A romák megint hódoltak jó szokásaiknak, és megint idős, védekezésképtelen asszonyra támadtak. Csak bátran, férfiasan, ugye. A magyar “igazságszolgáltatás” is újfent remek bizonyítványt állított ki magáról: ahogy a kismegyeri Turul-lopási ügy három, vastagon priuszos, természetesen szintén cigány elkövetője esetében, most sem nyomták be előzetesbe a (úgyszintén büntetett előéletű) támadókat.

Úgy látszik, a bűnismétlés veszélye nemleges olyanoknál, akik már, visszaesőként, számtalanszor bizonyították, hogy bűnöző életmódra rendezkedtek be, és számukra a gádzsók törvényei mit sem jelentenek. Nem, előzetesbe csak a barcsi “rászístá” cigánypofozókat kell bevágni, meg a koholt vádak alapján elítélni próbált pátkai “molotovozó” polgárőröket – ők a társadalom igazi ellenségei, nem a megélhetési bűnöző romák, akik “csak” nagyritkán (úgy minden második-harmadik nap) verik össze kirabolt áldozataikat (nem csak nálunk: lásd pl. a legújabb, hivatalos(!), finn adatokat ITT), lopnak el felbecsülhetetlen értékű köztéri bronzszobrokat.
A magyarokat kifosztó, lincselő, kirabló cigányok esetén a bűnpártoló rendőrség a rasszista indítékot persze fel sem tételezi, soha. Csak viszont...

Következzék a Zalai Hírlap cikke:

Szörnyű! Összeverték az idős nénit, majd kirabolták (megrázó fotókkal)

Egeraracsa - "Szó nélkül nekem estek, összevertek, elvették minden pénzemet" - mondja Ilonka néni elhalkuló hangon. - "Délelőtt tértem magamhoz a postás autó kürtjére, csupa vér volt mindenem."

A 84 éves egyedül élő nénit egeraracsai otthonában érte támadás péntekre virradóan. Lakását felforgatták, pénzét, közel fél millió forintot és néhány ékszerét elvitték.


Ilonka néni (Tóth István polgármesterrel) február elején - Fotó: ZH archív


Hancz Ilonát lapunkban korábban megismerhették olvasóink. Háza az idei télben majdnem összedőlt, vályogfalai lerogytak, az épület egy részét el kellett bontani. A néni már készült a felújításra, arra gyűjtögette apránként  nyugdíjából a rávalót. Erre vetettek valakik szemet. Csütörtökön éjféltájt a hátsó kert felől érkeztek, nyomukat letaposott fű és lenyomott kerítés jelezte. Előbb bevilágítottak a lakásba, benyomták az ajtón az ablakszemet, benyúltak és a kulccsal kinyitották a zárat.

- Nagyon megijedtem a fénytől, de nem láttam senkit. Se azt, hányan voltak, se milyen ruhát hordtak, a hangjukat se hallottam, azt se tudom megmondani, meddig vertek. Nézzék meg, hogy elbántak velem! Mindenem csupa kék, a bal szememet nem tudom kinyitni. Hát miért kellett ezt tenni velem? -  néz kérdően.

Ilonka néni csak órákkal később tért magához. Szomszédai vették észre, mi történt, ők hívtak mentőt, rendőrt.




Április 14.: Ilonka néni arcát bevérzések csúfítják el, a bal szemét nem tudja kinyitni. Zúzódásai, sebei csak hetek alatt gyógyulnak meg - Fotó: Katona Tibor


A nyomozók nem sokkal később két férfit vittek el a faluból, de szombat reggel  haza is engedték őket.  Csak egyiküket, Bogdán (Kuruc.info: á, nem is tipikus cigány vezetéknév... [természetesen tudjuk, vannak magyarok is ilyen névvel, de, ugye, az arányok...]) Lászlót találtuk otthon, kertje felől (Kuruc.info: még erre az apróságra sem ügyelt az IQ-huszár mokka... Annyi esze legalább lehetett volna, hogy ne hátulról, a kertje, hanem az utca felől támadjon, de mit is várjon az ember egy cigánytól...) érkeztek a rablók Ilonka nénihez.

- Épp ott voltam Istvánnál, amikor ránk törtek a kommandósok - kezdte. - Elvittek minket a rablás miatt, de hajnalban elengedtek. Istvánéktól lefoglaltak 480 ezer forintot, meg ékszereket, de az az övék, az élettársa pénze, ő kint dolgozott az osztrákoknál  magyarázza László, aki tudja, nincs könnyű helyzetben.

- Voltak régebben ügyeim (Kuruc.info: gyk. visszaeső bűnöző), ezért ha történik valami, értem jönnek a rendőrök, pedig nem csináltam semmit.
 
Azt László elismeri, hogy jelenleg is folyik ellene eljárás, amibe szintén csak belerángatták, mert abban is ártatlan. Akkor is többen támadtak rá egy nőre, megverték és elvették értékeit (Kuruc.info: jó cigány szokás szerint). Véleménye szerint most is csak bemártották,  mert őt és Istvánt azon az estén nem láthatták arrafelé. Ő otthon tévézett, a nevelőapja is igazolhatja, bizonygatja. Azt még elismeri, szombat hajnali szabadon eresztésük még nem jelenti, hogy befejeződött az eljárás ellenük.
 
A rendőrségen az esettel kapcsolatban megerősítették a bűncselekmény tényét, s közölték, folyik a nyomozás.

Ennek gyors lezárása sokak, főleg István és László érdeke, mert a falut felkavarták az események. Remélhetőleg csak túlzott, aki úgy vélte, lincshangulat alakul ki, ha nem kerülnek kézre hamar a tettesek.