A hadsereg "a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében" átvette az uralmat. A török kormány szerint is a demokrácia fog győzedelmeskedni.
A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat „a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében.” Lezárták az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, és behatoltak az állami televízió épületébe.
Zoom
A hadsereg lezárta az Isztambul európai és ázsiai része közti Boszporusz-hidat (Fotó:Reuters)
Zoom
Zoom
A világ hírügynökségei az NTV török hírtelevízió jelentéseire hivatkozva folyamatosan adnak hírt a fejleményekről. Ezek szerint a török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában, behatoltak az állami televízió épületébe is - jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök.
Isztambulban kijárási tilalom lépett életbe, a közösségi média sem elérhető.
A CNN Türk televízió szerint Ankarában, a török katonai főhadiszálláson túszokat ejtettek, köztük van a vezérkari főnök is. Az isztambuli rendőrparancsnokságon fegyverropogásról számolt be a török NTV tévécsatorna riportere.
Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.
Tankokról sugárzott felvételt a török NTV hírtelevízió, amint a páncélosok az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek – jelentette a Reuters hírügynökség.
Zoom
Zoom
A kormányfő nyugtatni próbál
Katonai puccskísérletet hajtott végre a hadsereg egy frakciója Törökországban, de a demokrácia győzedelmeskedni fog - közölte Binali Yildirim török kormányfő péntek este.
A miniszterelnök bejelentette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy „megtegyék azt, ami szükséges“. Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: "a parancsnoki láncon kívül" hajtották végre a törvényellenes akciót.
Zoom
Zoom
Yildirim hangsúlyozta: "a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek."
A miniszterelnök később a Hurriyet Daily News című lap internetes honlapjának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: "erőink az erővel szemben erőt alkalmaznak majd".
Sajtóinformációk szerint Erdogan török államfő éppen vakációzik. Az egyik lap azt írja, Marmarisban biztonságba helyezték.
Frissítés: Még nem tudni, hogy sikeres-e a puccs
Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1-en kifejtette, hogy az elmúlt időszakban több jelenség is gyengítette az államot és vezetését; példaként említette a számos terrortámadást Törökország területén, valamint azt a feszültséget, amit Recep Tayyip Erdogan elnök hatalmának koncentrációja okozott a hadsereg erejének gyengítése révén.
Karas Dávid, Isztambulban élő politológus meglepetésnek nevezte az eseményeket, és megerősítette, hogy fegyverropogást hallani a városban.
Földi László biztonságpolitikai szakértő azt emelte ki: a helyzetet bonyolítja, hogy Törökország a NATO tagja, és az Egyesült Államokkal együtt a katonai szövetség erejének 90 százalékát adja.
2. frissítés: Erdogan szerint az államcsínykísérlet rövid időn belül befejeződik - Kerry és Lavrov is megszólalt
Békét és a vérontás elkerülését sürgette péntek este John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a törökországi puccskísérlettel kapcsolatban.
John Kerry annak a reményének adott hangot, hogy Törökországban "béke, stabilitás és folytonosság" fog honolni.
Szergej Lavrov sürgette a vérontás elkerülését, és közölte: a felmerülő kérdéseket az alkotmányos kereteken belül kellene rendezni. Emellett óva intette az orosz állampolgárokat attól, hogy további értesítésig kimenjenek az utcára.
Isztambulban és Ankarában péntek este katonai puccskísérlet vette kezdetét, a hadsereg közölte, hogy átvette a hatalmat, ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a kormány vagy az államcsínyt végrehajtó katonai frakció uralja a helyzetet.
A tájékoztatási eszközök szerint a puccsista katonák nyilatkozatot juttattak el e-mailben a törökországi médiaszerveknek, s abban jelezték, hogy a jövőben fenn akarják tartani az ország eddig érvényben lévő külkapcsolatait. A híradások megállapítják, hogy ennek az üzenetnek a hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.
