Raoul Wallenberg-emléktáblát avatott Munkácson Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Lengyel Zoltán, a város polgármestere szombaton.
Avató beszédében az államtitkár, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Kárpátalján, hangsúlyozta, hogy a Külügyminisztérium és Munkács együttműködése révén készült, a második világháborúban Budapesten zsidók "tízezreinek életét megmentő" svéd diplomata emlékét megörökítő dombormű felavatása részét képezi a tavalyi Wallenberg-év mintegy százhúsz, világszerte tartott eseményének.
Zoom
Gyakorlott holoemléktábla avató már az államtitkár úr
Az államtitkár emlékeztette hallgatóságát Wallenberg "rendkívüli emberszeretetére", "páratlan bátorságára" és az emberek mentésében tanúsított "találékonyságára". Mint kifejtette, nem félt a haláltól, pedig minden nap a halál közelében volt. Bátorsága csak Dávid királyéhoz mérhető, aki a legenda szerint az oroszlánnal is szembeszállt, hogy megmentse annak áldozatát – mondta fel a leckét a cionista seggnyaló, hozzátéve, hogy Wallenberg "bátor példájából" a ma élőknek erőt kell meríteniük.
Németh Zsolt ezután végre azt is elárulta, mit keres egy Wallanberg-emléktábla épp Munkácson: Kárpátalja úgy kötődik Wallenberg sorsához, hogy annak a Szovjetuniónak a része volt, amely a svéd diplomatát elpusztította. Utalva a Mihajlo Kolodko ungvári szobrász által készített emléktáblára, amely a 20. század két diktatúrájának, a nácizmusnak és a kommunizmusnak az "egylényegűségét" jeleníti meg. A buzeráns a holotémákhoz méltó dagályossággal úgy fogalmazott, hogy Wallenberg egyik diktatúra karmaiból mentette az embereket, miközben a másik őt magát ölte meg.
Az államtitkár tragikusnak nevezte, hogy Kárpátaljáról és Munkácsról mintegy 100 ezer zsidót hurcoltak és "pusztítottak" el, s ezzel "pótolhatatlan veszteség" érte a vidéket és a várost, mert vége szakadt egy több évszázados kultúrának és történelmi hagyománynak.
Lengyel Zoltán polgármester beszédéből is kitűnt, hogy a kárpátaljai magyarok minden vágya teljesült a tegnapi napon. Elmondta, hogy a bronz emléktáblát Munkács központjában, a Raoul Wallenberg utcában helyezték el. Azon a helyen, ahol a gettó állt, amelyből 1944 májusában 28 ezer zsidót hurcoltak el, s közülük mindössze kétezren tértek vissza – emlékeztetett Munkács polgármestere, aki köszönetét fejezte ki a Külügyminisztériumnak azért, hogy közreműködött Wallenberg emlékének megörökítésében.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: