Előredátumozom ezt az eredetileg nov. 25-én kelt cikket, hogy mindenki elolvassa, fontossága ugyanis hatalmas: bizonyítja, hogy igenis, a cigányok rasszista (a cikkben: "etnikai") alapon szerveződnek és választanak maguknak áldozatot. Ennek különösképp most, a kiskunlacházi gyilkosság fényében van döntő jelentősége.
Ugyebár a fajvédők most azzal jönnek, hogy ha cigánylány lett volna Nóri, az áldozat, őt is meggyilkolják az elkövetők Kiskunlacházán. A Zalaegszegen történő események ezt az érvelést alapjaiban cáfolják, hiszen bizonyítják, hogy igenis rasszista, etnikai alapon szerveződik a galeri, és igenis ugyanezen alapon választ magának áldozatot: csakis fehéreket támad, kátrányos helyzetűeket nem. Ezt nevezik jobb helyen rasszizmusnak.

Természetesen az ő fejükre nem tűznek ki tízmilliós vérdíjat, nem foglalkozik az ügyükkel 50 nyomozó egyszerre (szemben a tipikus cigány maffiózó-leszámolós és uzsoragyilkosságos ügyekkel - Pécs, Nagycsécs stb.), sőt, a rendőrség a füle botját sem mozgatja.

Feltesszük a költői kérdést: ha mondjuk egy fehér csapat szervezkedne és az útjába kerülő, védekezni nem tudó cigányokat jól megraknák, kirabolnák, elhallatszana New York-ig a cigányfajvédő visítás? Persze hogy el. Vajon hány évet kapnának az ilyen bandában részt vevő fehérek? Ha számításba vesszük a barcsi / szigetvári pofozkodókra, állítólagos "rasszizmusuk" miatt, az ügyész által kért 13 évet, könnyen kijön az életfogyt. (Ha pár, pár perc alatt "begyógyuló" "rászístá" pofont is 13 évre "értékelnek" a fajvédők, akkor vajon egy komolyabb verést, esetleg rablással megspékelve, mennyire?) Érdekes és jellemző, hogy az ellenkező felállásban nem. Vajon miért? Miért szabad a kátrányos helyzetűeknek az, ami nekünk nem?!
Következzék az eredeti, változatlan formában átvett cikk.
Nem kérdeznek, csak ütnek...     

Szerző: Varga Lívia

Zalaegerszeg - Etnikai alapon szerveződő fiatalkorú, erőszakoskodó csoportok tartják rettegésben a megyeszékhelyen tanuló fiatalokat, jelezte szerkesztőségünkben a minap egy kétségbeesett édesanya.

- Ma délután egy körülbelül tíz főből álló roma csoportosulás megtámadta a fiamat és két barátját az egerszegi buszpályaudvaron. Ököllel rontottak rájuk, sőt, a fiamat egy rúgás is telibe találta - telefonált be szerkesztőségünkbe a baleseti osztályról egy édesanya, miközben fiáról épp látleletet vettek az orvosok.

Másnap a betelefonáló édesanya bejött szerkesztőségünkbe. Abban bízik, hogy a nyilvánosság segít problémájuk megoldásában.

- Gyerekeink félnek a városban egyedül közlekedni, s mivel nem áll módunkban hozni-vinni őket, mi szülők is folyamatos rettegésben élünk, elképzelni sem merjük ugyanis, meddig fajulhatnak még a dolgok - mondja a megrúgott fiú édesanyja.

Kiderül: előző nap épp a hazafelé tartó buszra siettek a fiatalok, amikor a tízfős csoportosulás a forgalmi iroda előtt körbevette őket. (Folytatás az 5. oldalon Nem kérdeznek... címmel.)

Elcsattant pár pofon, lendültek az öklök és egy rúgás is célt ért - anélkül, hogy a sértettek előzetesen bármit is szóltak volna a támadókhoz. Mivel korábban több alkalommal is mocskos rokkernek nevezték őket, a fiúk feltételezik, hogy öltözködési szokásaik miatt támadták meg őket.

Az édesanya, mint elmondta, a Volánnál is érdeklődött már, miért nem alkalmaznak a hasonló esetek elkerülése végett biztonsági őrt, ám az illetékesektől azt a választ kapta, hogy, mivel közterületről van szó, nem áll módjukban megtenni ezt.

A fiatalokat a csoport tagjai korábban már megfenyegették (Mocskos rokkerek, elvágjuk a torkotokat! ), leköpködték, iskolatársaikat pedig bántalmazták is, többek közt szintén a buszpályaudvaron, de a város más részein, például a Munkácsy-iskola környékén is.

Bár a konkrét ügyben nem állt módjában felvilágosítást adni, Kámán János ezredes, Zalaegerszeg rendőrkapitánya elmondta, több bejelentés alapján jelenleg négy hasonló ügyben folyik eljárás ugyanazon elkövetői kör tagjaival szemben.

