A dunaszerdahelyi jobbikos iroda megnyitását Bárdos Gyula, az MKP elnökségi tagja is elutasította, kivívva ezzel a magyargyűlölő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tetszését. A SMER-es Blaha szerint azért is jó a szlovák-magyar viszony, mert nincs magyar vagy szlovák nacionalista párt a tót parlamentben.
A Jobbik a legnagyobb rémségek közé tartozik, ki kell őket rekeszteni Szlovákiából - mondta ˇubo± Blaha, a SMER képviselője, de hozzátette, hogy egyetlen szélsőséges jobboldali nem zavarhatja meg Szlovákia és Magyarország kitűnő kapcsolatait. Blaha szerint azért is jó most a viszony a két ország között, mert jelenleg nincs a "szlovák" parlamentben sem magyar, sem szlovák nacionalista erő, illetve kiemelte Magyarországgal való együttműködést a V4-eken belül.
Bárdos Gyula, az MKP elnökségi tagja elutasította a Jobbik alelnökének dunaszerdahelyi irodanyitását. Az MKP reakciója elnyerte az SNS elnökének, Andrej Dankonak is a tetszését, aki hozzátette, fontosnak tartja, hogy a politikai pártok deklarálják a határok sérthetetlenségét és az állam egységének megőrzését. Danko figyelmeztetett, hogy ez nem az első szereplése a Jobbiknak "Szlovákiában".
„A parlamenti választásokon a Jobbiknak is voltak óriásplakátjai Szlovákiában. Ez összefügg azzal, hogy lehetővé tették a határon túli magyarok számára az állampolgárság megadását, illetve szavazati jogot. Több ezer olyan ember él Szlovákiában, akik már magyar állampolgárok, itt élnek és nem lehetne szlovák állampolgárságuk” – sajnálkozott Danko, aki megjegyezte, hogy a két ország közti jó viszony ellenére nemzetközi jogi problémát jelent a kettős állampolgárság.
Blaha a "szélsőségesség növekedésével" kapcsolatban elmondta, hogy ennek okai a 2008-as gazdasági világválságra vezethetők vissza. „A gazdasági válság szociális válságot von maga után és ha az államok nem reagálnak ezekre a szociális problémákra időben és megfelelő erővel, nő az emberek frusztrációja” – mondta Blaha. Ukrajnában szerinte a nyugati hatalmak csődöt mondtak, amikor nem tudták megnevezni a "neonáci szervezeteket" és mozgalmakat csak azért, mert oroszellenes jobboldaliak voltak.
Danko szerint akkor keletkezik szélsőségesség, ha tehetetlen a kormány, ha az emberek nem tudnak élni a jogaikkal, nem tudnak gondoskodni a családjukról és kétségbe esnek. Ezért az állam olyan működését kell biztosítani, hogy az embereknek ne kelljen kimenniük az utcára tüntetni.
Danko szerint a parlamenti demokráciában a helyzetért a politikusok és a pártok a felelősek. Elsősorban a pártok működéséről szóló törvénnyel kell foglalkozni és nem szabad megengedni, hogy szélsőséges pártok kerüljenek a parlamentbe.
Bárdos a bősi tábor kapcsán megjegyezte, hogy az MKP parlamentbe kerülése esetén a mostanihoz képest növelné a helyi népszavazás súlyát.
(Bumm - sita - nyomán)
Előzmények: