Oroszország megfontolja, hogy támogasson-e "célzott" szankciókat Irán ellen, ha Teherán a diplomáciai erőfeszítések ellenére sem enged a nukleáris programjára vonatkozó nemzetközi követeléseknek - mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn a francia államfővel folytatott párizsi megbeszélései után.
Medvegyev hozzátette: reméli, hogy a szankciók elkerülhetők, de ha szükség lesz rájuk, semmi esetre sem sújthatják a polgári lakosságot.
Nicolas Sarkozy előzőleg úgy fogalmazott, Medvegyev azt mondta neki, hogy "nyitott a szankciók kérdésében, amennyiben azok nem okoznak humanitárius drámát". Egyúttal üdvözölte, hogy a két ország nézetei fontos kérdésekben igen nagy mértékben egybevágnak.
Franciaország azon van, hogy a nagyhatalmak újabb szankciókkal büntessék Teheránt, mivel Irán kitart a nyugati hatalmak szerint katonai célokat szolgáló nukleáris programjának folytatása mellett. Egyelőre azonban még távolinak tűnik a konszenzus az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai között.
A Medvegyevvel folytatott párizsi tárgyalása után Sarkozy azt is megerősítette, hogy Franciaország tárgyalásokba kezdett Moszkvával négy Mistral osztályú helikopterhordozó hadihajó Oroszországnak való eladásáról. Az orosz vezető az ügyről szólva úgy fogalmazott, hogy a Mistral-üzlet "a két ország közötti bizalom jelképévé válhat, s lehetővé teszi Oroszországnak, hogy szert tegyen hiányzó eszközökre".
Az Oroszország és egy NATO-tagország közötti, példa nélkülinek számító fegyverüzlet miatt korábban aggodalmát fejezte ki Washington és a NATO néhány kelet-európai tagállama, továbbá Grúzia is.
Sarkozy az újságíróknak azt is bejelentette, hogy a GDF Suez francia energiakonszern beszáll az Oroszországot a Balti-tengeren át Németországgal majdan összekötő Északi Áramlat gázvezeték építésébe.
(MTI)