Nov. 20. 11.41 frissítés: Figyelem! Nov. 20-ától ezt a cikket (már így is túl nagy mérete miatt) már nem frissítjük tovább a legújabb fejleményekkel; a folytatás ITT található. Mali Zoltán nyilatkozatát és a BORS cikkét is érdemes elolvasni. Azóta a HVG is elismerte, hogy uzsorázott az illető – cikk ITT.
Robbanószerkezetet dobtak egy házra Pécsen, ketten meghaltak
[origo] – MTI 2008. 11. 19., 7:41

Robbanószerkezetet - valószínűleg kézigránátot - dobtak be egy Pécs külvárosában lévő ház ablakán, a támadásban két felnőtt meghalt, két gyerek pedig megsérült. A házban összesen öten voltak, éppen tévét néztek, amikor a támadás történt. A pécsi rendőrség lezárta a városból kivezető utakat, külön nyomozócsoportot állított fel az ügy felderítésére.

Robbanószerkezetet dobtak egy házra kedden éjjel Pécsett, két ember életét vesztette - mondta az [origo]-nak Zsobrák Péter, a Baranya megyei rendőrség szóvivője. A támadás kedden este 22 óra 45 perckor történt, feltehetően kézigránátot dobtak be az ablakon. A házban éppen tévét nézett egy család, két felnőtt meghalt, két gyermek megsérült. A gyermekeket - az egyik három, a másik ötéves - a mentők sokkos állapotban szállították kórházba - tette hozzá a szóvivő. Egy harmadik gyermek is volt az épületben, neki nem esett baja - mondta a szóvivő.

A gyermekek állapotáról kora reggel csak annyit közölt Zsobrák az [origo]-val, hogy biztonságban vannak. Arra a kérdésre, hogy kórházban vannak-e, annyit felelt: "egyáltalán nem biztos". Pécsen sem a kórház sürgősségi osztályán, sem a gyermekklinikán nem tudtak arról, hogy hozzájuk szállítottak volna gyerekeket ilyen sérüléssel, bár egy orvos azt mondta, lehet, hogy még az éjjel ellátták őket, aztán elszállították a gyerekeket.

A rendőrség külön nyomozócsoportot hozott létre az ügy felderítésére, variációkat állítanak fel a lehetséges indítékokról. Zsobrák közölte, hogy az áldozatok romák, de a vizsgálat eddigi adatai szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó. (Kuruc.info: sebaj, Mohácsivész Shittória, Hidvégi-B. Attila és Kolompár Orbán majd úgyis annak hazudja majd…) Az elhunyt férfi életmódja alapján ismert volt rendőrségi körökben. (Kuruc.info: ha valaki nem értené: bűnöző volt)

A városból ki- és bevezető utakat éjszaka lezárták. A Pécsről kihajtó autókat több órán át ellenőrizték, ezt a fajta korlátozást kora reggelre feloldották a megyei rendőrök. A helyszínen még tart a szemle, a holttestek reggel még az épületben voltak, a ház körül üvegszilánkok hevernek.

Névtelenséget kérő hatósági forrásból az [origo] úgy értesült: a támadás a Hősök tere környékén, a Fejlődés utcában történt. Tűz nem ütött ki, csak robbanás volt - mondta forrásunk. Tűzoltók már nincsenek a helyszínen, csak rendőrök és tűzszerészek. Utóbbiak hajnalban további robbanószerkezeteket kerestek.

Az MTI tudósítója a helyszínen látta, hogy a rendőrség munkatársai kordonnal zárták körül az ingatlant, azonnal megkezdődött a helyszínelés az épületben és annak kertjében. Az MTI által megkérdezett szomszédok közül többen hallották a robbanást, de ennél többről nem tudtak beszámolni.

A tett színhelyétől két háznyira lakó Kovács Olivér, akinek a meggyilkolt férfi a nagybátyja, elmondta: a kézigránátos támadásról a rendőröktől hallott. Az áldozat "autóüzletekkel" foglalkozott, azt azonban nem tudja voltak-e haragosai. (Kuruc.info: Ezek szerint voltak, mégpedig, 99%-os biztonsággal állíthatóan, szintén cigányok – a lókupecség mintájára az autókupecség is kedvenc elfoglaltságuk. Máskülönben miért támadták volna meg őket? Hiszen a rendőrség már közölte, amit mindannyian tudtunk: nem etnikai alapú a támadás, ami úgy is értelmezhető, hogy szinte teljesen biztos, nem fehér támadott.)

Az állítólagos autós üzleteléssel kapcsolatban Zsobrák annyit mondott az [origo]-nak, "egyáltalán nem erősíti meg", hogy emiatt ismernék a férfit. Azt, hogy ki volt, az áldozat, és, hogy volt-e büntetve, nem árulta el. Közölte: "ezek az adatok jelenleg nem tartoznak a nyilvánosságra".

A rendőrségi szóvivő későbbre ígért részletesebb tájékoztatást.

(a zsOrigó cikkének szó szerinti átvétele; érdemes elolvasni a kommentárokat is)
Frissítés: a Néphazugság kapcsolódó cikkének már a címe is “sugalmaz” és hangulatot kelt: “Újabb bombatámadás egy roma család ellen - két ember meghalt”. Természetesen csak a cikkből derül ki, hogy nincs szó etnikai alapú (gy.k. “rászístá”) támadásról.

Van benne azonban egy érdekes részlet a maffia-témáról:

"A környékbeliek arról nem akartak beszélni, hogy P. Zoltán mivel foglalkozott és miből élt, röviden csak annyit mondtak: üzletelt. Egyikük hozzátette, hogy „arab partnere is volt a bizniszben”. Arra a kérdésre, hogy voltak-e ellenségei a családfőnek, többen igennel válaszoltak, arról viszont, hogy kik ezek az ellenségek, és a férfit megfenyegette-e valaki, senki sem akart beszélni. A férfi nővére csak annyit mondott: "A maffia, az tehet minderről."
"
Frissítés: a BAMA, olvasói kommentárokkal bőven ellátott cikkében a következőket olvastuk:

"Kovács István megyei önkormányzati képviselő szerint nem zárható ki a rasszista indíték. A mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat helyszínen tartózkodó vezetője cáfolta a korábbi felvetéseket a bűnöző életmódról, a politikus szerint a meggyilkoltak nem voltak bűnözők, egy szegény családról van szó."
 
"Szegény család". Aha. Akinek ilyen, kifejezett jómódot sugárzó háza van, az "szegény". Azt meg nem is kommentáljuk, hogy nem maffiózók (voltak) – amit, természetesen, az egész utca, ill. rokonyság állít. Meg, ugye, tény, hogy tévét néztek, miközben állítógal élelemre se futotta. Ha ez igaz lenne, akkor nem TV-t néznek a munkaképes korúak esténként, hanem korán aludni mennek, hogy már kora hajnalban, frissen és üdén dolgozni mehessenek. Neheen feltételezhető, hogy TV-nézés közben kerestek pénzt...

Bizony, ez a CKÖ-vezér is hazudik, mint a vízfolyás. A cigányfejesek mind ezt csinálják. Ugye, emlékszünk még a "lehet, ott sem vótam"-mondásra? Azt is egy vezetőjük (egy kisbíró) alkotta...
Frissítés (nov. 19. 14.04): a 168 Tóra nem tagadta meg önmagát (lásd pl. múltkori cigánymosdatásukat & magyarellenes uszításukat ITT): megint kritikátlanul, kommentálatlanul teret ad a cigányvezetők hazudozásainak; ráadásul mondanivalójuk lényegét címmé ("Tavasz óta húsz helyen ért támadás cigányokat Magyarországon") emeli ki. Valahogy azt persze nem kérdezi meg, hogy ezen támoadások elkövetői kik is voltak. Igen, cigányok, szinte minden egyes esetben (ha meg nem, akkor a rendőrség(!) kizárta a rasszista alapú támadást, lásd pl. Fényeslitke), ahogy azt ITT is bebizonyítottuk.

Következzék a 168 Tóra bicskanyitogató cikke.

"Tavasz óta húsz helyen ért támadás cigányokat Magyarországon

Rasszista indítékot gyanítanak helyi roma kisebbségi vezetők a pécsi, kedd éjjel történt kézigránátos kettős gyilkosság hátterében - Hegedűs István a baranyai, Kosztics István a pécsi és Kovács István, a mohácsi roma kisebbségi önkormányzat elnöke erről sajtótájékoztatón beszélt Pécsett.

Bár a rendőrség hamar kijelentette, hogy nem etnikai jellegű bűncselekmény történt, idén tavasz óta húsz helyen ért támadás cigányokat Magyarországon, ezért veszem magamnak a bátorságot, hogy összefüggést lássak a történtek között - mondta Kosztics István. Véleménye szerint "ezek az esetek mostanra Baranyába is begyűrűztek", és fennáll a veszély, hogy egyre gyakoribbá válnak. Ezért az elkövetők elfogásához, a hasonló bűncselekmények megelőzéséhez szorosabb együttműködést tart szükségesnek a rendőrséggel.

