Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint hitelesnek tűnik az a videofelvétel, amelyet egy lengyel túsz lefejezéséről készítettek Pakisztánban az iszlamista tálibok.

"Most, hogy már nem menthetjük meg honfitársunkat, gyilkosainak megbüntetésére összpontosítunk az ügyben. Az igazságügyi minisztériummal folytatandó tanácskozás után elfogatóparancsot adunk ki a bűntett elkövetésével gyanúsítottak ellen" - mondta hétfőn Varsóban a sajtó képviselőinek.
A tálib mozgalom Pakisztánban lévő fegyveresei vasárnap tettek közzé egy videofelvételt a lengyel túsz lefejezéséről. Azzal indokolták a gyilkosságot, hogy Iszlámábád nem teljesítette követelésüket, amely szerint szabadon kellett volna engednie 26 fogva tartott tálib lázadót.
A múlt év szeptemberének végén rabolták el fegyveresek Piotr Stanczak lengyel geológust, aki olaj- és gázmezők feltárásán dolgozott Pakisztán északnyugati részén. Jacek Cichocki, a lengyel miniszterelnöki hivatal biztonsági szolgálatok ügyeiben illetékes államtitkára is úgy vélekedett a TVN24 lengyel televíziónak adott nyilatkozatában, hogy hiteles a videó. A végleges megerősítéssel azonban várni kell, amíg a lengyel konzuli szolgálatnak átadják a holttestet - tette hozzá.
Lengyelország iszlámábádi nagykövetsége jelezte, hogy még nem kapott hivatalos információt a pakisztáni államtól. Az iszlámábádi belügyminisztérium egy szóvivője csak annyit mondott erről vasárnap, hogy vizsgálják az ügyet.
(MTI)