Meg nem erősített sajtóértesülés szerint Erdogan menedékjogot kért Németországtól
Törökországban az államfő és a kormány kezében maradt a hatalom – jelentette ki egy elnökségi forrás, hozzátéve, hogy a politikai vezetés nem fog eltűrni egyetlen kísérletet sem a "demokrácia aláásására". Megerősítették azt is, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő biztonságban van. Az MSNBC meg nem erősített híre szerint Erdogan menedékjogot kért Németországtól.
Az államfő az utcára szólítja az embereket
Recep Tayyip Erdogan szombatra virradóra biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Erdogan a CNN Türk televízió egyik női riporterének a mobiltelefonjáról nyilatkozott egyenes adásban. Állítása szerint a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, és szerinte ez a próbálkozás kudarcra van ítélve. Úgy fogalmazott, hogy egy “párhuzamos struktúra” által bátorított lázadási kísérletről van szó. Hangsúlyozta: erre megfelelő választ adnak majd.
Zoom
A lakosságot biztosította arról, hogy egyelőre még ő az ország elnöke, és felszólította az embereket, hogy menjenek ki az utcákra, az egész nemzet fogjon össze, tagjai gyülekezzenek a tereken, így adjanak választ a lázadási kísérletre. Jelezte, hogy a felkelők drága árat fognak fizetni a bíróságokon. Bizonyosnak mondta, hogy ez az államcsínykísérlet rövid időn belül befejeződik.
A Reuters hírügynökség jelentése szerint Erdogan azt mondta, visszatérőben van a fővárosba, Ankarába.
3. frissítés: A hadsereg tankjai és Erdogan hívei is az utcákon
Törökországban blokkolták a Twittert, a Facebookot és a YouTube-ot. A puccskísérlet után meredek esésbe kezdett a török líra. Az amerikai dollárral szemben 5 százalékkal zuhant az amerikai piacon, háromhetes mélységbe. Egy dollárért 3,03 lírát adtak a devizakereskedelemben.
Zoom
Az egyik török tévé közölt egy felvételt, amelyen az látható, hogy az utcára kivonuló ellenálló civilek elfoglalnak egy tankot.
Kikerülte a tank a török zászlót:
A Reuters egyes információi szerint a török elnök a népszerű török üdülőváros, Marmaris-ban tartózkodik.
Zoom
4. frissítés: Harckocsik vették körbe a török parlamentet - heves összecsapások Isztambulban
Heves összecsapások zajlanak az isztambuli Taksim téren a rohamrendőrség és a török hadsereg katonái között - jelentette az al-Dzsazíra pánarab televízió péntek éjjel.
Összecsapások a Boszporusz-hídnál is: beszámolók szerint lövöldözés kezdődött a katonák és a rohamrendőrök között, többen megsérültek.
Harckocsik vették körül a török parlament ankarai épületét péntek éjszaka, az isztambuli repülőtérnél pedig lövések dördültek - közölték szemtanúk a Reuters hírügynökséggel.
5. frissítés: A kimenetelt még nagyon nehéz megjósolni
„Az állami tévét elfoglalta a hadsereg, de magánorgánumok szerint a helyzet még nem eldöntött, a puccs kimenetele még nyitott. Ankarában többhelyütt voltak összecsapások, a rendőrség – amely úgy tűnik hű maradt a kormányhoz – központjában robbanás volt, és a hírek szerint az elnöki palota környékén is tüzet nyitottak a katonai helikopterek. Az, hogy Erdogan utcára szólította a népet könnyen polgárháborús helyzetet idézhet elő. Még nem tudjuk, hol vannak kormányhű erők és hol puccsisták. Alacsonyan szállnak a vadászgépek a városok légterében, de az sem ismert, hogy azok melyik oldalon állnak” – összegzett az M1-nek Tarik Demirkan, a türkinfo főszerkesztője.
Kaotikus a helyzet: rendőr tartóztat le katonát
„Úgy tűnik, hogy a kormányt támogató rendfenntartó erők maradnak a helyükön, és felveszik a harcot a puccsban résztvevő csapatokkal. Nehéz megmondani mennyire marad tartós ez a harc, de ha fokozódik komoly káoszt okozhat az országban. A kimenetelt még nagyon nehéz megjósolni. A központi területek birtoklásáért folynak a harcok” – fogalmazott az M1 televíziónak Egeresi Zoltán Törökország-szakértő.