Kovács István arról szólt, hogy kétkedve fogadja azokat a pletykákat, amelyek szerint a robbanásban meghalt férfi uzsorakölcsönzéssel és - egyebek mellett - prostituáltak futtatásával foglalkozott volna. Azt mondta: járt a családi háznál, azt tapasztalta, hogy az ott élők szerény körülmények között élnek. Túl sok a véletlen, minden bizonnyal van összefüggés a romákat ért támadások között, amelyek megelőzéséhez társadalmi összefogásra van szükség - jelentette ki.

Hegedűs István szavai szerint furcsa, hogy "mindig cigány emberekkel történnek ilyen esetek", amelyek miatt a roma társadalom úgy érezheti, nincs biztonságban. Hangoztatta ugyanakkor, meg van győződve arról, hogy a többségi társadalom nem a támadókhoz hasonlóan gondolkodik, nem azonosul a rasszista csoportok szellemiségével, és szolidáris a cigánysággal. Hegedűs István szólt arról, hogy a kisebbségi önkormányzatok anyagi támogatást nyújtanak az árván maradt gyermekek ellátásához, és tudomásuk szerint erre készül a pécsi önkormányzat is.

Pécsett, a Fejlődés utcai, romák által lakott családi házba kedd éjjel, 22 óra 45 perckor - az MR1-Kossuth Rádió hírműsora szerint jugoszláv típusú - kézigránátot dobtak ismeretlenek. A támadásban a két szülő a helyszínen meghalt, három gyermekük - a legfiatalabb kétéves, a legidősebb ötéves - is otthon volt, közülük ketten könnyebben megsérültek, sokkos állapotban vitték kórházba őket.

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kora reggel az MTI-nek azt mondta, hogy a rendőrség külön nyomozó csoportot állított fel az ügy kivizsgálására. Kitért arra, hogy az áldozatok romák, de a vizsgálat eddigi adatai szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó; az elhunyt férfi ismert személy volt rendőrségi körökben.
"

A zsIndex sem volt különb, ők is természetesen kommentár nélkül teret adtak a gárdázásnak, a rasszistázásnak, a fenyegetőzésnek. Igen, a cigányvezetők (akik, mint tudjuk, gyakorlatilag minden esetben bűnözők) már fenyegetik is a többségi nemzetet, hogy "visszaütnek".

A portál cikkét változtatás nélkül vesszük át. Figyeljük meg az utolsó bekezdést, amiből azért kiderül (lásd az idézőjelet a "kereskedett" körül, valamint a stricis kitételt), hogy erősen benne volt őkelme az "éjszakai életben"... szegín ártatlan, soha semmilyen törvényelleneset el nem követő roma, mindjárt elered a könnyem, hüpp!

"Fenyegették a robbantás előtt a pécsi családot

2008. 11. 19., 12:45 | Frissítve: 57 perce
Az egyre erősödő rasszizmust teszik felelőssé a kedden történt pécsi merényletért kisebbségi önkormányzati vezetők. A rendőrség és az áldozat rokonai szerint azonban üzleti leszámolásról van szó. A környékbeliek rettegnek, a kisebbségi vezetők pedig figyelmeztetnek: a romák hamarosan összefognak, és visszaverik az ellenük irányuló egyre gyakoribb támadásokat.
(Kuruc.info: Aztán mégis, hogyan fognak össze? Kik ellen? Hogyan? Minden szembejövő fehéret meglincselnek a nagy összefogás után, vagy mi lesz? Meg mi az, hogy "visszaverik"? Kállai miért nem mondja el a véleményét az ilyen kijelentésekről?) A kisebbségi ombudsman szerdán azonnali tanácskozást hívott össze.

Kisebbségi vezetők tartottak sajtótájékoztatót szerdán Pécse. Kovács István, Kosztics István és Hegedűs István elmondta, az erősödő rasszizmus, és a szélsőjobboldali szervezetek, mint például a Magyar Gárda állnak a kedd éjjeli, pécsi merénylet hátterében, semmiféle üzleti szándék nincs az indítékok között.
(Kuruc.info: értsd: a családfő alvilági kapcsolatainak, balhéinak és/vagy uzsoratartozásának köze nincs a támadáshoz. Hát persze.)A romák szerintük egyre jobban rettegnek, és hamarosan eljön a pillanat, mikor összefognak. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az előzetes hírekkel ellentétben nem jelent meg, és országos szinten sem képviseltette magát senki Pécsen, írja a bama.hu.

