Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében.
Zoom
A csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és "nácimentesítésére". Fontosnak nevezte, hogy a mai Ukrajna területén élő minden nép élhessen az önrendelkezés jogával.
Putyin a katonai művelet célját a helyi lakosság védelmében nevezte meg, amely - mint fogalmazott - az elmúlt nyolc évben bántalmazást és "népirtást" szenvedett el a "kijevi rezsimtől". Kilátásba helyezte mindazok bíróság elé állítását, akik véres bűncselekményeket követtek el a békés lakosok, köztük orosz állampolgárok ellen.
Az orosz elnök fegyverletételre és hazatérésre szólította fel az ukrán fegyveres erők tagjait. Az esetleges vérontásért az "ukrán rezsimet" tette felelőssé. Kijelentette, hogy Oroszország haladéktalanul válaszolni fog, ha valaki kívülről beavatkozik az ukrajnai helyzetbe. Leszögezte: Oroszország nem fogja megengedni, hogy Ukrajnának atomfegyvere legyen.
A katonai művelet jogi alapjául Putyin szerint a Moszkva által kétfőn elismert délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok segélykérelme, a velük megkötött barátsági és együttműködési szerződés, a katonai erő alkalmazására való orosz szenátusi felhatalmazás és az ENSZ-alapokmány 7. fejezetének 51. cikke szolgál.
"A mai események nem azzal állnak összefüggésben, hogy meg szándékozzuk sérteni Ukrajna és az ukrán nép érdekeit, hanem azzal, hogy megvédjük magát Oroszországot azoktól, akik túszul ejtették Ukrajnát és megpróbálják felhasználni országunk és népe ellen" - mondta Putyin.
Az orosz katonai fellépést "önvédelemnek" nevezte az Oroszország ellen létrehozott "fenyegetésekkel" és "a jelenleginél is nagyobb csapás ellen". Megértést és együttműködést kért az orosz lakosságtól. Mint mondta, Oroszország továbbra is az egyik legerősebb nukleáris hatalom, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehetnek kétségei afelől, hogy teljes vereséget szenved ellenében.
Ismételten veszélyforrásnak nevezte a NATO keleti bővítését és a szövetség katonai infrastruktúrájának közeledését az orosz határok felé.
Nehezményezte, hogy a NATO harminc éve elutasítja Oroszország tárgyalási kezdeményezését az egyenlő és oszthatatlan európai biztonság elvéről.
Robbanások Kijevben és több ukrán városban
Úgy tűnik, Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.
Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.
A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben.
A NATO-főtitkár elítélte az Ukrajna elleni támadást
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára éles szavakkal ítélte el Oroszország "vakmerő és indokolatlan" támadását Ukrajna ellen, és bejelentette, a szövetségesek összeülnek, hogy levonják a következtetéseket Moszkva "agresszív cselekményeiből".
"Ismételt figyelmeztetéseink és a diplomáciai párbeszédre intő szüntelen erőfeszítéseink ellenére Oroszország az agresszió útját választotta egy szuverén és független ország ellen" - írta Stoltenberg csütörtök hajnali közleményében. A főtitkár katonai akciójának azonnali leállítására és Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot.
Bejelentette, hogy a NATO-szövetségesek tanácskozást tartanak "Oroszország agresszív tetteinek következményeiről". "Ukrajna népe mellett állunk ebben a rettenetes időszakban. A NATO mindent meg fog tenni szövetségeseinek védelme érdekében" - fogalmazott a főtitkár.
Zelenszkij az oroszokhoz fordult üzenettel
Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök csütörtökre virradóan az Oroszországi Föderáció állampolgáraihoz fordult videoüzenetében, feltéve nekik a kérdést, hogy akarnak-e háborút, mert - mint mondta - Ukrajna népe békét akar.
"Ukrajna az Önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország. Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk" - hangoztatta Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket "békésen, nyugodtan és őszintén".
"Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud" - szögezte le az elnök. Kijelentette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem.
Később Zelenszkij egy újabb videoüzenetet tett közé, amelyben - orosz nyelve áttérve - közölte, hogy csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amire nem kapott választ.
Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában
Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában - jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij.
A bejelentés előtt ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).
Biden: Oroszország szándékosan háborút indított Ukrajna ellen
Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Oroszország "szándékosan háborút kezdett" Ukrajna ellen, és egyedül felelős azért, hogy emiatt emberek fognak szenvedni és meghalni. Hozzátette: az Egyesült Államok és szövetségesei elszántak arra, hogy Oroszországot ezért "felelősségre vonják".
Biden helyi idő szerint szerda éjjel közölte, hogy követni fogja a helyzet alakulását a Fehér Házban, és biztonsági csapata tájékoztatja őt a fejleményekről. Csütörtök reggel a korábbi tervek szerint a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel a további lépésekről fog tanácskozni.
A szakadárok megtámadtak egy Kijev ellenőrzése alatt álló várost
Oroszbarát szakadárok saját közlésük szerint megtámadtak csütörtökre virradóan egy várost, amely Kijev ellenőrzése alatt áll Luhanszk régióban - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.
Scsasztija ellen az ukrajnai orosz hadművelet megkezdése után indítottak támadást.
Kijevben lakóházakban keletkeztek károk
A csütörtök hajnali orosz légitámadások következtében Kijevben lakóépületekben keletkeztek károk - közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. Személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett hír.
Határőrség: a támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből indult
Az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indult - közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat.
A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím félsziget felől.
Egész pályás letámadás?
A Kárpáthír arról írt, hogy egyes értesülések szerint, miközben Putyin beszélt, nagy robbanások hallatszottak Kijevben, Harkivban és Ukrajna más területein. Később Kijevből is robbanásokat jelentettek. Neil Hauer újságíró a Twitter-oldalán számolt be róla, hogy három robbanást is hallott Kijev központjában hajnali négy körül, nem sokkal később még többet.
Harkovból az alábbi felvétel érkezett:
Az NBC News szerint Kijevben is robbanásokat észleltek, ezt a CNN riportere is megerősítette.
A BBC riportere mindeközben azt mondta: öt vagy hat robbanást lehetett hallani a városban. Az egyik kijevi lakos az alábbi felvételt tette közzé.
Más beszámolók szerint pedig Kramatorszk és Odessza városaiban is detonációkra került sor, vélhetően előre eltervezett szabotázsakciókról lehet szó.
Videók tanúsítják azt is, hogy az oroszok már rakétákat is kilőttek, vélhetően a fenti robbanásokat is ezek okozták. Belgorod városának környékén az alábbi felvétel készült.
Egy másik felvételen pedig ugyanez látható:
Mindeközben a Donbaszban lévő Mariupol városában is erős robbanásokat észleltek:
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a helyzetet egész pályás letámadásként, az invázió megindulásaként jellemezte. Közölte: békés városok állnak támadás alatt, Ukrajna viszont megvédi magát és győzni fog. A világnak szerinte meg kell állítania Putyint, és most jött el a cselekvés ideje. Békés ukrán városokra csaptak le, ez egy offenzív háború. Ukrajna meg fogja védeni magát és győzni fog. A világ meg tudja állítani Putyint, és ezt meg is kell tenni. Most kell cselekedni – fogalmazott. 
Biden és Johnson telefonon beszélt Zelenszkijjel
Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkijjel folytatott csütörtök hajnali telefonbeszélgetésében elítélte az orosz hadsereg "indokolatlan és igazolhatatlan támadását", és arról tájékoztatta az ukrajnai elnököt, hogy a legfejlettebb ipari országok csoportja (G7) súlyos szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen.
Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren közölte, hogy szintén beszélt telefonon Zelenszkijjel a "rettenetes ukrajnai eseményekről", és megvitatta vele a következő lépéseket.
A NATO válságtanácskozást tart
Válságtanácskozást tartanak a NATO 30 tagállamának a szövetséghez akkreditált nagykövetei csütörtök reggel az Ukrajna ellen intézett orosz támadás miatt - közölte az észak-atlanti szövetség egyik brit illetékese a Reuters brit hírügynökséggel.
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban élesen elítélte Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadművelet miatt, amelyet az euroatlanti biztonság elleni súlyos támadásnak nevezett. Felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul állítsa le katonai akcióját, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását.
Kijevi vezetés: légi fenyegetést rögzítettek az ukrán fővárosban
Légi fenyegetést rögzítettek Kijevben - közölte csütörtökön az ukrán főváros vezetése a Telegram üzenetküldő portálon.
A városi adminisztráció arra kérte a kijevieket, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre. Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Ukrajinszka Pravda hírportálnak hozzátette: jobb, ha most mindenki otthon marad, de aki aggódik, lemehet az óvóhelyre.
EU: Oroszországnak felelnie kell az "igazságtalan" támadásért
Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított "igazságtalan" támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell - jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában.
Leszögezték, hogy olyan katonai műveletről van szó, amelyet senki nem provokált ki, amellyel Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa Európa és a világ biztonságát.
Felszólították Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki erőit Ukrajnából, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét.
Az EU folyamatosan egyeztet nemzetközi partnereivel, mindenekelőtt a NATO-val és a G7 csoporttal - tették hozzá.
Szijjártó megint kiállt Ukrajna mellett
Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel közösségi oldalán.
Szijjártó Péter élő bejelentkezésében azt mondta: Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésnek részese és része lesz, amelyek a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkoznak. A kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása - hangsúlyozta a tárcavezető.
Orosz védelmi minisztérium: működésképtelenné vált ukrán katonai repterek infrastruktúrája
Működésképtelenné vált az ukrán fegyveres erők légi bázisainak katonai infrastruktúrája - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
A tárca szerint az orosz fegyveres erők nem mérnek tüzérségi vagy légicsapásokat Ukrajna városaira, az ukrán katonai infrastruktúrát nagypontosságú fegyverek semmisítik meg. A minisztérium az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt nevezte meg célpontként. Azt is állította, hogy a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti.
