Az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette szerdán, hogy Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében különleges ügyészt nevezett ki "az orosz kormánynak a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló erőfeszítései és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára.
Rod Rosenstein, az igazságügyi tárca miniszterhelyettese közleményében azt írta, úgy döntött, hogy a köz érdekét szolgálja, ha jogkörével élve különleges ügyészt nevez ki, aki magára vállalhatja a felelősséget a vizsgálatért. "Döntésem nem jelenti annak megállapítását, hogy bűncselekmények történtek volna, vagy hogy bármilyen bűnvádi eljárás indulna" - hangsúlyozta Rosenstein, ezzel azonban teljesült az ellenzéki demokrata politikusok azon követelése, hogy az igazságügyi minisztériumtól független személy kezébe adják ezt a politikailag rendkívül érzékeny vizsgálatot - írta az AP amerikai hírügynökség.
A lépésre egy nappal azután került sor, hogy kiderült, James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nemrég elbocsátott igazgatója egy feljegyzésében azt írta, Trump elnök arra kérte őt, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn orosz kapcsolatainak ügyében zajló vizsgálatot.
Donald Trump amerikai elnök szerdán kijelentette, hogy a tavalyi elnökválasztás orosz befolyásolási kísérletének vizsgálatára kinevezett különleges ügyész gyors munkájára számít, és a vizsgálat eredménye szerinte őt igazolja majd. Az elnök közleményben szögezte le: a vizsgálat azt igazolja majd, hogy "nem volt összejátszás" választási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között.
"Sokszor kifejtettem már, hogy egy alapos vizsgálat megerősíti majd, amit már úgyis tudunk, hogy nem volt összejátszás a kampányom és külföldi személyek között" - olvasható az elnöki megnyilvánulásban.
A kétpárti egyetértéssel kinevezett 72 éves Robert Mueller a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábbi igazgatója. 2001 nyarán George W. Bush elnök nevezte ki őt, és egy héttel az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt lépett hivatalba. Szolgálataira Bush elnök utódja, Barack Obama is igényt tartott, s 2013-ig irányította az FBI munkáját. Edgar Hoover óta ő volt a Szövetségi Nyomozó Iroda élén leghosszabb ideig álló vezető. Mostani kinevezését mind republikánus, mind demokrata párti politikusok megelégedéssel fogadták.
Mueller rövid közleményben tudatta, hogy vállalja és legjobb tudása szerint fogja ellátni a felelősségteljes munkát. Egyúttal bejelentette: lemond tisztségéről az ügyvédi irodában, ahol mostanáig dolgozott.
A precedens nélküli kinevezésről nem értesítették előre sem a Fehér Házat, sem a képviselőház republikánus elnökét, Paul Ryant, és a törvényhozás vezető politikusait sem.
Robert Muellernek széles körű nyomozati hatalom áll majd rendelkezésére. Az előreláthatólag még hónapokig tartó vizsgálat során hozzáférhet az FBI és az igazságügyi minisztérium valamennyi titkosított dokumentumához és interjújához, vádat emeltethet, ha szükségét látja, és vádemelő esküdtszéket is összehívhat.
(MTI)