Százötven méter hosszú óriászászlóval masíroztak a románok nemzeti ünnepük alkalmából a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön. A piros-sárga-kék trikolórral felvonulók 1918. december elsejére emlékeztek ezzel: ekkor kiáltotta ki a Gyulafehérvárra összehívott román nagygyűlés Erdély egyesülését a Román Királysággal.
Zoom
Zoom
Zoom
Az ötletet egy helyi román középiskolás jegyzi, a zászló pedig ugyanaz, amivel az egykori román fejedelemségek egyesülését szokták ünnepelni, többek között a most különálló, de román többségű államban, Moldovában.
Zoom
Zoom
Zoom
Az „Egyesülés menetének” résztvevői katonai és egyházi ceremóniák keretében vonultak végig a háromnegyed részt magyar lakosságú, 55 ezer lelkes Sepsiszentgyörgyön.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A magyar többségű városokban tartott felvonulások korábban sem arattak osztatlan sikert: tavalyelőtt például az ugyancsak háromszéki Kézdivásárhelyen több házra magyar trikolóros szalaggal átkötött gyászlobogókat tűztek ki a helyiek, mire a megyei prefektus kemény pénzbírsággal sújtotta a település polgármesteri hivatalát.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen – amelyen egyébként kizárólag román küldöttek vehettek részt – számos ígéretet tettek a térség nemzeti kisebbségei felé, amelyek beváltására csaknem száz év alatt sem került sor.
(MNO nyomán)