A tárca valótlannak nevezte azt az állítást, miszerint Ukrajna légterében orosz repülőgépet lőttek le.
Kijev:
Harkivban ég a katonai repülőtér, emellett helyi felvételek szerint már megjelentek az orosz szárazföldi csapatok.
Lvivben is szólnak a szirénák:
Eközben Oroszországban, Belgorodban indítanak rakétatámadást Ukrajna ellen:
 
Természetesen a fél világ elítélte a támadást, fölöslegesnek tartjuk beszámolni például Románia tiltakozásáról, nagyjából ugyanazok a szövegek, mint a "népköztársaságok" elismerése után.
Halálos áldozatokról és sebesültekről számoltak be ukrán illetékesek
Az ukrán belügyminisztérium egy tisztségviselője szerint csütörtök reggel nyolcan meghaltak és kilencen megsebesültek az Ukrajnát ért orosz csapásokban.
Az illetékest a Reuters hírügynökség idézte.
Az ukrán média szerint több polgári sebesültről is érkezett jelentés.
A Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek.
A Donyeck megyei Mariupolban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg.
Ukrán határőrség: orosz szárazföldi csapatok léptek Ukrajna területére
Orosz szárazföldi csapatok hatoltak be Ukrajna területére - közölte csütörtökön az ukrán határőrség.
Orosz katonai járművek, köztük páncélosok sértették meg a határt a fehérorosz határnál, északon, Csernyihiv térségében, az északkeleti országrészben, az orosz határnál található Szuminál és Ukrajna keleti részén, Luhanszknál és Harkivnál, valamint a 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetnél - tudatta az ukrán hatóság.
Mindenki próbálja menteni a pénzét
Helyi sajtójelentések szerint gyűrűznek a sorok a kijevi banki automaták előtt, az orosz agresszió miatt mindenki próbálja a pénzét menteni.
Bár Vitalij Klicsko kijevi polgármester nyugalomra intette az embereket, a pánikhangulat kezd eluralkodni az ukrán fővárosban.
A banki rendszer összeomlását idézheti elő, ha tömegesen próbálják az emberek kivenni a pénzüket.
A lakosok elhagyják a nagyvárosokat
A háborús hírek miatt pánikhangulat alakult ki Ukrajnában.
Az emberek megrohamozták a boltokat, bankokat és töltőállomásokat. A lakosok folyamatosan hagyják el az ukrán nagyvárosokat – írja a Kárpáthír.
Robotrepülőgépeket is bevetnek az oroszok
Képi anyagok arról tanúskodnak, hogy már nem csak a külvárost és a reptereket éri támadás. A kijevi Holosziejvszkij kerületbe is becsapódott egy, első információk szerint robotrepülőgép.
Katonai jogrendet vezettek be Ukrajnában
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében közölte, hogy katonai jogrendet vezetett be, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.
Menekülnek Kijevből az emberek
Videófelvétel mutatja, ahogy rengetegen hagyják el Ukrajna fővárosát, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök támadási parancsot adott.
Az oroszok elsősorban Kijev repterét vették célba ballisztikus rakétákkal. Az emberek menekülnek, az autók hosszún sorokban kígyóznak az utcákon, miközben szólnak a légvédelmi szirénák – írja a Kárpáthír.
Kézben tartják a helyzetet...
Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint az ország hadserege becsülettel ellenáll a támadásoknak, és veszteségeket okoz az oroszoknak.
Elmondásuk szerint kézben tartják a helyzetet.
Lánctalpasok Dél-Ukrajnában
Felvételek tanúsága szerint a Krímmel határos herszoni területen és az azzal szomszédos Zaporizsjában orosz haditechnikai eszközök vonulnak az utakon.
Sürgős értekezletet hívtak össze Beregszászban
Sürgős értekezletet tartanak a kárpátaljai Beregszászban az Ukrajnában bevezetett hadiállapot miatt – jelentette ki Babják Zoltán, a város polgármestere.
Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a polgármester kiemelte, hogy egyelőre az oktatási intézmények és minden más intézmény a megszokott módon működik. Dolgoznak a város stratégiai objektumainak víz- és áramellátásán. Az EU országaival a határátkelők mindaddig nyitva maradnak, amíg a Legfelső Tanács nem szavazza meg a lezárást a hadi állapot kihirdetése miatt. A határozat értelmében a sorkatonák és a tartalékos katonák számára megtiltják, hogy az illetékes hivatalok tudta nélkül módosítsák lakóhelyüket. Hozzátette: dolgoznak azon is, hogy helyet találjanak az evakuáltak elhelyezésére.
Putyin soha nem látott következményeket ígért a konfliktusba beavatkozóknak
Egy fontos rész, ami kimaradt a Putyin-beszédet idéző MTI-hírből:
Aki megpróbál velünk ütközni, és még inkább megpróbál veszélyt jelenteni országunkra, népünkre, annak tudnia kell, hogy Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekkel jár, amilyeneket még soha nem tapasztaltak a történelmükben. Minden vonatkozó döntés megszületett. Remélem, meghallottak.