„Kevés puccsra előre utaló jel volt. A társadalom bizonyos rétegeiben ugyan érezhető a rezsimellenesség, de az, hogy a hadsereg bizonyos csoportjai képesek egy ilyen akcióra, azt kevesen gondolták volna. Ugyanis annak hatalmi-gazdasági bázisai meg lettek gyengítve a hatalom által: sok tábornok, ezredes, magas rangú katona esett ki a hierarchiából, ennek ellenére ezek szerint maradt radikális mag, amely véghezvitte cselekedetét” – tette hozzá Egeresi.
Zoom
Tömeg a Taksim téren
„Káosz-hangulat van Isztambulban. Információhiánnyal küzdenek még a külföldi újságírók is. Az emberek arra számítanak, hogy a bankok zárva lesznek, ezért megpróbálják kivenni a pénzüket. Sorban állnak, vizet vásárolnak a meleg miatt, pár perccel ezelőtt lövéseket hallottunk A Taksim térről. Az utcán olyan hírek is felröppentek, hogy a katonaság kettészakadt, nincs egység köztük” – jelentette szintén a magyar közszolgálati csatornának Karas Dávid, Isztambulban élő magyar.
Halálos áldozat is lehet
Meg nem erősített hírek szerint a Boszporusz feletti hidak egyikén kialakult összecsapásban egy ember meghalt, öten pedig megsebesültek.
Jonny Hogg újságíró Ankara egyik központi kerületében lakik, és a Twitter azt írta, hogy hangos robbanások rázták meg a török fővárost.
A török miniszterelnök terrorcselekménynek minősítette az eseményeket. A jelen információk tükrében ez inkább politikai üzengetés, ugyanis katonai puccsról van szó.
A Sky News élő közvetítése (angol nyelvű)
6. (szombati) frissítés: Erdogan Isztambulban: "Az idióta puccskísérlet elbukott" - a hadsereg "kitakarítását" ígéri
A török vezetés meghiúsította a puccskísérletet - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szombat hajnalban az isztambuli repülőtéren.
Mint fogalmazott: "Az idióta puccskísérlet elbukott, a helyzetet gyakorlatilag ellenőrzés alatt tartjuk."
Erdogan először jelent meg személyesen a nagy nyilvánosság előtt azóta, hogy a török hadsereg egy része péntek este megpróbálta átvenni a hatalmat és összecsapásokat vívott a rendőrséggel.
Zoom
Zoom
Az államfőt hatalmas tömeg üdvözölte az isztambuli Atatürk repülőtéren.
Erdogan megérkezése után tévébeszédet is tartott, amelyben többek között azt ígérte, hogy "kitakarítja" a hadsereget. Szerinte milliók vonultak az utcára, hogy a puccskísérlet ellen tiltakozzanak.
A puccskísérlet leveréséről korábban a kormány több más tagja is beszámolt, de eközben Isztambul több részéről még mindig fegyverropogást és robbanásokat jelentettek.
Zoom
Zoom
A török média szerint elfogtak egy tábornokot és három alacsonyabb rangú katonát az isztambuli Atatürk repülőtér közelében. Négy puccsistát, köztük egy tisztet a TRT televíziónál semlegesítettek az Anadolu hírügynökség tudósítása szerint.
Ki szervezte?
Több forrás szerint Muharrem Köse ezredes, egykori vezérkari törzstiszt volt a hatalomátvételi kísérlet szervezője. Az Anadolu úgy tudja, hogy Kösét márciusban eltávolították a török vezérkari törzsből.
Ezt megelőzően, az éjfél utáni órákban folytatódtak a harcokról szóló híradások. Katonai helikopterek tüzet nyitottak a török hírszerzés főhadiszállására Ankarában, egy szemtanú elmondása szerint a parlament épületének környékén pedig tankokról nyitottak tüzet.
