Számtalanszor foglalkoztunk már azzal, hogy nemcsak – többek között – az előre megfontoltan (kitervezte), bűnszövetségben (segítséggel) gyilkos Kozák Rajmundot felmentő Vaskuti bíró hoz elképesztő cigányfelmentő ítéleteket, hanem egyéb bíróságok is.

A legújabb ilyen ítéletben erőteljesen enyhítették az egyik (igencsak valószínűen) cigány belviszályban a kezdeményező félre kirótt ítéletet. (Figyelem! A “lövöldöző” Rab László származásáról nincs megbízható információnk. Azt tudjuk, hogy többszörösen büntetett előéletű, a város legnagyobb – lásd alább – ork maffiózójával jóbarátok és puszipajtások, azaz valószínűleg maffiatársak voltak és szerelemféltésből kész a gyilkosságra is – mindez igencsak “hajlamosító” tényező. Várjuk olvasóink pontosabb információit!)

A bíróság szerint nyilvánvalóan nem azért lő valaki más emberek felé, hogy eltalálja és lehetőség szerint megölje őket. Meglehetősen kifacsart érvelés… Miközben, persze, azért kellett vezetés közben lőnie, mert nem mert volna megállni, hogy jobb lőállást találjon. Amúgy, ha már a cikkben felmerült a lóhátról való tüzelés: vajon szintúgy felmentettek volna egy lóhátról tüzelő radikális magyart? Például Budaházyt, ha hátrafelé nyilazik? Ugyan már...

(Tekintsünk el most attól, hogy a lövöldözés egyik célpontja nem más, mint Gyöngyös legnagyobb bűnözője, maffiózója, "Mókus". Nem véletlen, hogy az eredeti cikk kommentárjaiban [lásd EZT] jópár helyi kifejezetten sajnálkozását fejezte ki a lövések célt tévesztése miatt.)

Alább a HEOL mai, az ítélet enyhítéséről írt cikke; függelékünkben pedig az eredeti gyilkosságot tárgyaló, 2006-os Zsaru-anyag.

Vezetés közben lőtt ki az autó ablakán
GYÖNGYÖS | A Fővárosi Ítélőtábla enyhítette az ítéletet, mert a vádlott vezetés közben nem célozhatott pontosan, azaz nincs szó emberölési kísérletről.

Szabályos vanyugati jelenetek játszódtak le 2006. január 28-án délután Gyöngyösön, a Wachot Sándor utcában. A különbség csak annyi volt a filmbeli jelenetekhez képest, hogy az akkor 39 éves Rab László vádlott nem lóhátról nyitott tüzet 9 milliméteres Lugerjéből, hanem személygépkocsiból. Rácz – a fegyverszakértő által megállapítottan 1000 méteres távolságig ölni képes pisztolyból – a sértettek házától 40 méternyire kezdett el lövéseket leadni a ház irányába, ahol a kapuban tartózkodott T. Tamás és T. Róbert, akik gyorsan fedezéket kerestek.

A Heves Megyei Bíróság a 2008-ban hozott ítéletében sok más egyéb, a vád tárgyává tett cselekményt is értékelt, és végül az 1977-ben született férfit bűnösnek találta emberölés bűntette kísérletében, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, önbíráskodás bűntettében, testi sértés, garázdaság és rongálás vétségében. Mindezekért őt – részben mint különös visszaesőt, részben mint visszaesőt – halmazati főbüntetésül 11 év fegyházra, mellékbüntetésül 8 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

A Fővárosi Ítélőtábla felülbírálta az ítéletet, mert: „Az irányadó tényállás szerint a vádlott olyan módon adott le több mint 40 méter távolságból a két sértett irányába lövést, hogy közben még a gépkocsija vezetésére is figyelmet kellett fordítania. Az igen nagy tűzerejű fegyverrel a szakértői vélemény szerint maximálisan 50 méterre lehet célzott lövést leadni. A lövés leadása e távolsághoz igen közel volt, de ez nyilvánvalóan gyakorlott lövőre vonatkozik, és nem gépkocsivezetés közbeni helyzetre.” A FÍ szerint az adatok tükrében nem lehet kétséget kizáró módon következtetni arra, hogy a vádlott szándéka a sértettek megölésére irányult volna.

Beszerezte a pisztolyt és a hozzá tartozó tárat

Részlet az ítéleti tényállásból: 2006. január 28. előtt a vádlott megszerzett egy magyar gyártmányú, korábban hatástalanított, de házi módszerrel visszaélesített, 9 mm Luger (9x19) kaliberű, p9R típusú, R22709 eredeti gyártási számú, öntöltő rendszerű pisztolyt, a hozzá tartozó tárral és legalább hat darab, a kalibernek megfelelő töltényt.

Ezért a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletben emberölés bűntette kísérleteként értékelt cselekményt – a sértettek számához igazodóan – kétrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntettének minősítette, és a kiszabott büntetést eszerint enyhítette hét esztendőre.

Függelék: az eredeti gyilkosságot tárgyaló, 2006-os Zsaru-anyag

FEGYVERROPOGÁS GYÖNGYÖSÖN
L. Orsolya "a tűzzel játszott", amikor gyengéd érzelmeket kezdett táplálni betegesen féltékeny, többszörösen büntetett előéletű barátjának egyik haverja iránt. A szerelemféltésből lövöldözés lett.

A lenszőke, 23 éves nagyrédei lány és a 29 éves gyöngyösi diszkótulajdonos négy éve éltek együtt L. Orsolya szüleinek házában. A különböző vagyon elleni bűncselekmények mellett önbíráskodásért és rongálásért korábban elítélt Rab Lászlót hidegzuhanyként érte, amikor hetekkel ezelőtt a fülébe jutott, hogy barátnője félrelépett az egyik gyöngyösi cimborájával, T. Róberttel (25).

Vipera és kés

Pedig a szerelmes férfi egyiptomi utazással készült meglepni kedvesét, hogy a fáraók földjén kérje meg a lány kezét. A pletyka hallatán édesanyjához költözött, és megtorló hadjáratot indított. Halálosan megfenyegette az állítólagos szerelmeseket és a haver családját, majd egyedül ment Egyiptomba. A kiruccanás után, január 28-án kora délután első útja T.-ékhez vezetett.

- A fiam az egyik barátjával beszélgetett a ház előtt, amikor Laci megállt mellettük a kocsijával - emlékezett a történtekre a fiatalember édesanyja, T. Kálmánné. - Nem tudom, milyen szóváltás volt köztük, de Robi egyszer csak berohant, és ugrasztotta az ebédhez készülődő férjemet: "Gyere, apa, mert Laci szétveri a kocsit". Kiszaladtunk, és láttuk, hogy viperával és késsel a kezében ül vissza az autójába, miután a miénket megrongálta. Odaszaladtam hozzá, és bizonygattam, higgye el, nincs köze Robinak Orsihoz. Vérben forgott a szeme, és azt mondta, mindannyian meg fogunk dögleni. Ekkor a férjem egy vascsővel ráütött kocsijának hátsó szélvédőjére, ő pedig elhajtott. Alighogy viszszaértem a lakásba, durrogást hallottam: Laci visszajött, és kocsija lehúzott ablakán keresztül tüzet nyitott az udvarba visszatérő férjemre és a fiamra. Hatot lőtt, de szerencsére a fal és a nagykapu felfogta a golyókat, így senki sem sérült meg.

Tűzzel játszott

Rab László a történtek óta bujkál. A több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt körözött férfi szürke színű Ford Focusát megtalálták az M3-as autópálya egyik parkolójában. Lövésnyomok vannak rajta, amelyek keletkezése egyelőre rejtély.

- A lövöldözés után apu a rendőrök jelenlétében egyszer még fel tudta hívni Lacit. Megkérdezte tőle, mire volt jó ez az egész. Laci ekkor képes volt azt állítani, hogy amikor visszatért, a mi családunk lőtt rá először - háborgott T. Krisztina, aki azt is elárulta, hogy rajtuk kívül lassan mindenkinek van fegyvere Gyöngyösön, mert "ilyen a világ". Beszélgetésünkkor egy szöveges üzenet érkezett a telefonjára, ami igencsak felboszszantotta. Orsolya tudakolta tőle dióhéjban: "Mi újság?"

