Mint minden télen, így sajnos az idén is aktuális a fatolvajlás kérdése, ami évről évre növekvő problémát jelent az erdőtulajdonosoknak. Aki nem találkozik a problémával személyesen, az el sem tudja képzelni, micsoda felháborító állapotok uralkodnak. A média, úgy, mint minden más téren, mélyen hallgat, nehogy valakinek eszébe jusson kérdőre vonni kedves vezetőinket, hogy miért is alkotnak olyan törvényeket, amelyek egyszerűen a vidék és ezáltal az ország tönkretevésére irányulnak.

Én személy szerint Hajdúhadházon élek, és már meg sem lepődöm, ha furcsán néznek rám, amikor elmondom ezt valakinek. A város még véletlenül sem a szépségéről híres, hanem arról, hogy igencsak élen járunk a bűnözési statisztikákban a több ezer itt élő cigány miatt. 2011-ben figyelt fel ránk a nyilvánosság, persze nem a bűnözés elviselhetetlensége miatt, hanem azért, mert valaki tenni merészelt ellene. Van rendőrkapitányságunk, de a rendőreink nem tudnak, és sokszor nem is akarnak tenni semmit. A tolvajt néha sikerül elfogni a helyszínen, de ha a rendőrökön múlik a dolog, akkor szinte kizárt, hogy a bűnös kézre kerüljön, annak meg pláne semmi esélye, hogy utána meg is legyen kellően büntetve. A város körül rengeteg termőföld, gyümölcsös és erdő van, tehát elméletileg ennek a városnak kellene lennie az egyik leggazdagabbnak az országban, ahelyett, hogy mi szolgálunk mindenre negatív példával. A gyümölcsöskertek nagy része úgy néz ki, mint a sivatag. A szorgos sáskahad úgy szokott meggyet lopni, hogy kivágják az egész fát, aztán leszüretelik, a következő évben meg máshová mennek pusztítani. Még pár év, aztán nem lesz már mit ellopniuk sem, de a jövő őket nem érdekli.
A falopások terén sem jobb a helyzet, mert mihelyst megérkezik az első hűvösebb őszi szellő, megrohanják az erdőket, és eszükbe sem jut, hogy ebből nekik bajuk lehet. Honnan is jutna, ha sohasem kapnak semmilyen büntetést? Az állam, az ügyészség, a bíróság, a rendőrség és a seregnyi jogvédő mind azt lesi, hogyan lehetne elintézni azt, hogy a lopások gond nélkül folytatódjanak. Elképzelhetetlen, hogy ennyi ember magától találta ki, hogy így kell működnie a rendszernek, ezért egyértelmű, hogy a felső vezetés diktálja az irányelveket, hadd pusztuljon az ország ütemterv szerint. A polgárőröktől való rettegés is csak azért kapott akkora nyilvánosságot, hogy a tévé előtt ülő proletárok elhiggyék, hogy tényleg az a hibás, aki nem akar azért dolgozni és gazdálkodni, hogy utána végignézhesse, ahogyan a cigányok miatt éhen hal a családja. Amikor a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megjelent a városban, érdekes módon azonnal visszaesett a bűnözés, mert volt, aki elvégezze azt, amire a rendőrség képtelen. Soha azelőtt nem láttak még cigányokat fát venni a tüzépen előtte, mert kivételesen nem tudtak annyit lopni, amennyi jólesett nekik. Erre hihetetlenül gyorsan rákapott a média, mert a fülkeforradalmárok megijedtek, hogy a magyarok még a végén a saját kezükbe veszik a sorsukat. Csak azzal van bajuk, ha valaki a bűnözőket/cigányokat fékezi meg, de azokkal, akik a magyarokat terrorizálják, semmi problémájuk nincs. Amint azt tudjuk, a Fidesz hozott is rendeletet pillanatok alatt a polgárőrök ellen, mert az mégsem járja, hogy egyeseknek a lopáshoz való joga sérül, a magántulajdon meg senkit nem érdekel. Nem sokkal a rendelet után történt, hogy a polgárőrök tetten értek egy fatolvajt, és kihívták a rendőrséget, hogy intézkedjenek. A rendőrök kimentek, a tolvajt igazoltatás nélkül hazaengedték, a polgárőröket meg jó alaposan megbírságolták, mert mellényt mertek viselni.
