Ma reggelre ismét kárt okoztak a kábeltolvajok, ezúttal a H6-os HÉV vonalán – a helyreállítás idejére délelőtt 10 órától rendkívüli vágányzár és operatív pótlás lép életbe Dunaharaszti külső és Soroksár, Hősök tere között.
Augusztus 3-án, pénteken éjjel újabb kábellopás történt, ezúttal a H6-os HÉV vonalán, Dunaharaszti és Milleniumtelep között okoztak több mint 1 millió forintos kárt a "rézművesek". Jelenleg zajlik a kárfelmérés. A betáplálási kábel pótlására még ma délelőtt rendkívüli vágányzár mellett kerül sor, ezért délelőtt 10-től várhatóan déli 12 óráig Dunaharaszti külső és Soroksár, Hősök tere megállóhelyek között HÉV-pótló autóbuszok szállítják majd az utasokat.
Csak csütörtökön - a H8-as HÉV és a 61-es villamos vonalán - együttesen több mint 15 millió forint értékű kárt okoztak a kábeltolvajok, ami miatt a BKK és a BKV nyomravezetői díjat ajánlott fel: 250 ezer forintot azoknak, akik az elkövetők felderítéséhez értékelhető információkat szolgáltatnak, illetve 500 ezer forintot azoknak, akik olyan - legális vagy illegális - felvásárlói helyekről adnak a büntetőeljárásban felhasználható információkat, ahol annak ellenére felvásárolják a rézvezetékeket, hogy a jogszabályok szerint megbizonyosodnának azok eredetéről.
Az elmúlt években – változó intenzitással – heti két-három alkalommal történt kábellopás, ez azonban az utóbbi néhány hónapban ennél sokkal gyakoribbá vált. 2010-ben 219 millió, 2011-ben 113,5 millió forint volt a lopási kár, 2012-ben pedig csak az első félévben eddig közel 110 kábellopás történt, a rongálások helyreállítási költsége pedig megközelítette a 200 millió forintot. Ráadásul a hiányzó kábelek miatt a meglévő hálózat élettartama rohamosan csökken, a túlmelegedések hatása a következő években biztosan jelentkezni fog és üzemzavarokat okoz.
(HVG nyomán)