Budapest VII. kerülete manapság az ingatlanpanama néven elhíresült vádaktól hangos. Csalás, okirathamisítás, bűnszövetkezet létrehozása, hogy csak a vádpontok egy részét idézzük. A bűnszövetkezet (mára kevesebbet emlegetett) alakja Gál György, az önkormányzat korábbi, egy éve előzetes letartóztatásba helyezett SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnöke. A gyanú szerint az egyéni anyagi gyarapodásán oly szorgosan iparkodó képviselő az önkormányzatiság minden területén igyekezett kialakítani a maga szerviensi körét. A helyi értelmiség magát joggal értelmiségnek valló része azonban nem akart fejet hajtani a csupán általános iskolai végzettséggel rendelkező helyi nagyúr előtt, közülük is merev ellenállást tanúsítottak az iskolák pedagógusai.
Első Jaguár gépkocsija megszerzésekor kezdett élénkebben érdeklődni az oktatás iránt. No nem tanulni akart, inkább (ahogy a kerületben elhíresült) „osztani az észt”. Partnernek a választási körzetében található általános iskola igazgatónőjét szemelte ki, aki, bár kinevezésekor nem rendelkezett megfelelő végzettséggel, kezdetben stabilan bírta a helyi szocialisták bizalmát Az iskolavezető azonnal lecsapott a kecsegtető alkalomra, felmérte, hogy valójában Gál az igazi kerületi hatalom, és (erős helyi szóbeszéd szerint) 2003-ban egy éjszakán pecsét került szövetségükre, melyet az elkövetkező években többször megerősítettek.
A kölcsönös előnyökön is nyugvó kapcsolat mindkettőjüknek szépen kamatozott. Az igazgatónő helyzete stabillá vált, személye támadhatatlan volt, kívánságait teljesíteni kellett. Kiemelten az iskolán belül dolgozóknak, hiszen aki bármiben is ellenállt, gyorsan távozhatott. Gál György befolyása az oktatási területen megnőtt, partnere mindenről tájékoztatta, bár egyesek szerint ezt arra is felhasználta, hogy a többi igazgatónak rossz hírét keltse a döntéshozók előtt. Mindezt természetesen nemes ügyért tette. A számára magától értetődő eljárás azt a célt szolgálta, hogy a többiek rovására saját iskoláját és személyét előnyökhöz és többnyire több pénzhez juttassa.
A kiváló igazgatónőnek a megdicsőüléshez vezető útján újabb állomást jelentett egy magas állami elismerés. Pár éves vezetői tevékenység Magyar Bálint (szintén SZDSZ-es) miniszter köztársasági ezüst érdemkereszttel díjazta. Felterjesztésében a népakarat érvényesült, hiszen a javaslatot a szülői közösség tagjai írták alá. Több érintett elmondása szerint szándékukat a helyi SZDSZ-irodán Gál György közölte velük, hozzátéve, hogy esetleges aggályaik miatt gyermekeik további eredményes tanulmányai az iskolában nehézségekbe ütközhetnek. Mondani sem kell, összegyűlt az elegendő aláírás.
Kitüntetett igazgatónak kitüntetetten jó iskola is dukált. Ennek érdekében Gál György pedagógus strómanját különböző, az oktatási minisztériumhoz köthető bizottságokba juttatta be. A kiváló szakmai múlttal elért pozíciókat az igazgató arra használta, hogy iskoláját pályázati pénzekhez juttassa. Jelentős összegek áramlottak az iskolába a képviselő zsebéből is, bár az ügyészségi gyanúk szerint azok eredetileg az önkormányzatot illették volna. Gál bőkezűen finanszírozta az intézményi rendezvényeket Az előzetes letartóztatásáig évente megrendezett iskolai alapítványi bálokat milliós összegekkel támogatta.
A következő cél az épület felújítása volt, ez azonban már némi nehézségbe üközött. Hunvald György (MSZP-s) polgármester mindenáron olyan iskola felújítását akarta elkezdeni, amelyik rosszabb állapotban és persze lehetőleg szocialista képviselő körzetében volt. Emellett nem akarta támogatni a már liberális fekvésű igazgatónőt sem. A kötélhúzás eredménye az lett, hogy Erzsébetvárosban leállt, illetve el sem kezdődött az iskolák felújítása, hiszen Gál cserébe a többi beruházást akadályozta meg. Majd győzött. Több mint 700 millió forintért tették széppé a Rottenbiller utcai iskolát. Ezt nevezik mai napig a VII. kerületben erzsébetvárosi bugyipénznek.
Új épület, kiváló igazgató, tehát minden adott volt ahhoz, hogy az eget ostromló vezetőnő újabb kívánsággal állhasson elő. A közösségért folytatott küzdelme mellett egyetemet végzett (pedagógia szakot, mellyel továbbra sem taníthat semmilyen tantárgyat), így feljogosítva érezte magát arra, hogy gimnáziumot igazgasson. Minden álma megvalósult. A koalíció fenntartásában érdekelt szocialisták megszavazták Gál újabb oktatásbarát javaslatát: körzetében az általános iskola gimnáziummal bővült. Ezzel tervei szerint mellékesen biztosította az iskolába járó saját gyerekeinek is a jövendő érettségit.
A gimnázium a hírek szerint nem bizonyult keresettnek, az első osztályban csak lézengtek a gyerekek és közülük többen távoztak is. Az sem bírta maradásra őket, hogy a kerületben példátlan módon (természetesen közpénzből) minden tanuló laptopot kapott. Az újabb osztályba idén még kevesebben iratkoztak be, némi jóindulattal egy kisebb szobában sem szoronganának a tanulók.
Gál György ekkorra már előzetes letartóztatásba került, azonban az iskola igazgatónőjének pozíciója nem változott. Új támogatókra lelt a képviselők között. Vele nem olyan szoros a kapcsolat, csupán azon alapul, hogy a közösségért fáradozó egykori fideszes polgármesterjelölt gyerekként az intézmény tanulója volt. A mára magát kereszténydemokratának mondó, a Fidesz ellen tevékenykedő, szocialistákat háttérből támogató díszellenzéki politikus – Kecskés Gusztáv – garancia (az azért kissé megkopott) magabiztosságára.
Hősnőnk bizakodó tekintettel, de remegő szájjal várja a jövő évi önkormányzati választásokat. Egyetlen reménye, hogy újabb jelentős pozícióval bíró támogatóra lel a majdani (mindegy, melyik) győztes csapatból, hiszen újabb egy évvel később lejár a mandátuma. Csak aztán, pestiesen szólva, nehogy bekövetkezzen: megbukik, mint Rottenbiller.
(Kuruc.info)