"Rettegés a makói Kápolna utcában

Major Zsuzsanna
2008.11.06. 03:00   frissítve: 2 órája és 30 perce

Makó - Rettegnek a Honvéd városrészben élők Makón. Van, aki csak léccel a kezében és tégladarabbal a táskájában mer kimenni az utcára. A szomszédok figyelik egymás házát, nem csupán nappal, hanem éjjel is.

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.

A lakók – akik közül senki sem vállalta teljes nevét és arcát – szerint nőtt, a rendőrség szerint viszont csökkent a bűnözés az utóbbi néhány hétben a Honvédban.

– Már az utcára sem merünk egyedül kilépni – panaszolta ottjártunkkor a nyugdíjas Sz. Sándorné Kápolna utcai háza előtt. Otthona Makó Honvéd városré- szében található, ahol – az ott élők állítása szerint – az utóbbi időben nőtt a bűnözés. Az idős asszonyt saját utcájában rabolták ki. Elmesélte: amikor pár napja egy délután a gyógyszertárból hazafelé tartott, két fiatalkorú mellé biciklizett, kitépte kezéből a táskát, majd elhajtott. Még utánuk is szólt, hogy legalább a gyógyszereket hagyják ott neki. Nagyobb összeg nem volt a tárcájában, azonban az iratai és a lakáskulcsai benne voltak. Még aznap szólt a rendőröknek, akik az esti órákig kint voltak a házánál. Amikor elmentek, rögtön jöttek is a támadói. A szomszédasszonya vette észre és zavarta el őket.

Sz. Sándorné szomszédja, N. Józsefné megerősítette a történteket. Elmondta, léccel a kezében és tégladarabbal a táskájában mer csak kimenni az utcára, hiszen már őt is meg akarták támadni. Az asszony már nem csupán az utcán, de saját otthonában sem érzi biztonságban magát. Szerinte éjjelente feltűnően megnő a forgalom az utcán, a tolvajok próbálkoznak, megütögetik az ablakot, benyitnak a kapun, tesztelik, van-e otthon valaki. N. Józsefné a szemben található házra mutatott. – Onnan fát loptak el legutóbb, de gyakorlatilag mindent visznek – fokhagymát, szenet –, ami mozdítható. Nincs olyan otthon a körülbelül 700 méter hosszú, 50-60 házból álló Kápolna utcában, ahol ne próbálkoztak volna már a tolvajok. Amikor ideköltöztünk, még a kapukat sem kellett zárni, most pedig rettegünk – mondta N. Józsefné. (Kuruc.info: v.ö.: nincs cigány = nincs bűnözés. Másik példa, ahol a lakosok ezt egyértelműen kimondják ITT)

Figyelik egymás házát

A környéken többen árulják a házukat, ám amikor az érdeklődők megtudják, hogy hol van, meg sem nézik az épületet. (Kuruc.info: vesd össze: a putriscigányság megjelenése egy utcában azonnali  ingatlan-árlehajtó hatású. Senki sem akar ilyen szomszédságot magának; ezért válnak eladhatatlanná az ilyen cigányfertőzött helyen levő házak.) Többen panaszolták, félnek az utcában. D. Józsefné szerint csak összefogással védhetik meg tulajdonaikat. Folyamatosan figyelik egymás házát a szomszédokkal, nem csupán nappal, hanem éjjel is.

– Nem azokkal van gond, akik már évtizedek óta itt élnek, hanem a betelepítettekkel – állítják az ott élők. Elmondásuk szerint a származás sem jelent védelmet, egyaránt éri támadás a többség és a régóta ott élő kisebbség tagjait is. (Kuruc.info: értsd: a cigányok a saját fajtájukat is meglopják, kirabolják, befenyítik. Ha bárkinek bármi kétsége let volna az elkövetők származásával kapcsolatban, és a “betelepítés” szóra sem kapcsolt volna…) A Kápolna utcaiak szerint az utcában bicikliző gyerekekkel figyeltetik a házakat, és ahol azt veszik észre, hogy nincs otthon senki, ott próbálkoznak. A közeli boltban és zöldségárusnál is szemmel tartják a vevőket; azt figyelik, kinek mennyi pénz lapul a pénztárcájában.

Palicz András rendőrkapitány lapunk érdeklődésére elmondta: a makói kapitányságra több bejelentés érkezett, hogy biciklis elkövetők táskákat loptak el a járókelőktől. Hozzátette: augusztus vége óta kimutathatóan csökkent a bűncselekmények száma Honvéd városrészben a gyakoribb rendőri jelenlétnek köszönhetően. Elmondta: legtöbbször az áldozat nem tud vagy nem mer pontos személyleírást adni támadójáról. Kérdésünkre, mit tudnak tenni például az Sz. Sándornét ért támadás ügyében, a kapitány azt válaszolta: folyik a széleskörű adatgyűjtés. Hangsúlyozta, ügyelnek a környék biztonságára, civil ruhás rendőrök is járják a városrészt.

Az utcában élők szerint az a probléma, hogy legtöbbször kiskorúak az elkövetők, és ha sikerül is azonosítani őket, nem büntethetők (Kuruc.info: van még vkinek ellenvetése a büntethetőségi korhatár drasztikus [pl. 7 évre, mint Svájcban – nekik, tessék mondani, miért szabad?!] leszállítása ellen?!). A Kápolna utcaiak attól is tartanak, ha nevén nevezik a tettest, bosszút áll rajtuk a családjuk.

Kerékpáros tolvaj

Csörög rovatunkhoz is több jelzés futott be a kerékpáros bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban. Egy meglopott asszony elmesélte, hogy munkahelyéről biciklizett hazafelé, amikor Honvéd szélén, a Tulipán utcai óvodánál mellé került egy kerékpáros férfi, aki megragadta a kormányra akasztott táskát. A kerékpár felborult, a hölgy leesett és meg is sérült, a tettes pedig egy darabig még vonszolta a táskával a kétkerekűt. Mások ugyan elmondták panaszukat, ám nemcsak nevüket tartották titokban, de esetük pontos körülményeit is. "
(delmagyar.hu; vannak kommentek, amelyek elolvasását feltétlen ajánljuk.)