Megelégelve a romló közbiztonságot, helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek a megközelítőleg kétezer fős Konyáron, hogy megfékezzék a mindennapos betöréseket és lopásokat a településen.

Az aláíróívet eddig több mint háromszázan írták alá, s a szervezők bejelentették, amennyiben a rendőrség részéről nem érkezik ezt követően sem hathatós segítség, elkeseredésükben a Magyar Gárdához fordulnak.
Halott házába is betörtek, naponta járnak vissza
- Nem nézhettük már tétlenül, ami három éve folyik itt a településen. Van olyan lakos, akihez naponta járnak vissza a tolvajok, de gondolom, az is beszédes, hogy amíg a héten az egyik ismerősünket temettük, addig betörtek a házába, és minden mozdíthatót elvittek – kezdte Szabó Attila, aki a konyári aláírásgyűjtés élére állva szeretne rendet a településen.
A felderítések száma szinte egyenlő a nullával
- Több témában is aláírást gyűjtünk, de ezek közül a leghangsúlyosabb a közbiztonság kérdése. Úgy érezzük ugyanis, hogy a rendőrök nem minden esetben tudnak hathatósan intézkedni, a felderítések száma pedig szinte egyenlő a nullával – mondta Szabó Attila.
Egy év alatt tízszer
A Hajdú Online megkérdezte a helyieket is.
- Hozzám egy év alatt tízszer törtek már be. Azóta rácsokat szereltettem a házra, de így meg úgy érzem magamat, mintha börtönben lennék – mondta a hetvenhez közelítő Szűcs Ferencné Marika.

Elfogásuk helyett azt tanácsolják, ne tartsanak tyúkokat
A helybéli Király Imre a kérdésre egy jóízű kacajjal felelt:
- Közbiztonság? Ezen a településen? Olyan itt nincs, kérem. A mi utcánkban - nem túlzok - nincs olyan ház, ahová ne törtek volna már be. Visznek mindent, aprójószágot, vasat, a rendőrök meg, ahelyett, hogy elfognák a bűnözőket, még azt tanácsolják az időseknek, hogy inkább ne is tartsanak tyúkokat – magyarázta. Azokat a házakat, amelyekből kihalnak az idősek, szinte hetek alatt hordják szét úgy, hogy még a nyoma sem marad az épületnek. Mi ez, ha nem bicskanyitogató helyzet? – tette hozzá Kovács Lajos.
- Az aláírásgyűjtéssel valójában az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a településen uralkodó állapotokra. Félreértés ne essék, mi csak rendet akarunk. Rendet, ami mindenkire egyformán érvényes. Két hét alatt már háromszáznál is több aláírás gyűlt össze úgy, hogy nem házalunk. Az emberek szabadon írhatják alá a kisboltokban az ívet, de hozzám házhoz jönnek délutánonként és becsengetnek, hogy csatlakozhassanak. Ez is jól példázza, hogy elkeseredettek az emberek – magyarázta az aláírásgyűjtést kezdeményező Szabó Attila.
(Kuruc.info - Haon nyomán)