Letette hivatali esküjét csütörtökön az új izraeli államfő, a palesztin államiságot elutasító Reuven Rivlin. A 74 éves jobboldali politikus beiktatási ünnepségét a gázai harcok miatt a szokásos pompa nélkül tartották meg Jeruzsálemben. Rivlin Izrael tizedik elnöke lesz, a poszton a közel-keleti békefolyamat előmozdításáért Nobel-békedíjjal kitüntetett nagy felvásárlót, Simon Pereszt váltja.
A kormányzó Likud párt legjobboldalibb (MTI-s definíció - a szerk.) szárnyához tartozó politikust június 10-én választotta államfővé a parlament. Korábban kétszer volt a parlament elnöke.
Bár az elnök Izraelben csupán ceremoniális feladatokat lát el, Rivlin nézetei szöges ellentétben állnak a palesztinok elképzeléseivel, ezért kinevezése valószínűleg nem segíti elő a gázai konfliktus megoldását.
Elődjével ellentétben Rivlin ellenzi a palesztin államiságot, ami miatt nemcsak a nemzetközi közösséggel, hanem még Benjámin Netanjahu kormányfővel is szemben áll. Az új izraeli államfő a külön izraeli és palesztin entitás helyett "Nagy-Izraelt" képzel el, ahol a palesztinokat az izraeliekkel azonos állampolgári jogok illetik meg.
Reuven Rivlin - aki polgári foglalkozása szerint ügyvéd - egyebek mellett a ciszjordániai zsidó telepek létesítésének és fenntartásának, sőt a megszállt terület annektálásának is támogatója. Ugyanakkor a palesztin kisebbség ellen sosem intézett nyílt támadásokat. Úgy fogalmazott: "inkább izraeli állampolgárokként fogadom el a palesztinokat, mint Izrael megosztóiként".
Reuven Rivlint mindemellett az izraeli jogállamiság és a parlamentáris demokrácia védelmezőjeként tartják számon, és emellett nagy futballrajongó hírében áll.
(MTI)