Birgitta Ohlsson svéd demokrácia-ügyi (még az elnevezés is émelyítő - a szerk.) miniszter a Dagens Nyheter napilap szombati számában azt javasolta, hogy legyen Svédországban augusztus negyedike Wallenberg nemzeti nap.
A Raoul Wallenberg Akadémia szervezésében megemlékezést tartottak Sigtunában, Stockholm egyik elővárosában, Viktória hercegnő, trónörökös, valamint Jan Björklund oktatási miniszter részvételével. Megemlékezés volt a Stockholm közelében fekvő Lidingőben, Wallenberg szülőháza előtt is.
A német fővárosban is megemlékeznek az emberkereskedőről. A karlsruhei Staatstheaterben pedig majd októberben mutatják be Erkki-Sven Tüür észt zeneszerző Wallenberg című operáját.
Emlékünnepséget terveztek Melbourne-ben, Szentpétervárott és Tel-Avivban is. Magyarország 2012-t Wallenberg-emlékévvé nyilvánította. New York Brooklyn kerületében, a Borough Park negyedben a 13. sugárútnak a 36. és 60. utca közötti szakaszát átnevezik Wallenberg Way-nek. A Broadway Wallenberg musicallel jelentkezik, a Benjamin Rosenbluth zeneszerző, Laurence Holzman író és Felicia Needleman librettista jegyezte darab ősbemutatója két éve volt.
(MTI nyomán)