Felvételek az orosz harci járművek bevonulásáról
A New York Times közzétett egy felvételt, amelyen orosz harci járművek kelnek át az ukrán határon. Az amerikai lap által hitelesített videót egy krími határátkelő biztonsági kamerája rögzítette.
Levegőbe repítettek egy lőszerraktárt Nyugat-Ukrajnában
Az eddigi orosz műveletek azt látszanak alátámasztani, hogy az oroszok stratégiai objektumok megsemmisítésére koncentrálnak. Ukrajna-szerte repülőtereket és katonai bázisokat támadtak rakétákkal. A cél Ukrajna „lefegyverzése” lehet.
Erről tanúskodik az alábbi videó, melyen a nyugat-ukrajnai Vinnyicia területen lévő lőszerraktárt repítettek az oroszok a levegőbe.
A metrókban alakítanak ki menedékhelyeket Kijevben
Vlagyimir Putyin orosz elnök „különleges katonai művelete” miatt délelőtt riasztó sziréna szólalt meg Kijev különböző kerületeiben.
Zoom
Fotó: Daniel Leal / AFP
Felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy a légvédelmi sziréna megszólalása esetén mindenkit arra kérnek, hogy sürgősen kövessék a védelmi utasításokat. Először a metróaluljáróhoz kell futni, ott alakítják ki a menedékhelyeket.
Állítólag nem nagy a harci kedv az ukrán katonák körében
A "donyecki népköztársaság" népi milíciája csütörtökön közölte, hogy kész humanitárius folyosót nyitni az ukrán erők bekerített katonái számára azzal a feltétellel, hogy önként leadják a fegyvereiket.
A TASZSZ orosz hírügynökség jelentésében hírszerzési adatokat idézett arról, hogy az ukrán hadsereg egységei tömegesen hagyják el állásaikat, eldobva fegyvereiket.
Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön újságírókkal azt közölte, hogy nem nyitnak tüzet azokra az ukrán katonákra, akik letették fegyvereiket.
A tárca szerint csak a katonai infrastruktúrát, a légvédelmi létesítményeket, az ukrán fegyveres erők katonai repülőtereit, légierejét "hatástalanítják" nagy pontosságú fegyverekkel.
Az ukrán hadsereg donyecki hadműveletének főhadiszállása gyakorlatilag megsemmisült. Ezt már Gyenyisz Pusilin, a "donyecki népköztársaság" vezetője jelentette ki csütörtökön a Rosszija-24 tévécsatorna műsorában.
Kijelentette, hogy a szemben álló felek közötti vonal mentén gyakorlatilag nincsenek összecsapások. Az ellenséges tüzelőpontokat visszaszorították. Az ukrán erők térségbeli főhadiszállását gyakorlatilag megsemmisítették. Hozzátette: "erőik lendületben" vannak, a donyecki városokat a közeljövőben "felszabadítják".
Azt is hangsúlyozta, hogy "a donyecki népköztársaság lakóinak nincs mitől félniük", fegyveres erőik mindent megtesznek a biztonság szavatolásának érdekében.
A luhanszki "népi milícia" közölte, hogy lelőtték az ukrán erők két Szu-24-es vadászrepülőgépét Szmeloje és Sztepovoje települések közelében.
Az orosz TASZSZ hírügynökség arról is beszámolt, hogy az ukrán hadsereg két Bayraktar típusú drónját megsemmisítették a luhanszki népköztársaság által ellenőrzött Scsasztija közelében. Egy másik ukrán katonai drónt pedig Lozovoje településen lőttek le.
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma bejelentette, hogy a menekültek befogadására két központot létesít a krími határvárosban, Armanszkban. Oleg Krjucskov regionális főtanácsadó azt mondta, hogy a teljes krími infrastruktúra készen áll az Ukrajnából érkező menekültek fogadására. Hozzátette, hogy eddig egyetlen olyan esetet sem jegyeztek fel, amikor ukrán oldalról lövedékek csapódtak volna a Krím területére.
Szerhij Szadaklijev regionális rendkívüli helyzetekért felelős miniszter szerint a Krímben jelenleg nem regisztráltak vészhelyzetet. Ugyanakkor a 112-es telefonszámon riadt emberek hívásai érkeznek.
A lakosok kimenekítését jelentették be a luhanszki terület ukrán ellenőrzés alatt álló részén. A terület katonai-polgári közigazgatásának vezetője, Szerhij Gajdaj a Facebookon azt írta, hogy csütörtök reggel bejelentették a luhanszki terület lakosainak általános evakuálását. Azt tanácsolta az autótulajdonosoknak, hogy Dnipro városa felé haladjanak.
Azokat, akik nem tudnak saját maguktól elmenekülni, a liszicsanszki, rubizhnei, és svatovei vasútállomásokról elszállítják - pontosította Gajdaj.
