Megjelent egy hangfelvétel a Kettős Mérce című blogon, amelyen feltételezhetően Szegedi Csanádot, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét faggatják a családfájáról. Miután szembesítik zsidó származásával, a hangfelvételen szereplő férfi pénzt ajánl fel arra az esetre, ha ez nem tudódik ki. A hanganyag nyilvánosságra hozatalában részt vett Endrésik Zsolt, a Jobbikból nemrég kizárt országgyűlési képviselő - írja a Híradó.hu, de a hír (és a felvétel) bejárta már a teljes balliberális és fideszes sajtót. Szegedi Csanád szerint a hangfelvétel "nem eredeti", a videó pedig a fenti közléssel ellentétben eredetileg nem a Kettős mérce blogon, hanem a jovonk.infón jelent meg. Alább közöljük az MTV anyagának folytatását.

Még 2010-ben találkozhatott egy Borsod megyei tanyán Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője a tanya tulajdonosával, aki akkor a politikust a családjáról faggatta. A beszélgetést rögzítették, a felvételen valószínűsíthetően Szegedi Csanád beszél.
Részlet a beszélgetésből:
Ambrus Zoltán: Nekünk megvan a tetoválási szám is. ... A mi információink szerint deportálták. Tudjuk, hogy mikor jött haza.
Szegedi Csanád: Énnekem erről sosem beszéltek ... Rákérdeztem, és örökbe vette őt a Klein család, akik idősek voltak.
Ambrus Zoltán: A nagypapáról találtunk olyat, hogy megváltoztatta a nevét. ...
Ha gondolod, előveszem az iratokat, az embereim alaposak voltak.
Ambrus Zoltán, aki felvételt készítette, azt mondja, szerinte Szegedi Csanád származása fontos, és erről annak idején értesítette a Jobbik elnökét.
A hangfelvétel végén Szegedi Csanád azt mondja, hogy előnyöket tud biztosítani Ambrus Zoltánnak európai parlamenti forrásokból.
Ismét részlet a beszélgetésből:
Szegedi Csanád: Örülök, hogy letisztáztuk ezt a helyzetet, nyilvánvalóan van olyan, amiben tudok segíteni.
Ambrus Zoltán: Ó, már elment az a vonat.
Szegedi Cs.: Szerintem nem ment el, mert nem hiszem, hogy nem lenne szükségetek pénzre, pályázatra, újságcikkre.
Endrésik Zsolt, a Jobbik-frakcióból nemrég kizárt képviselő, a párt korábbi Borsod megyei elnöke is részt vett a családfakutatásban. Szerinte fontos, hogy nyilvánosságra hozták a felvételt.
"Szerintem elérkezett egy olyan stádiumba a helyzet, amikor nagyon sokaknak fel kell még nyitni a szemét, hogy meglássák az igazságot, hogy kik állnak bizonyos mozgalmak és pártok élén" - mondta a híradónak.
A Híradó.hu cikke végén megjegyzi, keresték Szegedi Csanádot, de nem érték el; valamint a Jobbikot is, a párt egyelőre nem kívánt nyilatkozni.
Az MTV összeállítása:
Szegedi: Nem eredeti a felvétel
Az EP-képviselő helyreigazítási kérelmet küldött az esettel ugyancsak foglalkozó Északhírnök.hu című lapnak, amelyben ezt írja:
Felhívom a T. Szerkesztőség/Tartalomtulajdonos figyelmét, hogy a hír tartalma nem fedi a valóságot. Ennek oka, hogy a hír alapjául felhasznált hangfelvétel nem eredeti, így nem is alkalmas arra, hogy az alapján bármiféle következtetést és ténymegállapítást vonjon le a szerző.
Fentiek alapján kérem a hír soron kívüli haladéktalan törlését, és egy sajtóhelyreigazítási közlemény honlapon – törvényben előírt határidőn belül - történő alábbi megjelenítését.
A levél többi része jogszabályok idézése, itt található meg a teljes szöveg.
És maga a hangfelvétel:
Frissítés: Ambrus Zoltán az eszakhirnok.hu-nak azt nyilatkozta, egyéb bizonyítékai is vannak arról, hogy Szegedi Csanád "meg akarta vesztegetni" azért, hogy hallgasson arról, hogy az EP-képviselő részben zsidó származású. Természetesen ha bíróságra kerül a dolog, akkor ezeket ott be fogja mutatni, mondta.
Kapcsolódó: