Több mint 13 millió dollár kampánypénz kifizetésénél jár ebben az amerikai választási ciklusban Soros György - a "konzervatív" Magyar Idők megfogalmazása szerint - "magyar származású" amerikai üzletember, aki Hillary Clintont több mint hétmillióval támogatta, mert őt tartotta a legalkalmasabbnak az elnökségre pályázók közül. Itthon is liberális személyek és ügyek mellé állt Soros.
A zsidó üzletemberhez köthető pénzügyi alapkezelő, a Soros Fund Management két részletben, összesen hétmillió dollárral támogatta a Hillary Clinton demokrata párti elnökesélyes mögött álló, Priorities USA Action nevű kampányszervezetet; ezzel holtversenyben ő annak legfőbb szponzora – derül ki az amerikai kampánystatisztikákból. Soros – mint szóvivője útján közölte – azért támogatja Clintont, mert őt tartja a legfelkészültebb elnökjelöltnek. A kisebb összegeket is számítva Soros összesen 7,04 millió dollárral szponzorálja Clintont.
Az amerikai kampányfinanszírozási szabályok szerint egy bizonyos összeg felett nem az egyes elnökjelölt-aspiránsoknak, hanem az őket támogató kampányszervezeteknek – a tengerentúli politikai zsargonban: „szuper politikai akcióbizottságoknak” – lehet adományozni. A befizetéseket nyomon követő oldal, az OpenSecrets.org friss adatai alapján Soros György a jelenlegi választási időszak tizedik legaktívabb támogatója. A spekuláns közvetlenül és cégein keresztül több mint nyolcmillió dollárt fordított kampányfinanszírozásra 2015-ben. Az idei évet is tekintve pedig a korábbiaknál is aktívabb: több mint 13 millió dollár kifizetésnél jár már. Sajtóértesülések szerint Soros azt tervezi, hogy további ötmillió dollárral támogat egy – főleg spanyol ajkú – bevándorlók választási részvételét ösztönző szervezetet, amely 400 ezer új választót akar szerezni a Demokrata Párt számára.
Zoom
Fajkeveredés, feminizmus, aberráció - minden, mi zsidó szemnek, szájnak ingere
Ami a nem kampánycélú, folyamatos finanszírozást illeti, szintén komoly összegeket nyújtott a Center for American Progress (CAP) vezető liberális agytröszt részére: a Magyarországon is jelen lévő Nyílt Társadalom Intézeten (Open Society Institute, OSI) keresztül 2005 óta minden évben millió dolláros összeggel támogatja a Demokrata Párthoz, azon belül is a Clinton házaspárhoz kötődő szervezetet. A CAP-t Bill Clinton exelnök (1993–2001), Hillary Clinton férje, továbbá egykori kabinetfőnöke alapította, a jelenlegi elnök-vezérigazgató pedig korábban a Clinton házaspárnak, illetve Barack Obama jelenlegi elnöknek dolgozott. Soros szervezetei – főleg az OSI – több száz csoportot támogatnak közvetlenül. Két nemzetközi "emberi jogi szervezet" (Amnesty International, Human Rights Watch) mögött is ő áll, de feminista, illetve a buzik pluszjogaiért küzdő szervezeteket is támogat. Számos, Soros által támogatott szervezet küzd a nyitott határokért és a törvénytelen bevándorlás legalizálásáért.
Soros György támogatja az Emberi Jogok Mindenekfelett (Human Rights First) elnevezésű szervezetet is. Mint azt 2014 decemberében a Magyar Nemzet riportban tárta fel, ez a csoport – pénzzel és politikai támogatással – a magyarországi amerikai nyomásgyakorlás egyik zászlóshajójává vált. Soros – aki a budapesti székhelyű, liberális szellemiségű Közép-európai Egyetem alapítója is – támogatta többek között Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványát, illetve a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű, valamint a NaNE egyesületet is. A kiterjedt hazai Soros-intézményrendszerben pedig olyan, liberális kötődésű értelmiségiek jutottak pozícióhoz, mint például Kis János volt SZDSZ-elnök, az azóta elhunyt Vásárhelyi Miklós, a párt volt képviselője vagy Molnár Péter SZDSZ-es médiapolitikus.
(Magyar Idők nyomán)
Kapcsolódó: Holnap ki a Soros?