- A 14-15 év körüli fiatalok az autóbusz-pályaudvar környékén, 8-10 fős csoportokba szerveződve zaklatják hasonló korú társaikat. A bandának természetesen vannak aktívabb és passzívabb tagjai, a négy eljárás mindegyikében két személy érintett - tudjuk meg a rendőrkapitánytól. - Ezek a halmozottan hátrányos helyzetű, rendezetlen családi körülmények között élő, sok esetben félárva fiatalok cselekményük tárgyi súlyával egyáltalán nincsenek tisztában.

S bár tankötelesek, iskolarendszerű oktatásban nem vesznek részt, de magántanulóként sem teljesítik kötelezettségeiket. Emiatt a szülőkkel, nevelőszülőkkel szemben eljárás zajlik, felügyeletükbe a családgondozói és pártfogói szolgálat is bekapcsolódott.

- Természetesen próbáljuk a hagyományos rendőri eszközökkel féken tartani ezeket a fiatalokat, s gyakori igazoltatás során rábírni őket a normális viselkedésre. Másrészről viszont tehetetlenek vagyunk, ugyanis, bár büntetőeljárások alanyai, a rendőrségnek, fiatalkorúak lévén, nem állnak rendelkezésére olyan eszközök, mint egy felnőtt elkövető esetében. Náluk az őrizetbe vétel, előzetes letartóztatás sokkal súlyosabb bűncselekmények kapcsán megengedett csak - tájékoztat Kámán János.

Megelőzési szándékkal a rendőrség gyakran küld gyalogos járőrt a pályaudvar környékére, ám, mint a kapitány fogalmaz, folyamatos jelenlétet nem tudnak biztosítani, ráadásul a szociális helyzetből fakadó társadalmi problémák kezelése nem is a rendőrség kompetenciái közé tartozik.

- Több ízben adtunk már jelzést a gyámügynek és a családsegítő hivatalnak ezekről a deviáns viselkedésű fiatalokról - kapcsolódik a beszélgetésbe Major Zsolt alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési csoportjának vezetője -, a kialakult helyzetre elsődleges megoldást ugyanis az jelenthet, ha kiemelve a családból nevelőotthonban helyezik el őket.

Nem túl megnyugtató tehát, de azonnali és hathatós intézkedéseket sem a rendőrség, sem a gyámügyi szervek nem tudnak tenni. Ez persze nem azt jelenti, hogy szabadon garázdálkodhatnak a városban, Kámán János szerint ugyanis közösségi összefogással egy ilyen 8-10 fős csoportosulás könnyedén megregulázható.

- Sajnos van a társadalomban egyfajta befelé fordultság, közömbösség. Sokan, amíg személyesen őket nem éri atrocitás, segítség helyett inkább elfordítják a fejüket, holott ezen tizenévesek számára már az is visszatartó erő lehet, ha egy felnőtt figyelme rájuk irányul - mondja a kapitány. (Kuruc.info: Miután a hasonló esetben közbelépő fehér embert azonnal rabosították [lásd a sztorit ITT - és akkor még nem is beszéltünk a szigetvári / barcsi cigánypofozókra követelt, rasszizmus miatti 13 év börtönről...], amikor a bűnözőcigány szülője feljelentést tett ellene. Ugyan ki merne közbelépni egy érinthetetlen cigány ellen? Senki sem akar rasszizmus, személyes szabadság korlátozása stb. miatt rabosíttatni, meghurcoltatni, esetleg éppenséggel pár évet börtönben tölteni...)


- Nem teljesen spontán az áldozatok kiválasztása - jegyzi meg Major Zsolt -, ezek a fiatalok ugyanis folyamatosan figyelik környezetüket. Irritálhatja őket a drága mobiltelefon, ékszer és sportruházat, s elképzelhető, hogy a rokkerség az okok közé tartozik. (Kuruc.info: járjunk meztelen, egy szál üres vászonszatyorral a kezünkben? Irritálja őket... Az átlagmagyar nőket vajon miért nem dühíti a Váci utcában a milliomosfeleségek LV táskája vagy Armani bundája?) Arra azonban mindig ügyelnek, hogy olyan felnőttek, akik a sértettek segítségére sietnének, ne legyenek a közelben. (Kuruc.info: Valójában a leglényegesebb szempont, ami alapján a deviáns kokerók kiválasztják áldozataikat, az, hogy azok minél védtelenebbek legyenek, a támadó és megtámadott közötti aránytalanság pedig minél nagyobb. Nem hülyék olyannal próbálkozni, akinél esélyt látnak arra, hogy a balesetire juttassa őket. Sakálfalka-taktika.)