Bombatalálat is érte a parlament épületét - jelentette az Anadolu. Később két másik robbanás rázta meg az épületet. A Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozó török parlamenti képviselők arról számoltak be, hogy óvóhelyeken kerestek menedéket.
Zoom
Zoom
Az NTV hírtelevízió előzőleg arról számolt be, hogy egy harci repülőgép lelőtte a puccsisták egyik katonai helikopterét Ankarában. Hírforrások szerint egy harci helikopter a TRT török állami televízió épületére támadt.
A TRT adását felfüggesztették, miután puccsista katonák korábban behatoltak az épületbe és felolvastatták közleményüket az egyik hírbemondóval. Értesülések szerint katonai helikopterek támadást mértek a Turksat tévéállomásra is Ankara külterületén, valamint az ankarai országos rendőrparancsnokságra.
A CNN Türk hírtelevízió stúdióját szintén megtámadták, lövöldözés robbant ki, az adás megszakadt.
Civil és rendőri áldozatok is vannak
Az AP szerint puccsista katonák tüzet nyitottak olyan civilekre, akik a hadsereg által megkísérelt hatalomátvétel elleni tiltakozásul megpróbáltak átkelni az isztambuli Boszporusz tengerszoros feletti hídon, többen megsebesültek.
Halálos áldozatokról is érkeztek jelentések. Yildirim miniszterelnök bejelentése szerint halálos áldozatai és sebesültjei is vannak a parlament ellen intézett támadásnak. Sajtójelentések hat civil halálos áldozatról számolnak be Isztambulban is. Ankarában 17 rendőrt megöltek a különleges erők főhadiszállásánál helikoptertámadásban.
Yildirim hazaárulónak minősítette a hatalomátvételt megkísérlő katonákat, a kormány híveit pedig ismét felszólította, hogy vonuljanak az utcára a törvényes vezetés támogatására. A kormányfő szombat hajnalban azt mondta, hogy "bandák, törvénytelen csoportok" állnak a puccskísérlet mögött, amelyet terrorcselekménynek nevezett.
Zoom
Zoom
Közölte, a török hadsereg vezetése parancsot adott minden katonának arra, hogy térjen vissza a támaszpontjára. Yildirim megismételte, hogy nincs ok az aggodalomra, a török kormány a helyén van.
Ahmet Davutoglu volt miniszterelnök elítélte a török puccskísérletet, amely szerinte támadás a demokrácia ellen. Az al-Dzsazíra pánarab hírtévének nyilatkozva a volt kormányfő azt mondta, hogy Törökország demokrácia, legitim kormánya van, "ez nem kérdés". Arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy támogassák a kormányt.
Az ellenzék is az államcsínykísérlet ellen
Két török ellenzéki párt is elítélte szombatra virradóra a törökországi államcsínykísérletet.
"Ez az ország már sokat szenvedett a (katonai) államcsínyek miatt. Nincs szükségünk arra, hogy ezek a problémák megismétlődjenek" - közölte Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke.
Szerinte a CHP a jövőben is védelmezni akarja a török köztársaságot és a demokráciát ebben az országban, teljes mértékben kiáll a nép szabad akaratának szavatolása mellett, hiszen az elengedhetetlen része a parlamenti demokráciának.
Devlet Bahceli, a Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnevezésű nacionalista ellenzéki párt vezetője telefonon hívta fel péntek éjjel Binali Yildirim miniszterelnököt. A pártvezető biztosította a kormányfőt arról, hogy pártja támogatja a "demokráciát és a nép szabad akaratát".
7. frissítés: Némileg stabilizálódott a helyzet szombat reggelre
Legalább 60 halott
Legalább 60 ember meghalt szombatra virradóra Törökországban a katonai puccskísérlet idején, sokan közülük civilek - közölte egy török illetékes. Korábbi hírek szerint legalább 150-en megsebesültek.
