Gusztos: Kivégzésszerű borzalmak áldozatai a magyar romák

Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő napirend előtti felszólalásában a romák ellen az elmúlt hetekben történt támadásokról beszélt.

Gusztos Péter szerint az elmúlt hetekben kivégzésszerű borzalmaknak áldozatai voltak a magyar romák. A szélsőségek gerjesztik a romákkal szembeni előítéleteket - fogalmazott az SZDSZ-es politikus, hozzátéve: a párbeszéd és a jogbiztonság megteremtésének esélyeit erősen rontja, hogy a szélsőjobboldali hiénák katonai alakzatban végigtrappolnak a romák lakta településeken. Gusztos szerint az uszítás és a fizikai erőszak között egyértelmű összefüggés van. A liberális politikus üdvözölte, hogy a rendőrségnek megváltozott a hozáállása az ügyhöz. Az első támadásoknál még meglepő dolgok történtek Gusztos szerint. Nem értem, miként lehet helyszínelés közben kizárni a rasszista támadás lehetőségét - fogalmazott az SZDSZ-es politikus, aki szerint jelentős előrelépés, hogy ma már ötven fős nyomozó alakulat dolgozik az ügy felgönyölítésén.

A kormány nevében Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti minisztérium államtitkára reagált. Juhász szerint a rendőrség mindent megtett és megtesz az említett bűnügyek felderítéséért. Az államtitkár hangsúlyozta, az ügyben közreműködő rendőrök között számos roma származású is található.

Eközben a hvg.hu úgy értesült, hogy egy elszámolási vita miatt dobhattak kézigránátot a pécsi házra november 18-án. Információik szerint az áldozat uzsora kölcsönzéssel foglalkozott. (Kuruc.info: a cikk ITT)
(a VG cikkének szó szerinti átvétele; vannak kommentárok is)
Kuruc.info / A.S.: Kíváncsiak vagyunk, Gusztos tisztában volt-e a legújabb fejleményekkel: azzal, hogy ma már a HVG is egyértelműsítette, uzsorás-leszámolás áll a háttérben. Ha tudott róla, akkor legalábbis le kéne égjen az arcáról a bőr, hogy így hazudik. Ha nem tudott (amit kétlek), vajon fog-e elnézést kérni? Vagy jön ugyanaz a felháborító duma (a gyilkosság a többségi "rasszizmusnak" való megfelelési kényszerrel magyarázása), amit Horváth Aladár a Patai Jauzsika-ügyben mondott: "elképzelhető, hogy származása ellenére valaki [cigány] még inkább meg akar felelni a mélymagyar elvárásoknak [és ezért gyilkol romát]"?!

Gusztosról egyébként azt kell tudni, hogy, bár 1977-ben született (gy.k. 31-32 éves),  legmagasabb iskolai végzettsége érettségi, és szociológiát tanul az ELTE-n EZEN FN-cikk tanúsága szerint. Igen, Ferge Zsuzsa, a zsidóságát nyíltan vállaló Herczog Mária és a többi fajvédő tanítványa. Meg is látszik rajta.