A krími határ menti régiók hatóságai szerint nem észlelték a lakosok elvándorlását.
Brüsszel új, hatékony és célzott szankciókat javasol
Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.
A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét. Hozzátette: "mindemellett befagyasztjuk az EU-ban lévő orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz. Az első szankciócsomaghoz hasonlóan szorosan együttműködünk a partnerekkel és szövetségesekkel."
A bizottsági elnök kijelentette: "Ma kora reggel az orosz erők megszállták Ukrajnát, egy szabad és szuverén országot. Európa közepén ismét ártatlan nők, férfiak és gyermekek halnak meg vagy féltik az életüket. Elítéljük ezt a barbár támadást és az annak igazolására használt cinikus érveket" - fogalmazott.
Von der Leyen felhívta a figyelmet: "Nem hagyjuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lerombolja azt a biztonsági struktúrát, amely az elmúlt évtizedekben békét és stabilitást biztosított Európának, és azt sem, hogy a jogállamiságot az erő és a kegyetlenség uralmával váltsa fel. Az EU Ukrajna mellett áll, Ukrajna győzni fog."
Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő úgy nyilatkozott, hogy az új büntetőintézkedések sora, amelyet az EU-tagállamok vezetői csütörtök este vitatnak meg, a "legkeményebb szankciócsomag az EU történelmében."
"Európa legsötétebb óráját éli át a második világháború vége óta. Ezért az orosz vezetést nagyszabású elszigeteltség fogja sújtani" - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az unió új segélycsomagot is előkészít, és aktívan támogatja az evakuálási műveleteket az orosz támadás által érintett területeken.
További videók:
Úton az orosz tankok:
A harkiviak tömegesen hagyják el a várost, az utakon hatalmas a torlódás:
A Harkivtól délre fekvő Csuhuivban lakóépületeket is ért a támadás. Az áldozatok száma egyelőre ismeretlen.
Az oroszok által lebombázott csuhuivi repülőtér.
Az orosz hadsereg robotrepülőgépének maradványa Kijevben:
Forgalom a Kijevből kivezető utakon:
Hosszú sorok állnak a bankok automatáinál készpénzfelvételért
Zoom
Sor a nyugat-ukrajnai Lvivben (fotó: Kunihiko Miura / The Yomiuri Shimbun / AFP)
Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal
Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy országa megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal. Az elnök korábban még azt mondta: csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amire nem kapott választ. Ezután érkezett a hír a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról.
Korlátozták a készpénzfelvételt, leállt a devizapiaci értékesítés
Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) ideiglenesen korlátozta a készpénzfelvételt, és leállította a devizapiac működését, kivéve az ügyfeleknek történő devizaértékesítést.
A nemzeti bank, amely először is február 24-i szinten rögzítette a hrivnya árfolyamát, döntése szerint egy nap maximum 100 ezer hrivnyát (körülbelül 1 millió forint) lehet készpénzben felvenni az ügyfeleknek. Tilos devizában készpénzt felvenni, határon átnyúló devizaelszámolásokat teljesíteni, és az oroszországi ügyfelek betéti tranzakcióit is letiltották. Ezenkívül felfüggesztették az elektronikuspénz-kibocsátást és -forgalmazást is.
A bankok egyelőre nyitva maradnak, a széfjeikhez is hozzáférhetnek az ügyfelek, a bankautomatákat korlátozás nélkül töltik fel, és a készpénz nélküli kifizetések is korlátlanok maradnak.
Sorokban hagyják el az ukrán fővárost az autósok
Autósok hosszú sora áll a dugóban a Kijevből kivezető utakon. Hasonlóan a helyzet a benzinkutak előtt is, ahol szintén rengetegen várakoznak üzemanyagért.
Zoom
Az elnök harcra szólítja fel az ukránokat, fegyvert ígér minden önkéntesnek
Zelenszkij minden ukrán állampolgárt felszólított, hogy aki kész megvédeni az országát az orosz erőkkel szemben, az jelentkezzen önkéntesnek. Zelenjszkij kijelentette: Kijev mindenkinek kiadják a fegyvert, aki kéri.
Ukrán hadsereg: visszaverték Luhanszk megyében a támadást, orosz veszteségek
Az ukrán fegyveres erők visszaverték csütörtökön az orosz támadást a Luhanszk megyei Scsasztya településen, komoly veszteségeket okozva a támadóknak - közölték ukrán hírportálok a Stratégiai Kommunikációs és Stratégiai Biztonsági Központra hivatkozva.
"Visszafoglaltuk Scsasztya települést, amelyet megtámadott az orosz agresszor" - idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál a Facebookon közzétett közleményből. A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a harc során "legalább ötven ellenséget likvidált", és haditechnikai eszközöket semmisített meg.
Az ukrán szárazföldi erők arról adtak hírt, hogy megsemmisítették a hatodik orosz katonai repülőgépet az ukrán légtérben. Az ukrán vezérkari főnökség legfrissebb közleményében arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv közelében az ukrán katonák négy orosz harckocsit semmisítettek meg.