Körbevették és megtámadták a puccsistákat
Recep Tayyip Erdogan államfő követői megtámadtak puccsista katonákat Isztambulban, a Boszporusz fölött átívelő egyik hídon szombat reggel. A Reuters arról számolt be, hogy a puccsistákat körbevették, és az előtt támadták meg, hogy a rendőrök közbe tudtak volna avatkozni. Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé a honlapján korábban azt közölte, hogy az isztambuli Boszporusz-hídon 50 puccsista katona adta meg magát.
754 katonát letartóztattak
Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint szombat reggelig 754 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét leváltották a belügyminiszter utasítására.
Zoom
Letartóztatott katonák
Közben kiszabadították a puccsisták fogságából a török vezérkari főnököt, és már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát - közölte egy vezető török tisztviselő, hozzátéve, hogy a "kis lázadó csoportok" még ellenállnak. A főparancsnokságon 16 puccsistát megöltek az összecsapásokban, 250 embert pedig őrizetbe vettek.
A "Béke otthon" elnevezésű mozgalom, amely állítólag a hadsereg puccsistabarát erőit tömöríti, egy közleményben azt írta, hogy erőik eltökélten harcolnak. A szervezet arra szólította fel a lakosságot, hogy biztonságuk megőrzése miatt maradjanak otthon.
Így adták meg magukat a katonák a Boszporusz-hídon
Elítélte a puccsot az emigrációban élő Gülen
Élesen elítélte a törökországi puccskísérletet egy közleményében az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen. Azt írta: "Az elmúlt ötven évben mindig is szenvedtem a számtalan államcsínytől, különösen sértőnek érzem, hogy azzal vádolnak, bármilyen kapcsolat fűz ehhez a puccshoz. Ezt határozottan cáfolom." Korábban Recep Tayyip Erdogan államfő az 1999 óta az Egyesült Államokban élő hitszónokot vádolta azzal, hogy ő puccsisták felbujtója.
Zoom
Némileg stabilizálódott a helyzet szombat reggelre Törökországban az éjszakai puccskísérlet után.
8. frissítés: Erdogan tisztogatásra használhatja fel a kialakult helyzetet
Már több mint 1500 katonát vettek őrizetbe
Már 1563 katonát vettek őrizetbe Törökország-szerte a puccskísérlettel kapcsolatban - közölte egy illetékes szombat délelőtt. Közben az Anadolu állami hírügynökség azt jelentette, hogy mintegy 200 katona fegyvertelenül elhagyta az ankarai katonai főparancsnokságot, és megadta magát a rendőrségnek.
Zoom
Spöttle: várható volt az államcsíny
Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy katonai puccskísérlet Törökországban, Recep Tayyip Erdogan török elnököt korábban már figyelmeztették is erre az eshetőségre. A szakértő azt mondta, Erdogan az eseményeket az ellenzéki pártokon belüli tisztogatásra is felhasználhatja.
Azzal, hogy a puccskísérletet leverték, egyáltalán nem biztos, hogy vége van a dolognak, hiszen Erdogan tisztogatást ígért, ami nagy valószínűséggel nem demokratikus módszerekkel zajlik majd. Ráadásul folyamatban van a kurdok és az Iszlám Állam elleni hadviselés is – sorolta Spöttle.
Azt hangsúlyozta: Törökország déli részén valóságos polgárháború zajlik, az országnak vízumot adni politikai öngyilkosság lenne. A migrációs hullám ettől nem gyengülne, inkább erősödne általa.
Zoom
Georg Spöttle szerint Törökország egyáltalán nem számít biztonságos országnak. „Ebben az időszakban én nem mennék oda nyaralni, nem tenném ki a szeretteimet veszélynek” – mondta.
Kilencvenre nőtt az áldozatok száma
A péntek éjszakai török puccskísérlet halálos áldozatainak száma 90-re nőtt, 1154-en megsebesültek - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szombaton Twitter-oldalán.
Zoom
9. frissítés: Ankarában nyugalom van
Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába az éjszakai puccskísérlet után - számolt be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítója. A török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani. A dohai központú hírtévé honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat.
(Kuruc.info - MTI - MH - Híradó - ATV - Origó nyomán)