Ukrán, magyar és európai hatóságokhoz fordul Beregszász önkormányzati képviselőinek egy csoportja annak tisztázása érdekében, hogy törvényesen működik-e a városban Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő irodája – adta hírül vasárnap a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A híroldal szerint a Kárpátalján befolyásos Egységes Centrum (JC) párt képviselői beadvánnyal fordulnak az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) és az Európai Parlament vezetéséhez, valamint Magyarország Külügyminisztériumához, hogy vizsgálják meg, törvényes alapon működik-e Kovács Béla európai parlamenti képviselő ügyfélfogadó irodája Beregszász központjában.

A kárpátaljai ukrán médiában vasárnap nagy visszhangot kapott, hogy Kovács Béla jobbikos EP-képviselő szombaton Szimferopolban úgy nyilatkozott a sajtónak, a Krím státusáról rendezett népszavazás megfelel a nemzetközi előírásoknak. Kárpátalja (a Magyar Talmudista Iroda nemzetáruló megfogalmazásában: "Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye") hírportáljai egyaránt emlékeztettek arra, hogy Kovács korábban kiállt a kárpátaljai magyar autonómia mellett, feltételül szabva annak létrehozását Ukrajna és az Európai Unió közötti – tavaly novemberre tervezett – társulási szerződés aláírásához.
Egyes ukrán hírportálok amiatt rettegnek, hogy "Kovács a krímihez hasonló forgatókönyvben gondolkodik Kárpátalját illetően a Jobbik Nagy-Magyarország visszaállítását célzó projektjében". Úgy legyen!
Frissítés: Az ukránok lepecsételték Kovács Béla irodáját, a "szeparatizmus potenciális darázsfészkét"
Jelképesen lepecsételték hétfőn Beregszászon Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő irodáját, amely az akció kezdeményezői szerint a „szeparatizmus potenciális darázsfészke”.
„Kovács Béla Krímben tett nyilatkozatai és az úgynevezett 'népszavazás' melletti kiállása jelzi, hogy ki pénzeli a képviselőt és talán a pártját is. Már hagyománnyá vált, hogy a Jobbik március 15-e után 'felröppent valamilyen kacsát' az ukrán fél számára” – írta hétfőn a karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál, utalva arra, hogy szerinte a magyarországi iskolásokat tavaly március 16-án Ungváron ért inzultust a Jobbik szervezte.
A híroldal azt állítja, Kovács „európai léptékű provokatőr”, aki a baloldalnak dolgozik, így felmerül vele kapcsolatban a kérdés, hogy mit keres egy nacionalista pártban. Az írás szerint vannak arra utaló jelek, hogy Beregszászon is provokáció készül, ezért objektív szükségszerűségként vetődik fel, hogy a város lakóinak a nyugalma érdekében be kell zárni Kovács Béla irodáját, őt magát pedig nemkívánatos személlyé kell nyilvánítani Ukrajnában.
A hírportál beregszászi tudósítója úgy véli, a székely zászlóval fellobogózott EP-képviselői iroda magára vonhatja különböző országok titkosszolgálatainak figyelmét, amelyek azt provokációkra használhatják fel. Ezért hétfőn egy kezdeményező csoport jelképesen lepecsételte Kovács Béla beregszászi irodáját mint a „szeparatizmus potenciális darázsfészkét” – olvasható a hírportálon, amely reményét fejezi ki, hogy az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU nem fogja közönnyel figyelni az iroda körüli fejleményeket.
A kárpátaljai ukrán médiában fő hír volt Kovács szombaton Szimferopolban tett sajtó nyilatkozta, amely szerint a Krím státusáról rendezett népszavazás megfelel a nemzetközi előírásoknak.
(MTI nyomán)