Én is egy olyan országot akarok, ahol nincsenek polgárőrök, de csak azért, mert olyan jó a közbiztonság, hogy nincs is szükség rájuk. A fideszes polgármesterünk, gondolom, megkapta felülről az utasítást, hogyan kell viszonyulni a helyzethez, ezért azon volt, hogy minél hamarabb megszabaduljon a "megfélemlítőktől". Itt érdemes megjegyezni, hogy a 2010-es önkormányzati választást a kutyám is megnyerhette volna Hajdúhadházon, ha a Fidesz színeiben őt indítják (egyébként ennél jobb munkát végezne). A hatalom még megmondóembereket is küldött a városba, hogy uszítsanak a polgárőrök ellen, de a helyieknek azért feltűnt, hogy idegenek beszélnek össze-vissza az utcán a rend igazi őrei ellen. Amikor a Jobbik tüntetést szervezett a településen uralkodó cigánybűnözés ellen, kivezényeltek ide egy hadseregnyi rendőrt meg egy vízágyút, mert abban reménykedtek, hátha sikerül a cigányokat annyira feltüzelni, hogy balhé legyen, és másnap tele lehessen kürtölni a világot a tomboló nácik rémképével. A jogvédők, ugyanúgy, ahogyan akkoriban Gyöngyöspatán, itt is hergelték a cigányokat a magyarok "megfélemlítő viselkedése" ellen, és megnyugtatták őket, hogy a jövőben is nyugodtan ölhetnek és lophatnak kedvükre, ebben senki nem akadályozhatja őket, ha rajtuk múlik (sajnos rajtuk múlik azóta is).
Amikor elcsendesedett ez az ügy, és a média jobbnak látta, ha nem erőlteti tovább a témát, a bűnözés elkezdett visszatérni a korábbi szintre, sőt azóta is növekszik, egyenes arányban a cigányok szaporodásával. Az erdőket hektárszámra lopják, az erdőtulajdonosok meg lassan megfagynak télen, mert aki nem rászoruló (tehát nem lusta dolgozni), az semmilyen jogsegélyben nem részesül. Most leírom, hogyan zajlik egy átlagos fatolvajok elleni per, hogy mindenki lássa a helyzet súlyosságát. Először is az esetek többségében nem kapják el a tetteseket, egyszerűen túl sok az erdő ahhoz, hogy őrizni lehessen, pláne úgy, hogy a rendőrség az őrökre vadászik a bűnözők helyett. Ha az elfogás megtörténik, és meg lehet tenni a feljelentést, általában a tolvajt elengedik azonnal, annak ellenére, hogy a bűncselekmény elkövetése közben kapták el. Másnap egyébként már mennek is lopni megint, mert annyira nem érdekli őket a nevetséges büntetés, amit kapni fognak. A bíróság és az ügyészség ezután mindent megtesz, hogy semmiségnek állítsák be az ügyet, és a legnevetségesebb mentegetőzésnek is helyet adnak. Például kérdés nélkül elhiszik valakinek, hogy csoportosan láncfűrésszel és fejszével ment túrázni az erdőbe az éjszaka kellős közepén. A fa, ami nála volt, azt meg természetesen csak úgy találta az erdőben, és esze ágában sem volt semmit hazavinni belőle. Ha mégis elismerik, hogy a lopás megtörtént, akkor jönnek az enyhítő körülmények, amelyeket oldalakon át tárgyalnak a periratban. A legáltalánosabb az, hogy a kedves elkövetőnek van legalább nyolc kiskorú gyereke, és emiatt nem lehet kiszabni súlyos büntetést. Mondjuk én nem tudom, miért ne lehetne, mert azokat a gyerekeket mind az állam tartja el az adófizetők pénzéből, és a kedves szülő maximum annyit tesz hozzá a nevelésükhöz, hogy megtanítja őket is lopni.
