Órákon át kínozták a bolíviai titkosszolgálat emberei Rózsa-Flores Eduardót és társait, mielőtt kivégezték őket – legalábbis ezt állapította meg Georg Spöttle terrorelhárítási szakember a nyilvánosságra került fényképfelvételek alapján. Spöttle szerint nem véletlen, hogy Eduardót egy nappal az eset után eltemették, a többieket pedig hűtés nélkül tárolják.
Félelmetes következtetéseket vont le Georg Spöttle a bolíviai Las Americas hotelben készült fényképfelvételek tüzetes vizsgálata közben. A német származású terrorelhárítási szakember biztos abban, hogy nem volt tűzharc, és abban is, hogy a kommandósok megérkezése után Eduardóék még órákon keresztül éltek.
Ismeretes: Rózsa-Florest, Magyarosi Árpádot és Martin Mike Dwyert csütörtök hajnalban lőtték agyon a kommandósok a bolíviai Santa Cruzban. A hatóságok hosszú időre lezárták a szállodát és környékét, órákkal később pedig fegyvereket és kézigránátokat mutattak be, amiket állításuk szerint Eduardóék szobájában találtak, és amik szerintük bizonyítják: Evo Morales elnök meggyilkolására készültek. Ezt a feltételezést Eduardo már a kiutazása előtti utolsó interjújában cáfolta: Kepes Andrásnak kijelentette, ő a bolíviai autonómiát megy támogatni, nem Morales elnök elleni merényletre készül.
- Eduardó más eszközökkel dolgozik, nem az a típus, aki terrorral akarna célt érni – szögezte le Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője a Borsnak. – Régi barátjaként el tudom képzelni, hogy a közelgő polgárháborúban akarta magát aktivizálni, de azt nem, hogy elnökgyilkosságot tervezett. Ő a mi hitünk szerint mártír, akit olyan dologért öltek meg, amiben nem bűnös. Azt, hogy az eset gyilkosság volt, már az első napokban sejteni lehetett, de ahhoz már szakértő szem kellett, hogy kiderüljön: a csapatra nemcsak rátörtek és kivégezték, hanem összeverték és megkínozták őket. - A kinagyított képeken feltűnt, hogy az ír fiatalember csuklója össze van drótozva. (Tévedés: Magyarosi Árpád, azaz Fiúka keze van összekötözve - a szerk.) Az is látszik mindannyiuk arcán, hogy összeverték őket: Eduardo szeme alatt puskatustól származó sérülés virít – elemezte a képeket Georg Spöttle terrorelhárítási szakember a Borsnak. – A leggyanúsabb körülmény mégis az, hogy a kommandósok 15 órára lezárták a hotelt, és csak ők, valamint a titkosszolgálat emberei láthatták a „holttesteket”. Szerintem az alatt az idő alatt ezek a férfiak éltek, és épp kihallgatták őket.
Eduardo tagja volt a Nacion Camba nevezetű csoportnak, amely Santa Cruz autonómiájáért küzdött: nyilvánvalóan voltak információi, melyek a bolíviai hatóságokat érdekelték. Ha csak meg akarták volna ölni őket, egyszerűen fejbe lövik, és még hajnal előtt kiviszik a testeket egy hátsó kijáraton. Nekik azonban információk kellettek, és csak akkor végeztek velük, miután kihallgatták őket. Szerintem azért ölhették meg őket, mert ez kevesebb diplomáciai bonyodalommal jár, főleg, ha terroristának bélyegzik őket. Ezen kívül Rozsa-Florest nem véletlen temették el másnap, és a másik két férfi holtteste sem ok nélkül nem került hűtőházba - véli Spöttle.
(Bors)