Olvasva a portálon megjelent két olvasói levelet gondoltam, hogy felhívom a figyelmüket arra, hogy mik is láthatóak városunk, Debrecen főterén.
A Nagytemplom előtt dollárpiramis rajzolódik ki, mely a téren kék-sárga-zöld műkőburkolatot kapott. A piramis lépcsői magyarázzák a kövezet lerakásának irányát. Az idegen hatalmi jelkép alattomosan került kőbe vésve a cívisváros főterére. A piramis csúcsának parkjában található a varázsszem, helyét a telepített növényzet rajzolja körül. A dollárpiramistól jobbra a térelemek egyetlen tengelyre szerkesztettek a körülötte S alakban tekeredő műköves mintával a merkúrbotot és a kígyót formázza meg. Az utóbbi a testiség és rontás jelképe. Az S alak egyúttal a dollár óriásira nagyított jelének is megfelel. A főtéren továbbá megtalálható a körző és szögmérő, valamint a G betű mely szintén a szabadkőművesség jelképe.


A Bocskai István Szabadegyetem és a Magyar Út Körök előadásinak hallgatói 2001-ben az alábbi levelet juttatták el Debrecen város polgármesteréhez:
"Megdöbbenéssel észleltük, hogy a debreceni Kossuth téren a magyar nemzeti jelképnek számító Nagytemplom elé az Amerikai Egyesült Államok egydolláros bankjegyének piramisa került műkővel kirakva. Ezúton kérjük intézkedését, hogy az idegen hatalmi jelkép mihamarabb eltávolításra kerüljön, és a tér visszakaphassa zöldterületét. Kérjük annak megakadályozását, hogy ezen dollárpiramisba bármikor is belekerüljön Debrecen város címere, ami azt jelentené, hogy a pénzvilág elnyeli a város örökségét. Ez nemcsak a város, de a hallgatólagos hozzájárulás az ország szégyene is lenne."

Kósa Lajos polgármester levele: (rövidítve)
"Megdöbbenéssel olvastam tiltakozását... Azok az állítások, miszerint idegen hatalmi jelképeket mintázna a díszburkolat, a leghatározottabban vissza kell utasítanom. Ilyen szándéka nem volt senkinek, ha Önök mégis ezt látják bele, úgy ez nem a mi hibánk. Javaslom, hogy tekintsenek át néhány művészettöténeti elemzést, és rögtön nyilvánvalóvá válik mindannyiunk számára, hogy a leggazdagabb formavilág is felosztható egyszerű geometriai alakzatokra, négyzetre, körre, háromszögre - így kellő elszántsággal szinte minden épületről, közterületi díszítőelemről lehetne feltételezni bármilyen szimbolikát. Következésképpen a mintázatban fellelhető piramis valójában egy ártatlan háromszög, így a hasonlóság a szóban forgó amerikai pénzzel csupán a véletlen műve."

Mint ahogy gondolom az is csupán a véletlen műve, hogy Debrecen polgármestere történetesen zsidó származású...

Üdvözlettel:
B. József

Kapcsolódó:

Zsidónegyed épült Debrecenben + reagálás