Általában a bíróság felkér egy "szakértőt" a kár felméréséhez, és ezek a lehető legkevesebb kárt állapítják meg. Például egy növésben lévő combvastagságú fát képesek gallyfaként elkönyvelni, és az nem is érdekli őket, mennyit nőhetett volna még a fa a kitermelésig, mert így lehetne a tulajdonos igazi veszteségét felmérni. A lopott fa megállapított értéke mindig a töredéke a valódinak, hogy az ügyből csak szabálysértés legyen. A derék tolvaj kap egy nevetségesen alacsony pénzbírságot, amit majd közmunka keretében (tehát seprűtámasztással) "ledolgoz", és mindenki boldog, csak a tulajdonos tépheti a haját a valódi kár láttán. Az ügyészség bólogat az egészhez, és amikor a cigány azt mondja, hogy talált egy fával teli biciklit az erdőben, és véletlenül belebotlott, akkor el is hiszik a mesét. Teljesen mindegy, milyen törvényt hozunk, ha az igazságszolgáltatásból kivész a józan ész. Amikor a tolvajt nem érik tetten, és úgy történik a feljelentés, akkor soha nincsen nyomozás, és a rendőrség még nem kapott el fatolvajt soha az életben, ha ilyen esetről volt szó. Hiába látszik, hogy ott van a cigányok udvarán egy adag fa, aminek az eredetéről nem tudnak mondani semmit, akkor sem mennek be a rendőrök. Ha megtennék, akkor ők lennének feljelentve és szinte biztosan el is ítélve csupán azért, mert a munkájukat végezték. Valaki elgondolkozhatna már azon, hogy ha a cigánytelepen (ahol minden úgy néz ki, mint egy indiai nyomornegyedben) nincsen bevezetve a gáz és soha senki nem vesz fát, mégis miért nem fagynak meg az ott élők.
Zárásként elmesélek egy történetet, ami ezen a télen történt meg, hogy a bűnözők pofátlanságának növekedését szemléltessem. Az tolvajok belefutottak az erdőőrökbe, de nem sikerült elkapni őket, mert sokan voltak, és azonnal szétszaladtak. Az ember azt hinné, van annyi eszük, hogy hazamennek, és várnak egy jobb alkalomra, de ehelyett bementek egyenesen a rendőrségre. Még véletlenül sem azért tették ezt, hogy feladják magukat, bűnbánást mutatva, hanem egyenesen azért, hogy feljelentsék az őröket, akik állítólag megfélemlítették őket. Egy normális országban a rendőrök ott helyben letartóztatták volna őket, vagy legalább röhögnek egyet, és mindenkit elzavarnak, de nem ez történt. Az a rendőrség, amelyik sohasem nyomoz a fatolvajok után, elkezdte keresni az erdőőröket. Az egyikről ki is derítették, hogy kicsoda, és el is mentek hozzá házkutatást tartani, hátha találnak valami rémisztőt, mondjuk egy maszkot, vagy egy nagyobb elemlámpát, vagy valamit, amitől esetleg megijedhettek szegény bűnözők. Még az erdő tulajdonosához is elmentek a nyomozó urak, hogy megkérdezzék, hogyan őrizeti az erdőt. Ez olyan mintha egy bankrabló a sikertelen akció után feljelentené a biztonsági őrt, akit utána felelősségre is von a rendőrség.
Már ott tartunk, hogy az őröket is halálosan megfenyegetik, ha nem hajlandóak tétlenül nézni mindent, a következő, gondolom, a tulajdonosok megfenyegetése lesz. Ha valaki panaszkodik, a hatóságok olyan sületlenségeket mondanak, hogy körül kellene keríteni az erdőt. Ezt elég nehéz lenne kivitelezni, és egyébként is mi van akkor, ha ellopják a kerítést, azt is kerítsük körbe megint? Azt mondják, hogy a tulajdonos védje meg azt, ami az övé, de eszköz nincsen hozzá biztosítva. Magyarországon nem lehet lőfegyvert tartani, és még ha valaki le is lőne egy fatolvajt, abból is országos botrány kerekedne. Az őreinket ellehetetlenítik, aztán mi vagyunk a hibásak, ha nem védjük meg azt, ami a miénk. A pofátlanságokat lehetne sorolni órákig, mint például azt, hogy az Európai Uniónak köszönhetően rengeteg természetvédelmi terület van kijelölve a gazdák megfelelő kárpótlása nélkül. Ez annyit jelent, hogy nem lehet rendesen gazdálkodni, mert nem lehet akármit ültetni (mondjuk akácot) és nem is lehet kivágni a fákat, csak amikor már korhadtak. Ez is csak azért van, hogy tönkremenjen a hazai gazdaság, de a cigányok olyan kiváltságosak, hogy még a természetvédelmi területen is lophatnak nyugodtan. A tulaj nem vághatja ki a fákat, mert megbüntetik, de a bűnöző ugyanezt szépen megteheti, és senkinek nincs egy szava sem ez ellen.
Mielőtt valaki megkérdezné, igen, szerintem is rend lett két hét alatt, és ezúton köszönöm a Fidesznek és az MSZP-nek a fáradhatatlan munkájukat a bűnöző cigányok tenyésztésében, hogy az egész ország erdőkkel és mindennel együtt egy pusztaság legyen, és olyan legyen itt az élet, mint Szomáliában.
Egy erdőtulajdonos a sok közül