Kedden a késő esti órákban kézigránátot dobtak egy pécsi család házába. A család éppen tévét nézett, két felnőtt azonnal meghalt, két gyermek pedig könnyebben megsérült. Az áldozatok roma származásúak. A gyermekeket sokkos állapotban szállították kórházba. A legújabb hírek szerint a házaspárnak nem három, hanem négy gyermeke volt (3, 5, 6 évesek), a legidősebb gyermek (egy 13 éves lány) értesítette a rendőrséget. A rendőrök nagy erőkkel indultak a helyszínre, a város kivezető útjain ellenőrző pontokat hoztak létre, és a környező utcákban is mindenkit igazoltattak.

Az áldozat autókkal „kereskedett", és régebben állítólag lányokat is futtatott. Neve a rendőrség előtt sem volt ismeretlen. Nevük elhallgatását kérő ismerősök, rokonok szerint a családot hétfő este megfenyegették egy támadással. A családnak mostanában annyira rosszul ment, hogy ételre sem volt pénzük, mondták a rokonok. Feltehetőleg súlyos üzleti adósság nyomhatta az áldozat vállát.
"
Ezek a kisebbségi vezetők olyan szinten hülyék, hogy tényleg beszavaztatják az emberekkel a Jobbikot a Parlamentbe. 2010 nincs annyira közel még, ha így folytatják, akkor legjobb úton járnak afelé, hogy ne 5, hanem 10-12%-ot kapjon a Jobbik... mondom én, hogy ilyen kisebbség nincs még egy, amelyik ekkora ütemben vágná maga alatt a fát. Hihetetlenül ostobák.
Frissítés (nov. 19. 23.50): "Tisztelt Társoldalunk/ Kedves Barátunk!

Mivel sok "romasajnáló" írás terjen a neten a pécsi kézigránáttámadással kapcsolataban, gondoltuk alárakunka jogvédőknek, mert egy bűnöző romát ért támadás, és nem a hovatartozása miatt, hanem a bűnös előélete miatt.

Itt a nem éppen viszafogott kiegészítésünk az esetről:

Megint robbantottak a rásszistá mágyárok? Nem! Ezúttal egy cigánybűnöző esett áldozatául egy személyes  bosszúnak. A családot pár órával a támadás előtt fenyegetést kapott így a rasszista indíték kizárható (következésképp cigány volt az elkövető), de a jogvédőknek ez is kevés volt, szerintünk egy nyomozócsoportot kellene létrehozni, amelynek fő feladata a szerencsétlen sorsú romák elleni támadások kivizsgálása lenne. Szerintünk meg két pofont kíséretében kellene kizavarni az országból a cigánybűnözőket…

Kovács István, Kosztics István és Hegedűs István megélhetési roma jogvédők délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a pécsi Széchenyi téren, ahol elmondták, hogy rasszista indítékot gyanítanak az éjszakai robbantás hátterében.

Kitértek arra is, hogy az elmúlt időszakban mintegy húsz hasonló támadás történt az országban. Kovács István szerint, ha más nem védi meg a romákat az erőszaktól, ők maguk hoznak létre egy szervezetet erre. Ez az! Még a végén a cigányok fogják terrorizálni a dolgozó magyarokat… Egyébként az egyik utcában lakó szomszéd „undorítónak nevezte" a család előéletét. Az apa egyébként autókereskedéssel foglalkozott, és Zsobrák Péter, a baranyai rendőrök szóvívője elmondta, hogy az áldozat ismert volt a számukra, vagyis egy közönséges bűnöző volt. Cigánybűnöző.

Tasnádi Péter, Pécs tehetetlen és tehetségtelen polgármestere (akinek bukása már most borítékolható) gyűjtést szervez az árváknak. Derék dolog, Tasi! Ha ráérsz, látogass el valamelyik pécsi egészségügyi intézménybe vagy iskolába, és akkor gyűjthetnél a magyar gyerekeknek is.

Egyébként a pécsi börtönben 80-90 százalékában cigányok vannak, erről mélyen hallgat a bama.hu és az Izraelentúli Napló, de most hogy cigányok az áldozatok egyből megírja, hogy „jaj, szegény romák". A megélhetési, többnyire magyarellenes jogvédőknek pedig megjelenési felületet biztosít.

kecsege.hu"