A fegyveres erők korábban hírt adtak arról, hogy öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében, továbbá Scsasztya térségében két orosz harckocsit és néhány teherautót is megsemmisítettek.
Moszkva tagadja, hogy Oroszországnak repülőgépekben és páncélosokban elszenvedett veszteségei vannak.
A luhanszki szakadárok átkeltek a Donyec folyón
A "luhanszki népköztársaság" népi milíciájának egységei átkeltek a Donyec folyónak azon a szakaszán, amely az ukrán központi erőktől elválasztó vonalon halad - közölte Ivan Filiponenko, a luhanszki "védelmi minisztérium" szóvivője csütörtökön.
A Rosszija-24 televízióban Filiponenko kijelentette: "az ellenség tüzelőpontjait módszeresen megsemmisítik. Erőik már a Donyec folyó túlsó partján vannak."
Ezzel egy időben Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által a héten elismert másik délkelet-ukrajnai szakadár térség vezetője arra kérte az ukrajnai Mariupol kohászati üzemeinek dolgozóit, ne hagyják, hogy a gyárakat aláaknázzák. Az Iljics és az Azovstal acélgyár dolgozóihoz fordulva felszólította őket, akadályozzák meg, hogy az ukrán biztonsági erők megsemmisítsék ezeket a létesítményeket. A "donyecki népköztársaság" rendelkezésére álló információk szerint ugyanis az ukrán biztonsági szolgálat mindkét létesítményben nagyobb robbantásokat tervez. "Minden lehetséges lépést meg kell tenni, hogy megakadályozzuk infrastruktúrák pusztulását. Felszólítottam az Iljics és az Azovstal minden dolgozóját, hogy tegyenek lépéseket, használják a rendelkezésre álló eszközöket, hogy megakadályozzák az ukrán biztonsági szolgálat tervének megvalósulását, hogy felrobbantsák ezeket a vállalatokat" - mondta az elnök a Rosszija 1 orosz állami televízióban.
A szakadár vezető szólt arról is, hogy a harcoknak vannak sebesültjei és halálos áldozatai a milicisták és a civilek soraiban.
Harci repülők Kijev felett, húsz kilométerre zajlik a csata az ukrán fővárostól
A legfrissebb értesülések szerint a katonai cselekmények elérték az ukrán fővárost. Kijev felett harci repülőket filmeztek le. Az nem világos, hogy ukrán vagy orosz felségjelzésűek.
Eközben a Kijevtől északra 20 kilométerre fekvő Visgorodban orosz harci helikopterek jelentek meg, amelyek ellen az ukrán erők légvédelmi rakétákkal reagáltak.
Az alábbi videón jól látható, hogy a helikopterek infracsapdákkal védekeznek.
Eközben mások arról írnak, hogy délen, Herszon megyében orosz tankok hatoltak be a Dnyeper menti Nova Kahovka településére.
Videón, ahogy az orosz helikopterek támadják Kijevnél az Antonov-repülőteret
Belaruszból érkező orosz helikopterek támadták meg a Kijev közelében lévő Antonov-repülőteret. A Twitterre felkerült videókon látható, ahogy Mi–8-as gépek intéznek támadást Hosztomelnél a nemzetközi teherforgalmi repülőtér ellen.
A fővárostól északnyugatra elterülő előváros, Hosztomel mindössze 25 kilométerre van Kijevtől.
Ukrán belügyi források szerint az orosz hadsereg már át is vette a repülőtér irányítását.
Benyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép
Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe - közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat.
Az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették.
A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat. Kifelé szabad a forgalom a fővárosból.
A határőrség közleménye szerint Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt "harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal". A Kijev megyei Hosztomel települést - ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van - helikopterekről lövik az oroszok, egyes források szerint deszant alakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására. Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített.
A szintén Fehéroroszországgal határos Zsitomir megyében Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ottani határőrök laktanyáját. Az ukrán határőrség közölte, hogy a határmenti egységeket a helyzettől függően tartalék pozíciókba csoportosítják át a fegyveres erőkkel és a nemzeti gárdával együttműködésben.
A vezérkari főnökség jelentése szerint Csernyihiv megyénél sikerült megfékezi az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába. Ugyanakkor - az UNIAN hírügynökség szerint - súlyos harcok dúlnak Harkiv megye, valamint a Donyec-medence térségében.
Az ukrán hadsereg kora délután azt közölte, hogy Oroszország eddig több mint harminc csapást mért ukrajnai polgári és katonai infrastrukturális létesítményekre.
Az ukrán szárazföldi erők azt közölték, hogy az ukrán 93-as gépesített dandár tagjai foglyul ejtettek két orosz katonát a Donyec-medencében.
Zoom
Lelőttek egy orosz helikoptert
Lelőttek egy orosz helikoptert Ukrajna területén. A felvételek szerint egy Ka–52 típusú helikopterről van szó. Egyelőre több információ nincs az esetről.
