Két zselízi fiatalember rokonlátogatásra utazott Torontóba, de a kanadai hatóságok attól tartottak, le akarnak telepedni az országban – így lett a kirándulásból rémálom. A rokonok háza helyett most menekülttáborban töltik a karácsonyt.

Torontóban élő édesanyja meghívására november 14-én utazott Kanadába a zselízi Éder Zoltán és barátja, Szabó Gyula. A két fiatalembert azóta menekülttáborban tartják fogva, mert a repülőtéren nem tudták igazolni, hogy elegendő költőpénzük van. A kanadai hatóságok a belépéskor nem fogadták el azt az érvet, hogy a bankkártyájukon van elég pénzt, sem azt, hogy Éder Ildikó és kanadai élettársa óvadékot is hajlandó volt letenni kiengedésük fejében. A fiúk további sorsáról január 14-én döntenek, miközben a haza szóló repülőjegyük január 13-ra érvényes.
A két huszonegy éves fiatalember először október 17-én utazott Kanadába, akkor a repülőtéren feltették őket egy Londonba tartó gépre. A hivatalos indok az volt, hogy nincs elég pénzük, bár Zoltán édesanyja, Éder Ildikó szerint az ellenőrzésnél szándékosan nem akarták megérteni, mit mondanak a fiúk.
„A párommal vártuk őket, és a fiúknál lévő meghívólevélben feltüntetett telefonszámon felhívtak a vámvizsgálatról, hogy a fiúk azt mondják, nem ismerik a páromat. Ez igaz is, hiszen még nem találkoztak, de engem ugye ismernek, és a meghívólevélben ott állt, hogy minden költséget mi állunk. Mégis bezárták őket, és megfenyegették, vagy hazamennek a következő géppel, vagy börtönbe. A fiam elmondta, az egyik határőr, történetesen nő, nagyon durván bánt velük, kiforgatta a bőröndjeiket, lebuzizta őket, mert női holmi is volt náluk, amit nekem hoztak ajándékba. Mi a bánásmód miatt feljelentést tettünk, azt hiszem, ennek a következménye, hogy amikor novemberben újra jöttek, letartóztatták őket” – mondta lapunknak Éder Ildikó.
A tót külügyminisztérium december 18-án diplomáciai jegyzékben kérte a kanadai féltől a két letartóztatott személy szabadon engedését.

Szabó Gyula, az egyik fogvatartott felvidéki magyar
Zoltán édesanyja feljelentést tett a bánásmód miatt, októberben a kanadai hatóságok arról értesítették Ildikót, már semmi akadálya, hogy a fiúk Kanadába utazzanak, újabb hivatalos meghívólevelet küldtek nekik. Gyula és Zoltán november 14-én ismét repülőre ült, de a torontói határőrök ismét gyanúsnak találták őket.
Irány a menekülttábor
Azt követelték, mutassanak fel ott-tartózkodásuk minden napjára, azaz november 14-től január 13-ig napi 150 kanadai dollárt. Ennyi készpénz nem volt náluk, a bankkártyát és a meghívólevelet pedig a határőrök nem találták meggyőzőnek. A repülőtéri bevándorlási hivatal ismét felhívta Ildikó párját és közölte, ha letesz 10 ezer dollár óvadékot, viheti a fiúkat. Ennyi pénz nem volt nála, csekket pedig nem fogadtak el, ezért Gyulát és Zoltánt menekültszállásra vitték.
Szétválasztva, ázsiai menekültek közt
„Azt ígérték, másnap reggel óvadék ellenében kihozhatjuk őket. Már kilenckor ott voltunk, de nem intéztünk semmit, mert még nem vették őket nyilvántartásba. Eltartott estig, míg bekerültek a rendszerbe, akkor meg azt közölték, hogy bírósági tárgyalás lesz. Gyuláé november 16-án, Zolié 19-én. 22 ezer dollár óvadékot ajánlottunk és két személyt, aki kezeskedik a fiúkért, ezután november 26-án a bíró úgy döntött, hogy a fiamat kiengedi. De ebből sem lett semmi, mert egy másik bíró december 17-én nem fogadta el az óvadékot. A következő tárgyalást csak január 14-re tűzték ki, pedig mondták, hogy január 13-ra szól a repülőjegyük. Ott fogják tölteni a karácsonyt a menekültek között, hiába mondják, hogy eszük ágában sincs Kanadában letelepedni, haza akarnak menni Szlovákiába” – mondta elkeseredetten Ildikó, aki minden követ megmozgatott Kanadában. „A bevándorlási hatóságok nem foglalkoznak az üggyel, a szlovák konzul pedig csak annyit tudott tenni, hogy meglátogatta a fiúkat. Senki sem segít, tehetetlenek vagyunk.”
A két fiút a roxdalli gyűjtőtáborban szétválasztották, egymással alig találkozhatnak, ázsiai menekültekkel vannak a szálláson. Éder Ildikó üvegfalon keresztül beszélhet velük, élelmiszert sem vihet nekik. Szabó Gyula naponta mobiltelefonon beszél édesanyjával, aki itthon próbált intézkedni, eddig eredménytelenül.
Magyarázatot követel a tót külügy
A tót külügyminisztérium szóvivője, Boris Gandel azt mondta, a kanadai bíróság azzal az indokkal utasította el az óvadékot, hogy a másik fél feltehetően nem tartaná be a feltételeket – magyarán, a fiúk ott maradnak. Erre a következtetésre állítólag azért jutott a bíró, mert rövid időn belül másodszor utaztak Kanadába, kellő mennyiségű készpénz nélkül. A december 17-i bírósági döntés után a viccállam külügyminisztériuma december 18-án diplomáciai jegyzékben kérte a kanadai féltől a két letartóztatott személy szabadon engedését, és annak lehetővé tételét, hogy visszatérhessenek a Felvidékre. „Már december elején magyarázatot kértünk arra, mi alapján fosztanak meg a szabadságuktól olyan személyeket, akiket semmilyen bűncselekménnyel nem vádolnak. Választ hivatalos helyről egyelőre nem kaptunk” – mondta a szóvivő.
(Új szó nyomán)