- Az utóbbi időben mondhatni, hogy barátnők voltunk Orsival, de lehet, hogy az öcsém miatt közeledett hozzám - folytatta ingerülten Krisztina. - Még hogy mi újság? A pasija majdnem legyilkolta a családunkat... Tudhatta, hogy milyen, mégis játszott a tűzzel. Laci iszonyúan féltékeny volt rá, azt se engedte, hogy a diszkójában dolgozzon pultosként, pedig azzal jó pénzt kereshetett volna. Tavaly szeptemberben egy szórakozóhelyen találkoztak az öcsémmel, ahová a szabadulása után én vittem le Robit, hogy egy kicsit visszatérjen belé az élet. Észrevettem, hogy megtetszett Orsinak, de Robi sose kezdene a barátja nőjével. Így csak haverok lettek.

Pletykás barátok

- Orsi elkövette azt a hibát, hogy a barátnői előtt dicsérte az öcsémet. "Milyen jó pasi" - mondta, azok meg felfújták a dolgot, és sunyin sajnálkozva elmondták Lacinak, hogy Orsi csalja őt. Laci teljesen begőzölt. Követelte, hogy mondják el neki az igazat, de nem volt mit elmondani. Január közepén, egyik hajnalban megüzente nekem, hogy tönkretették az életét. Nem tudott aludni, nyugtatókon élt. Azt írta, hogy reggelenként gyötrődik leginkább, amikor csak a falat nézi, és a tévét kapcsolgatja. Azt mondta apunak: ha Robinak mégis köze lenne Orsihoz, megöli mindkettőjüket, majd magával is végez. Biztos vagyok benne, hogy nem csak ijesztgetett, ölni is tudott volna Orsiért.
K. I.

KERETES ANYAG: Kivégzés után tűzeset

Az utóbbi években rájárt a rúd a T. családra. Megtudtuk, hogy a családfő, T. Kálmán közeli kapcsolatot ápolt azzal a Gatyás gúnynevű N. Andrással, akit kilenc évvel ezelőtt több lövéssel kivégeztek az egyik gyöngyösi bolt előtt. A vállalkozó gyilkosa máig nem került elő. T.-éket szerfelett megviselte az eset, ráadásul őket is kihallgatták, mivel akkoriban kőhajításnyira laktak a bűncselekmény helyszínétől. Nem sokkal azután, hogy jelenlegi lakhelyükre költöztek, valaki az éj leple alatt felgyújtotta az udvaron parkoló kocsijukat. A tüzeskedő kiléte máig ismeretlen.
(Zsaru, 2006/6. 12-13. o.)
Frissítés: 1. Olvasónk levele következik: Adjon az Isten!
Rab László nem cigány! Nem felelnek meg a leírtak a valóságnak teljesen. Valamint nem biztos, hogy ezt az ügyet most nekünk bolygatni kellene! Főleg információk hiányában!

Kuruc.info: köszönjük az pontosítást! Természetesen továbbra is várjuk az információkat.

2. az eredeti cikk azóta postázott olvasói megjegyzéseiből a következők derülnek ki:

- Mókusunkra nem kizárt, hogy nem szerelemféltésből, hanem azért támadott Rab, mert a cigány (aki, nem mellesleg, hivatalosan segílyes, miközben tele van pénzzel) lenyúlta őt is.  („Nem szerelemféltés volt az, hanem őt is lenyúlta a tetű [Mókus].  Segélyből hogy telik neki Volvora, Peugeotra? Az APEH ott kutászkodhatna, ha merne!!”)

- Mókusnak rég börtönben kellene rohadnia eddigi bűncselekményei miatt. De hát ismerjük a hevesi bírákat – azok a világ minden kincséért sem ítélnének el egy cigányt... („Ha a rendőrség tenné a dolgát, és az úgymond áldozat jogos büntetését töltötte volna, akkor most nem lenne mit olvasnunk. Gyöngyösön nem sokan sírtak volna, ha eltalálja őket.”)