Azt állítja Gheorghe Funar a Nemzetközi Dákológiai Kongresszusra írt brosúrájában, hogy Jézus a mai Románia területén született. A szélsőséges politikus szerint az igazságot a Vatikán pincéiben rejtegetik – írta meg az Adevarul nyomán a Főrér.ro.
A portál összegzése szerint a Buzauban rendezett áltudományos konferenciát egy USA-beli román orvos találta ki, ideológiájuk lényege a románság kizárólagos dák eredetének bizonygatása – szemben a hasonlóan légből kapott hivatalos szemlélettel, amely szerint római-dák elődökkel rendelkeznek a románok.

Ehhez a konferenciához járult hozzá Funar a maga harminckét oldalas művével, amelyben azt állítja, Jézus dák származású volt, és a mai Románia területén született, csak az eredetére vonatkozó információkat a katolikus egyház szándékosan titkolja, remélve, hogy „az igazság sosem derül ki” sem „az elsődleges nép, a géta-dák nép igazi történelme, igazi egyistenhitű vallása és Isten fiának igazi életrajza”.
A magyargyűlölő Funar egy másik vissza-visszatérő gondolata, hogy az emberi civilizáció a jelenlegi Románia területén alakult ki, az emberi kultúra alapja pedig az elsődleges nép, vagyis a dákok.
Kolozsvár 1992 és 2004 közötti polgármestere korábban heves magyarellenes kirohanásával és a városképen végzett ámokfutásával – kukák és padok román nemzeti színre festése, Mátyás király kolozsvári szobra alá az uralkodó román származását feltételező tábla felállítása – vált ismertté.
(MTI nyomán)