk, ugyanis az evangélikus egyház vezetése mégiscsak igényt tartott Varga Márta szolgáltatásaira. Hogy pontosan kinek és mit szolgáltat, azt egyelőre sűrű homály fedi. Mártikánk valamikor a nyáron lépett be az evangélikus egyház kötelékébe, és láss csodát, néhány hónap alatt komoly karriert futott be: immár az egyház oktatási osztályának vezetőjeként osztja az észt, és veszi fel magyar viszonyok között nem kevés fizetését. Vajon az evangélikus egyház vezetőit már ennyire nem érdekli, ki irányítja a felekezet oktatási ügyeit? Vagy valakik föntről odaszóltak nekik, hogy Varga Mártát márpedig igenis alkalmazni kell, különben megnézhetik magukat? Hogyan működik az a legendás kapcsolati háló, amely minden körülmények között megvédi, sőt jól fizető állásokhoz juttatja azokat, akik ahhoz a bizonyos belső „körhöz” tartoznak? Remélhetőleg hamarosan erre is választ kapunk.
Kapcsolódó: