A Mount Everest alaptáborában rekedt Török Zsolt aradi hegymászó, akinek a szombati nepáli földrengést követő lavina a sátrát és a teljes felszerelését elsodorta - közölte szerdán Török Zsolt román hegymászótársainak a Facebook-bejegyzései alapján a maszol.ro portál.
Zoom
Indulása előtt azt nyilatkozta, kisgyerek kora óta vágyik erre a hódításra - csak éppen nem nemzetárulással kellett volna társítani
Marius Iliescu bejegyzése szerint Török Zsoltnak csak a rajta lévő ruhái maradtak meg, és a hegymászó még mindig az alaptáborban van. A lavina a teljes felszerelését tönkretette vagy óriási területen szórta szét. "Az egyik hegymászóbakancsát a sátor egykori helyétől 500 méterre találta meg" - írta Iliescu. Hozzátette, a Mount Everest meghódítása szinte lehetetlenné vált, mert egyetlen serpa sem akar már felkapaszkodni a hegyre.
A román hegymászó (pontosabban: a másik román hegymászó, ugyanis Török is annak érzi magát - a szerk.) szerint Török Zsolt lábát megviselte az 1-es táborban töltött hosszú idő, és nem tud legyalogolni Lukláig, ezért azt próbálja elérni, hogy a biztosítása keretében helikopterrel szállítsák Kathmanduba. Hozzátette, a tragédia után amúgy is csillagászati árakra szöktek a luklai repülőjegyárak.
Zoom
Török Zsoltot a Csomolungma oldalában találta a szombati nepáli földrengés és az általa előidézett lavina. A hegymászó keddig az 1-es táborban tartózkodott, onnan helikopterrel szállították le az alaptáborba.
Egy másik román hegymászó, Iustin Ionescu bejegyzéséből kiderült, a négy romániai hegymászó közül már csak Török Zsolt maradt az alaptáborban, a többiek elindultak lefelé. Ionescu fényképeket is közölt az alaptábor sátormaradványai között álló Török Zsoltról.
Zoom
Zoom
Zoom
Török balról, mellette a nemzetisége miatt oly nagyon irigyelt román társa
Zoom
Közölte, az aradi mászónak csak hosszas keresgélés után sikerült megtalálnia az iratait és a pénzét.
(MTI nyomán)
"Román hegymászónak tartom magam" - egy indulás előtti interjú Törökkel
Arról, hogy Török Zsolt a román trikolórt viszi magával a csúcsra, megoszlanak a vélemények az erdélyi magyar társadalomban. Sokan támadják, sőt nemzetárulónak nevezik az aradi magyar hegymászót. Korábban a Maszol.ro hírportálnak adott interjújában erről a kérdésről is szó esett:
- Hogyan viszonyulnak az aradi magyarok Török Zsolthoz? Tudnak-e rólad, példaképnek számítasz-e a városban?
– Román hegymászóként, magyar kisebbségiként és román állampolgárként, de európai állampolgárként is úgy gondolom, hogy a mai világban nincsen helye semmiféle acsarkodásnak, meg nem értésnek. Magyar részről kapok olyan kritikákat, hogy miért viszem fel az ország zászlaját a csúcsokra.
- Magyarországról?
– Nem csak, innen Erdélyből is. Elfogadom, ha valaki bírál azért, mert nem vagyok elég jó hegymászó, ha egy sziklafalat nem másztam meg elég gyorsan vagy szép technikával. Viszont zavar, ha sporton kívüli dolgok miatt “szólnak be”. Én arra szeretnék koncentrálni, hogy az emberek megértsék egymást, tiszteljék egymást és együttműködjenek.
- Ugyanezt a reakciót váltotta ki Novák Eduárd paralimpiai bajnok is, amikor győzelme után körbekarikázott a román zászlóval Londonban.
– Igen. Nagyon maguk alá vágnak azok a magyar emberek, akik ilyesmivel próbálnak előhozakodni, mert én erdélyi magyar nemzetiségű román állampolgárként román hegymászónak tartom magam.
Ha magyar nemzetiségűként Ugandában élnék, akkor ugandai hegymászó lennék. Sokaknak az sem tetszik, hogy román nyelven kommunikálok a Facebook-oldalamon. Azért írok így, mert ezt mindenki érti, hiszen a romániai magyarság tud románul. Ha magyarul írnék, akkor a románok nem értenék. Ezért inkább azt a nyelvet használom, amit mindenki megért ebben az országban.
- Az aradi magyarság részéről éreztették veled, hogy jobb lenne, ha “magyarabb” vonalat képviselnél?
– A magyarság megosztott itt Aradon is. Különböző érdekek vannak, és ezek mentén viszonyulnak az én teljesítményemhez is. Ez egy sajnálatos tény. Én látom az éremnek a másik oldalát is. Ha mi, egyszerű emberek nem ülnénk fel ennek a propagandának, akkor Romániában 18 millió ember azon dolgozna, hogy jobban éljünk, rendes házban lakjunk, jobb autót vegyünk, az útjainkat, autópályáinkat megépítsük. Ez esetben nem arról beszélnénk, hogy ki milyen nemzetiségű – magyar, román, német vagy szlovák -, hanem arról, hogy román állampolgárok, együtt dolgozunk. Mindenkinek van egy kultúrája, ez pozitív színfolt az ország térképén és együtt, csapatként dolgozunk az országért, és kész.
(Forrás: Mind1.ma)
Frissítés: kimentették az alaptáborból
Az utolsó romániai hegymászót, Török Zsoltot is kimentették helikopterrel a Mount Everest déli oldalán lévő alaptáborából - közölte a román külügyminisztérium.
A közleményben nem nevezték meg az aradi hegymászót, csak azt tudatták, hogy az utolsó román alpinista (ezúttal helyesen fogalmaztak - a szerk.) is biztonságba került egy közeli településen a - nepáli földrengés nyomán a Mount Everesten bajba került - négy román alpinista közül.
A hírügynökség szerint azonban egyértelműen a felszerelése nélkül maradt Török Zsoltról van szó, hiszen egyik társa, Iustin Ionescu korábbi Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy négyük közül már csak Török Zsolt maradt az alaptáborban.
(MTI nyomán)