Izrael elégedett azzal az együttműködéssel, amelyet a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálataival folytat a Hamász mozgalom által vállalt ciszjordániai merényletek ügyében - mondta csütörtökön a hadsereg egyik illetékese.
"Együttműködésünk e merényletek ellenére folytatódik, sőt, egyik legintenzívebb szakaszát éli az 1993-as oslói megállapodások óta" - jelentette ki a Ciszjordániát ellenőrző izraeli parancsnokság név nélkül nyilatkozó tisztje, üdvözölve, hogy a két támadás óta a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálatai "Hamász-terroristák százait vették őrizetbe".
Kedden és szerdán két, izraeliek elleni támadás is történt Ciszjordániában, közvetlenül a 2008 végén megszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások washingtoni újrakezdése előtt. A Hebron közelében kedden négy izraeli életét kioltó merénylet másnapján a Palesztin Hatóság több mint 150 Hamász-aktivistát vett őrizetbe. A Hamász még aznap újabb támadást hajtott végre Rámalláh közelében, két izraelit sebesítve meg.
"A rámalláhi művelet üzenet azoknak, akik azt ígérték a cionistáknak, hogy a hebroni eset nem ismétlődhet meg" - hangoztatta közleményében a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok. A Hamász ellenzi a tárgyalásokat Izrael és a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóság között, utóbbit azzal vádolva, hogy összejátszik a cionista ellenséggel az ellenállás kiirtásában.
Az Abbász vezette kormányzat, amely elítélte a Hamász "nemzeti érdekeket sértő" újabb erőszakhullámát, letartóztatások hullámával válaszolt az általa ellenőrzött Ciszjordániában. A másik palesztin területet, a Gázai övezetet védelmező Hamász állítása szerint 24 órán belül 250 aktivistáját és szimpatizánsát vették őrizetbe családtagjaikkal együtt.
A Palesztin Hatóság cáfolta ezt, túlzónak nevezve a Hamász közléseit, pontos adatokkal azonban nem szolgált.
(MTI nyomán)