Sűrű füst látszik az ukrán katonai hírszerzés épülete felett
Felvételek szerint sűrű füst száll fel a katonai hírszerzés központjának épületéből Kijev központjában, írta meg a BBC. Ukrajna bejelentette, hogy több katonai parancsnoksági épületet ért támadás, miután Oroszország megkezdte a támadást az ország ellen.
Dokumentumokat éget Kijev központjában az ukrán biztonsági szolgálat
Iratokat éget az Ukrán Biztonsági Szolgálat Kijev központjában – írja a RIA Novosty. A videón egyenruhás és civil ruhás embercsoport papírlapokat dob a tűzbe. Az egyelőre nem derült ki, hogy az iratok milyen információkat tartalmaznak.
Putyin mindeközben a pakisztáni miniszterelnökkel találkozik
A Kreml honlapjának tájékoztatása szerint Putyinnál van jelenleg látogatóban Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök, akivel Moszkvában a két ország közti megállapodásokról és regionális témákról, például a dél-ázsiai helyzetről tárgyal.
Zoom
Fotó: Kremlin Press Office / Handout / Anadolu Agency / Anadolu Agency / AFP
Korábban a nap folyamán Hán részt vett az ismeretlen katona sírjának koszorúzásában a Kreml falánál. Ugyanitt koszorúzott tegnap Putyin az anyaföld védelmének orosz nemzeti ünnepén.
Állításuk szerint 74 földi célpontot semmisítettek meg az oroszok
Hivatalos közleményt adott ki kora délután az orosz hadügyminisztérium az eddigi csapásokról. Az Interfax hírügynökség tájékoztatása szerint 74 ukrán katonai földi célpontot „semlegesítettek”. Ezek között van
  • 11 katonai reptér,
  • három parancsnoki bázis,
  • az ukrán haditengerészet egyik bázisa és
  • az Sz-300 and Buk-M1 légvédelmi rendszerek 18 radarállomása.
  • Lelőttek egy ukrán katonai helikoptert és négy Bayraktar támadódrónt is.
A közlemény arról is beszámol, hogy az egységeik előrenyomulnak Donbászban, az idáig ukrén ellenőrzés alatt lévő területeken. Eszerint a szakadár Donyecki Népköztársaság csapatai hét kilométert nyomultak előre Volnovaha környékén, Donyeck és a tengerparti Mariupol között.
A közlemény szerint 14 ukrán katona adta meg magát az orosz csapatoknak.
Az oroszok elismerték, hogy elvesztettek egy sugárhajtású vadászgépet
Az orosz hadügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy az orosz légierő elvesztett egy Szu–25 sugárhajtású vadászgépet. Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő azt állította, hogy a gép a pilóta hibája miatt zuhant le. A pilóta orosz közlések szerint sikeresen katapultált, és visszatért a bázisára.
Ez az első hivatalos elismerés, korábban csak az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy lelőttek hat orosz repülőgépet, de azt az állítást az orosz hadsereg cáfolta. Később az ukrán belügy azt mondta, hogy négy orosz helikoptert is lelőttek Kijev térségében, Hosztomel közelében, de orosz oldalról ezt sem erősítették meg.
Mélyponton a forint árfolyama
Időközben a magyar forint az amerikai dollárhoz képest egyéves mélypontra került. Egyetlen dollár 14.58-kor már 331,21 forintba került, ami 3,61 százalékos emelkedést jelentett az éjféli árfolyamhoz képest.
Beregsuránynál kárpátaljai menekültek lépték át a magyar határt
Sokan gyalogosan, egyetlen bőrönddel vagy csomag nélkül érkeznek. A határátkelőhelyeken megnövekedett a forgalom, de nincs komolyabb fennakadás.
Zoom
A délelőtti órákban óriási forgalom volt tapasztalható a magyar határnál, nagyon sokan indultak el Ukrajnából. A Reuters képein bőröndökkel vagy csomag nélkül a határ felé gyalogoló emberek láthatók.
Zoom
Az átkelés viszonylag gyorsan halad, mindenkit átengednek, és információk szerint azt sem ellenőrzik, sorköteles-e valaki. A Reuters által megszólaltatottak közül többen attól tartanak, hogy besorozzák őket, vagy csak egyszerűen az életüket féltik a háborús helyzetben.
Zoom
A rendőrség közlése szerint teljes kapacitással üzemelteti a közúti határátkelőhelyeket, és felkészült a nagyobb utasforgalom kezelésére is. Mint a Police.hu-n írják, jelenleg a tiszabecsi határátkelőhelyen tapasztalható kismértékű növekedés, a belépő személyforgalomban két óra a várakozási idő. A többi határátkelőhelyen szokásos mértékű az aktuális utasforgalom, a két legnagyobb határállomáson, a záhonyi–csapin és a beregsurányi–asztélyin egy-egy órás torlódás alakult ki Magyarország irányába.
Zoom
Orbán Viktor a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után kijelentette: Magyarország felkészült arra, hogy ellátást biztosítson a várhatóan többezres menekülthullámnak.
