Egész Európát tekintve jól szerepel Magyarország turisztikai ágazata az első félévben. Ha marad a tendencia, az jó hatással lehet a gazdasági növekedésre is.
Az európai uniós átlagnál háromszor nagyobb mértékben, 9 százalékkal bővült a Magyarországra látogató turisták száma az első félévben. Ezzel nemcsak a kelet-közép-európai térségben, de egész Európában is jól szerepel Magyarország. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele például nyolc éve volt ekkora, mint most. A pozitív tendencia harmadik éve tart.
Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatója szerint nagyon pozitív az orosz, a lengyel és a brit beutazók piacának dinamikus növekedése. Magyarország felé Oroszország a harmadik, Nagy-Britannia a negyedik fő küldő ország, esetükben a növekedés meghaladja a 25 százalékot.
A turizmus évente 1300 milliárd forint bevétel hoz az országnak. Szakemberek szerint, ha az év második felében is marad a mostani tendencia, akkor az jó hatással lehet a gazdasági növekedésre is.
(Híradó)