Gyakori probléma, teszi hozzá végül a két egyenruhás, hogy a sértettek vagy egyáltalán nem, vagy csak napokkal a támadás után tesznek bejelentést a rendőrségen, holott ha ezt rögtön az eset után megtennék, a rendőrség is hathatósabban tudna intézkedni. Fenyegetés esetén azonban a gyámügynek és az iskolának kell jelezni a problémát.

A konkrét esetben ezt meg is tették a fiatalok, akiknek egyike a Ganzba jár, Baján Antal, a Ganz-Munkácsy-középiskola igazgatója ugyanis tudott az esetről.

- A buszpályaudvaron a közelmúltban több diákunkat megverték, amit jeleztünk is a városi kapitányságon, próbálunk ugyanis mindent megtenni gyermekeink védelméért. Ezt szolgálja a körzeti megbízottal kiépített jó kapcsolatunk is - hangsúlyozza az igazgató. - Az iskolán belül sem tűrjük a fegyelmezetlenséget, így már a felvételi során próbáljuk kiszűrni a renitenseket: jövő évtől a szorgalom és magatartás osztályzata is beleszámít a felvételi pontszámba.

Nem értesült viszont a buszpályaudvaron lezajlott sorozatos összeütközésekről Zalatnay László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatója.

- Ha a probléma valóban fennáll, hathatós intézkedésre van szükség. Egy biztonsági őr alkalmazása nem oldja meg az ilyen jellegű gondokat - reagál az édesanya felvetésére a vezérigazgató -, legutóbb Nagykanizsán ugyanis épp a biztonsági őr orrcsontját törték el egy összetűzés alkalmával. S mivel kitiltani nem tudjuk ezeket a fiatalokat a pályaudvar területéről, jelezni fogjuk a problémát a rendőrségnek. A zsebesek féken tartása végett napjában többször polgárőrök járőröznek a váróterem környékén, a konfliktus kezelésében tehát az ő segítségükre is számítunk.

- Sajnos évről évre nő a gyermekkorú bűnelkövetők száma - bocsátja előre a zalaegerszegi önkormányzat közigazgatási osztályának általános igazgatási szakreferense, dr. Györe Kinga, aki hivatásából adódóan személyesen ismeri ezen hátrányos helyzetű fiatalok többségét. - A csoportos bűnelkövetés, garázdaság, rongálás, lopás, csalás hátterében a családi szocializáció kedvezőtlen hatása, a következetlen nevelési módszerek s a kortársak negatív hatása áll. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre fiatalabb korban jelenik meg a deviancia. Az iskolák pedig nehezen vagy egyáltalán nem tudják kezelni ezeket a gyakran magatartási zavarral küzdő gyerekeket, akikből emiatt sok esetben magántanuló lesz, így már a délelőttöket is az utcán tölthetik...

Ha valaki - az iskola, a rendőrség, a gyermekjóléti szolgálat - bejelentést tesz a gyámügynek, elsőként a gyermekjóléti szolgálattal való együttműködésre kötelezik a családot. Amennyiben ez hatástalan, védelembe veszik a gyermeket. Majd ha ezen intézkedéseknek sincs foganatja, a gyámhivatal átmeneti nevelésbe vételt (intézet) rendelhet el. Ha gyorsan kell cselekedni, ideiglenes hatállyal - a külön élő szülőnél, nevelőszülőnél, gyermekotthonban - helyezhetik el a gyermeket.

Györe Kinga szerint a hatósági intézkedéseken túl a szülői összefogás (hozni-vinni a fiatalokat reggel és délután) jelenthet megoldást (Kuruc.info: normális ez? Tizenöt-hat éves gyerekeket kísérgessenek a szülők? Mondja fel az anyuka az állását, hogy a gyereket kísérje? Vagy fogadjon mindenki testőrt a gyereke mellé, aki az ominózus helyen kényszerül átmenni? Hihetetlen! Ahelyett, hogy a rendőri jelenlétet erősítenék, vagy esetleg elkapnák a bűnözőcigányokat. Ja, hogy ez utóbbit nem lehet, mert az rászízmus lenne?), illetőleg ha a rendőrség mellett a civil szervezetek (polgár- és nemzetőrök) is járőröznek a város kritikus pontjain a délutáni órákban. S persze legalább ilyen fontos, hogy legyenek olyan programok, amelyek kifejezetten a hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak szólnak, ezzel ugyanis csökkenthető lenne a céltalan utcai bolyongással töltött idő.
(a Zalai Hírlap szó szerint átvett cikke)

Kuruc.info: Akármit hordanak össze a balliberálisok az "indulati" bűnözésről, ez bizony átgondolt tevékenység. A szakirodalom és a források elérhetőek; amit látunk, pontosan fedi a jelen esetben is(!) etnikai alapon történő bandaszerveződési sémákat. Ha nem verik szét idejében ezeket a szerveződéseket, csúnya dolgok lesznek. Ez kőkemény, agresszív, kizárólag fehérek ellen irányuló cigánybűnözés.