Közel ötven anarchista színest vett őrizetbe a rendőrség kedd éjjel az angliai Manchester városában, miután több száz, maszkot viselő fiatal tört be üzletekbe; egy áruházat felgyújtottak. Londonban szerdára virradóra nem történt rendbontás, köszönhetően a több ezer kivezényelt rendőrnek. A brit parlament csütörtökön rendkívüli ülést tart.

Saját hazájában vetkőztetik a fehér angol gyereket
A három napja tartó zavargások után nyugalom volt szerdára virradóra Londonban, ahol több ezer rendőr ügyelt a biztonságra, de több brit városban éjszaka is folytatódtak a rablásra, fosztogatásra irányuló akciók.
A Kuruc.info várja Londonban élő olvasóinak beszámolóit a Címünk: szerk csiga kuruc.info.
Több tucat üzletet kifosztott egy áruházat pedig felgyújtott kétszáz, maszkot viselő génhulladék kedd éjjel Manchesterben - írja a Guardian brit lap online kiadása. Közép-Manchesterben és Salforban a rendbontók összecsaptak a rendőrökkel. Zavargások voltak Birminghamben és a más városokban is. A zavargások éjfél körül hagytak alább, addigra a rendőrség átvette az irányítást. Éjfélig a rendőrség 47 embert tartóztatott le.
Nottinghamban 30-40 bandita gyújtópalackokat hajigált egy rendőrőrsre, de senkinek sem esett baja. Felgyújtottak egy iskolát és egy rendőrőrs előtt parkoló gépkocsit is. A közép-angliai városban 90 embert vettek őrizetbe. Liverpoolban a randalírozók két tűzoltóautót, és egy tűzoltótiszt gépkocsiját is lángba borították, boltokat rongáltak és raboltak ki.
Stephen Lennon, a hazafias érzelmű Angol Védelmi Liga nevű csoport vezetője közölte, hogy a mozgalom tagjai kivonulnak a brit városok utcáira, s megpróbálják jobb belátásra bírni a rendzavarókat. Lennon szerint a csoport egyes tagjai hajlandóak járőrözést is vállalni, hogy eltántorítsák a randalírozókat. "Véget vetünk a lázongásoknak. A rendőrség nyilvánvalóan erre nem képes" - mondta Lennon.
(Origó nyomán)
Korábban írtuk:
Londonban belehalt a niggerlázadások során elszenvedett lőtt sebesülésébe egy 26 éves férfi kedden, miután a fehérek elleni gyilkos anarchiahullám a brit főváros más kerületeire is kiterjedt – közölte a rendőrség.
Az illetőre Croydon déli városrészben bukkantak rá hétfő este, helyi idő szerint negyed tízkor egy gépkocsiban. Kórházba szállították, de az orvosok nem tudták megmenteni. A BBC szerint ő az első halálos áldozata a Nagy-Britanniában dúló zavargásoknak. Nevét nem közölték. A rendőrség letartóztatott két fiatalt a gépkocsi közelében, akiknél lopott holmit találtak. Croydonban a zavargásokban több épületet felgyújtottak.


David Cameron kormányfő ígérete szerint kedd este 16 ezer rendőrt küldenek az utcákra. "Mindent megteszünk, hogy megerősítsük a zavargások megfékezésére küldött rendőri erőket" - mondta a miniszterelnök, aki délután ellátogatott Croydonba. A BBC szerint egy átlagos keddi napon kevesebb mint 3000 rendőr lenne szolgálatban a fővárosban.

Eddig összesen 44 rendőr sebesült meg az összecsapásokban, közülük négyen súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőröknek és a tűzoltóknak sok dolguk volt a múlt éjjel, a rendőrség 20.800, a tűzoltók csaknem 2200 segélyhívást kaptak.

Eddig 525 embert vettek őrizetbe és 100 ellen emeltek vádat a szombat este az észak-londoni Tottenhamben kezdődött zavargások miatt. A rendőrség 15 képet is közzétett a fosztogatásokról. "Megtaláljuk őket" - üzente a rendőrség a képen látható randalírozóknak.
A hétfői zavargások Hackney-ben kezdődtek, és később átterjedtek Croydon, Clapham, Camden, Lewisham, Peckham, Newham, East Ham, Enfield, Woolwich, Ealing és Colliers Wood városrészekre. A hatóságok szerint hétfő éjjel már 6 ezer rendőr volt az utcákon.

A niggerlázadás ellen – amely Londonnak már csak azért sem tesz jót, mert jövőre ők rendeznék az olimpiát – a válogatott focistái is felszólaltak, miután egy ma esti barátságos mérkőzést le kellett mondani a városban uralkodó állapotok miatt. Wayne Rooney egy Twitterre írt bejegyzésében úgy fogalmazott: „miért nem a saját városukban, országukban csinálják ezt ezek az emberek?”. Rio Ferdinand, aki maga is bevándorló szülők gyermeke, pedig a hadsereg bevetését sem tartaná rossz ötletnek.


A helyzet súlyosságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a magyar külügyminisztérium is óvatosságra intette a Nagy-Britanniába utazó magyarokat.
(Kitekintő, MTI nyomán, képek: Daily Mail, Boston)