Egy programprioritásaikról szóló közös javaslat elfogadásával zárult hétfőn későn este az a maratoni tárgyalás, amelyet az új szlovák kormány létrehozására esélyes négy párt - a Robert Fico vezette Irány, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló vezetői még kora délután kezdtek el Pozsonyban.
Zoom
A javaslat elfogadását a másik három párt vezetőit a pozsonyi kormányhivatalban vendégül látó Robert Fico jelentette be az egyeztetés végén.
A négy párt programprioritásairól szóló javaslatban megfogalmazott célkitűzések lehetnek a leendő új szlovák kormány programjának sarokpontjai. A javaslatot kedden még mind a négy párt elnöksége külön áttekinti, s ezt követően - kedden délután - a négy párt vezetői ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy véglegesítsék azt.
"Elsődlegesen - mivelhogy négy különböző szemlélettel és értékekkel rendelkező szubjektumról van szó - a programjainkban található átfedéseket tekintettük át. Nem találtunk olyan témákat és kérdéseket, amelyek véglegesen elválasztanának egymástól" - idézte Robert Ficónak a maratoni tárgyalást követően mondott szavait a TASR közszolgálati hírügynökség, amely szerint a megbeszélésen nem esett szó személyi kérdésekről, vagyis a leendő kormány összetételéről.
A tárgyaláson részt vevő pártok közti megegyezés egy olyan, színes jobb-bal-nemzeti kormánykoalíció létrejöttét vetíti előre, amelyre az ország eddigi, rendkívül hosszú történetében még nem volt példa. Robert Fico 2006-ban megalakított koalíciós kormányában ugyan már megmutatta, hogy képes az SNS-szel is kormányozni (magyar szempontból nem is akárhogy), viszont az még nem fordult elő, hogy a korábban kifejezetten magyarellenes politizálást folytató nemzetiek egy magyar, vagy, a Most-Hidat tekintve egy részben magyar párttal lettek volna egy kabinetben. Ezen ellentét mellett eltörpülni látszik a magát a választások előtt kormányváltó ellenzéki vezérként megjelenítő Radoslav Procházka által vezetett jobboldali konzervatív Háló és a baloldali Irány között lévő ideológiai ellentét.
Frissítés: már a programpontokat is jóváhagyták
Jóváhagyták az új szlovák kabinet kiemelt programpontjait kedden a leendő kormánykoalíciót alkotó pártok, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) vezetői - jelentették be a pozsonyi kormánypalotában kora délutántól egyeztetést folytató pártvezetők.
A négy párt vezetői még hétfőn kezdtek egyeztetést a leendő új szlovák kormány programprioritásairól, s a késő éjszaka véget ért tárgyalás egy közös javaslat elfogadásával zárult. Ennek tartalmát kedden elfogadták az érintett pártok vezetőségei, s annak végleges formáját - a leendő új szlovák kormány programjának sarokpontjait - kedden hagyták jóvá az ismét a kormánypalotában összegyűlt pártvezetők.
"Az eredmény, ezeknek a pártoknak a programbéli átfedései alapján jött létre. Kitűnő alap lehet az esetleges kormányprogram kialakításához" - mondta a megegyezés kapcsán az Irány kormányalakítással megbízott elnöke, Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.
A leendő koalíciós pártok vezetői a megegyezésről egyaránt elégedetten nyilatkoztak, a megegyezést saját prioritásaiknak az adott lehetőségek közötti hatékony átültetéseként írták le, olyanként, ami egy stabil kormány záloga lehet.
A részletek várhatóan a későbbiekben látnak majd napvilágot, annyit azonban már tudni lehet, hogy a főbb pontok közé bekerült egy korrupcióellenes program, a jogi személyek adókulcsának 21 százalékosra csökkentése, egy hosszú távú oktatásügyi koncepció kidolgozása, a munkahelyteremtés, a stratégiai fontosságú állami vállalatok privatizációjának tiltása, valamint több "az országban élő kisebbségeket", konkrétan a felvidéki magyarságot érintő célkitűzés is.
Utóbbiak közül a legjelentősebbnek a kisebbségi kultúrák finanszírozását biztosító alap létrehozását, a nyelvhasználatra vonatkozó szabályozások egybehangolását, illetve azt lehet nevezni, hogy az oktatásügyi reform során bevezetett minimális osztálylétszám miatt bezárással fenyegetett - nemzetiségileg vegyes területen lévő - kisiskolákra nem fog vonatkozni a kvótarendszer.
A megegyezés bejelentését követően a pártvezetők további - ezúttal személyi kérdéseket érintő - tárgyalásra vonultak vissza, ennek eredményeiről legkorábban holnap kívánják tájékoztatni a médiát.
(MTI nyomán)