Elérték Csernobilt az orosz csapatok
Az ukrán belügyminisztérium egyik tanácsadója a Reutersnek elmondta, Belarusz irányából orosz csapatok hatoltak be Csernobil területére. Az ukrán erők számítottak erre, néhány nappal ezelőtt Pripjaty szellemvárosában gyakorlatoztak.
Kijárási tilalmat vezetnek be Kijevben
Este 10 és reggel 7 között tilos lesz az utcán tartózkodni Kijevben, jelentette be az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko. „Ez egy kényszerű lépés, de a katonai agresszió és a hadiállapot jelenlegi körülményei között szükséges a főváros lakóinak biztonsága érdekében” – mondta. A kijárási tilalom idején a tömegközlekedés sem működik majd, a metróállomások ugyanakkor éjjel-nappal óvóhelyként szolgálnak majd, írja az Ukrajnai Pravda.
Orosz hadgyakorlat a szeparatista Dnyeszter Menti Köztársaságban
Aggodalomra adnak okot a Dnyeszter Menti Köztársaságban folyó orosz hadgyakorlatok, nehogy Oroszország más megoldatlan ügyeket is egy füst alatt meg akarjon oldani – figyelmeztetett a BBC-n Jonathan Marcus, egykori diplomáciai tudósító.
A Dnyeszter Menti Köztársaság egy Moldovától rövid háború után a kilencvenes évek elején, a Szovjetunió felbomlásával párhuzamosan elszakadt félmillió lakosú terület, ahol az orosz hadsereg a mai napig jelen van. A szeparatista terület önállóságát az ENSZ egyetlen tagállama, így Oroszország sem ismerte el, hivatalosan Moldovához tartozik, oroszok, ukránok, moldávok nagyjából azonos számban lakják. A csupán négyezer négyzetkilométernyi, félmillió lakosú terület zászlajában és címerében a mai napig ott van a sarló és kalapács, fővárosának, Tiraspolnak az utcaképe is a Szovjetuniót idézi emlékműveivel, szocreál épületeivel, autóparkjával.
Moldova parlamentje közben szükségállapotot hirdetett. Az ukrajnai orosz offenzíva miatt reggel több utasszállító Chisinauba repterén szállt le, de azóta lezárták Moldova légterét.
Orosz külügyminiszter: a Nyugat nem tiszteli a nemzetközi jogot
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt csütörtökön, azok után, hogy hajnalban az orosz erők nagyszabású katonai támadást indítottak Ukrajna ellen, hogy Oroszország mindig készen áll a párbeszédre.
„Sajnos nyugati barátaink nem tartják tiszteletben a nemzetközi jogot, megpróbálják lerombolni azt, és az általuk szabályokon alapuló rendnek nevezett dolgot hirdetik” – mondta Lavrov, írja a RIA Novosztyi állami hírügynökség alapján a BBC. Lavrov arról is beszélt, hogy intenzív és alapos megbeszéléseket folytattak Amerikával, illetve egyéb NATO-tagokkal. „Reméljük, hogy még mindig van esély a nemzetközi joghoz és a nemzetközi kötelezettségekhez való visszatérésre”.
Lelőtt orosz helikopter képét közölte az ukrán belügy
A gostomeli (más néven Antonov) repülőtér körüli harcokban az ukrán légierő Kijev szerint legalább egy, Belarusz felől támadó orosz harci helikoptert lőtt le, az állítást a BBC is megerősítette. A repülőtér Ukrajna legfontosabb kereskedelmi célú légikikötője, emellett fontos légibázisként is szolgál. A támaszpontot reggel orosz ejtőernyősök foglalták el, az ukrán erők ellentámadásra készülnek.
Zoom
"A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző nemzeti gárdisták makacsul ellenállnak"
Az Ukrajnára támadó orosz csapatok benyomultak a csernobili atomerőmű övezetébe Fehéroroszország felől - jelentette csütörtökön az UNIAN hírügynökség Anton Herascsenkóra, a belügyminiszter tanácsadójára hivatkozva.
"A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző nemzeti gárdisták makacsul ellenállnak. Ha a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét" - írta a Facebookon Herascsenko.
Közben az odesszai kormányzóság sajtószolgálata közölte, hogy a dél-ukrajnai megye pogyilszki járásában 22-re nőtt az orosz támadások következtében elhunytak száma. Az áldozatok fele nő - fűzte hozzá a hivatal.
A Védelmi Stratégiák Központja nevű ukrán elemzőintézet jelentést készített az Ukrajinszka Pravda című lapnak a kijevi idő szerint délután két óráig feljegyzett harci eseményekről. Eszerint Oroszország már hét repülőgépet, négy helikoptert, több mint tíz páncélozott járművet és körülbelül száz katonát veszített, elfoglalta a Krím félszigettel szomszédos, dél-ukrajnai Herszon megyében Henicseszk és Nova Kahovka településeket.
(MTI - Index - Telex nyomán)