Valóban nem mindenhol a pályázatok alapján dőlt el fideszes képviselők szerint, hogy ki nyithat majd nemzeti dohányboltot. Az ismerősök helyzetbe hozását egyikük sem tartja ördögtől valónak, sőt, van, aki szerint ez természetes. Botrányra senki nem vágyott, de több befolyásos fideszes szerint nem volt mit tenni: az ékegyszerűségű ukáz Rogán Antal és Lázár János munkatársaitól jött.
Fideszes képviselők nyilatkozataival ellentétben ismeretségi alapon döntöttek a dohánykoncessziós pályázat győzteseiről. Az Origónak hétfőn több fideszes és KDNP-s választókerületi elnök is megerősítette a hvg.hu múlt heti információját, miszerint a Fidesz választókerületi elnökei tettek javaslatot arra, hogy a pályázók közül kik nyerjék el a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére a koncessziós jogot.
A választókerületi vezetők véleményét az Origónak nyilatkozó fideszesek állítása szerint nem mindenütt, hanem csak azokon a helyeken - jellemzően nagyvárosok, illetve nagyobb települések - kérték ki, ahol nem volt meg eleve a győztes. A képviselők szerint személyesen, saját településeikre lebontva, nyomtatásban kapták meg a pályázók listáját, csak abban voltak köztük különbség, hogy egyesek "a frakciótól", vagyis a képviselőcsoportot vezető Rogán Antal, mások pedig a Miniszterelnökséget vezető Lázár János munkatársaitól kapták meg a listákat.
A pályázatokat a megkérdezettek szerint Lázár János felügyelte, aki még a Miniszterelnökség tavalyi átvétele előtt kezdte egyengetni az ügyet, és pozícióváltása óta sem államtitkári pozíciójából adódóan, hanem személyes érdeklődésből figyeli a nemzeti dohányboltok születését. Lázár ennek még a lehetőségét is tagadta egy hétfői sajtótájékoztatón, ahol azt állította: személy szerint betiltaná a dohányzást, a pályázatok elbírálásánál nem játszottak szerepet politikai szempontok, az esetleges vizsgálatoknak pedig áll elébe.
Egyértelmű utasítás, rövid határidővel
A véleményezés "faék-egyszerűségű" szempontjait a megkérdezett választókerületi vezetők állítólag szóban kapták meg Lázár, illetve Rogán embereitől, az ukázt pedig így foglalták össze: lehetőség szerint fideszesek nyerjenek, jobbikosok és MSZP-sek pedig semmiképpen ne, és a megadott - mindenki szerint igen rövid - határidőn belül a javaslatokat is az említett közvetítőknek kellett visszajuttatni.
A választókerületi elnökök egytől egyig kínosnak, illetve gáznak nevezték a pályázatok miatt kialakult helyzetet, és mindannyian azzal magyarázták a történteket, hogy személy szerint igyekeztek figyelmen kívül hagyni a politikai szempontokat és olyanoknak juttatni a koncessziót, akik korábban is üzemeltettek trafikot az adott településen. A képviselők többsége azt nem tartotta ördögtől valónak, hogy a választókerületi elnöknek beleszólása lehetett a pályázat eredményébe, mert szerintük jobban ismerik a helyi viszonyokat, így több szempontot is figyelembe lehet venni annál, mint ha "Pestről, ismeretlenül osztogatták volna a jogokat".
Mások az EU-s agrártámogatások MSZP-kormány alatti elosztására hivatkozva nem tartották különösnek a bírálati szisztémát, mondván "az is így működött", illetve "ha az ember kormányon van, akkor nyilvánvaló, hogy a sajátjainak oszt, nem az ellenfélnek". Durvának mindannyian azt tartották, hogy egyes körzetekben a helyi vezetőkkel, illetve kormánypárti politikusokkal nyilvánvaló üzleti vagy rokoni kapcsolatban lévő pályázók kapták meg a jogot, mert a "földügyek után legalább a látszatra ügyelni kellett volna".
Ez már pofátlanság
A pályázatok elbírálása így sem ment mindenhol simán a fideszesek szerint. Az egyik nagyobb város fideszes polgármestere több képviselő szerint azt mondta nekik, hogy nem tetszik neki az eredmény, amellyel teljes egészében ő is a nyilvánosságra hozatal után szembesült. "Ha egyet elvisz valami ismerős, az még rendben lenne, de hogy helyi politikusok közül többen is tíz-tizenöt trafikot szereznek különböző családtagok, ismerősök nevén, az már pofátlanság" - mondta. A polgármester több képviselő szerint szóvá tette, hogy a pályázat eredménye ellene hangolja a választók egy részét, illetve, hogy könnyű kampánytémát nyújt az ellenzéknek.
Homokszem került a gépezetbe egy másik helyszínen is: egy kisváros polgármestere - aki szintén választókerületi elnök - azt mondta, nem volt beleszólása a döntésbe. "Tudtam, persze, hogy más választókerületi elnökök megkapták a listát, de én kívül maradtam ezen az egészen, nem volt ráhatásom erre. Pedig még írtam is levelet a pártvezetésnek, hogy az én körzetemben szerintem kik nyerjenek, de végül meglepve láttam, hogy nem ők vannak a listán" - mondta, hozzátéve: nem politikai alapon lobbizott, hanem például az alapján, hogy valaki szerinte a település egy elérhetőbb, központibb helyén nyitott volna boltot, mint egy másik pályázó.
Arra, hogy miért hagyhatták ki a döntéshozásból, nem tudott magyarázatot adni. Elmesélte ugyanakkor azt is, hogy többen megkeresték a körzetéből a pályázatok elbírálása előtt, hogy segítsen, de nem tudott mit tenni, mert nem kérdezték a véleményét. Beszélt arról is, hogy a településén és környékén két CBA van, mindkettőben árulhatnak majd dohányt, "de ez rendben is van, szerintem az élelmiszerboltoknak kell ez a lehetőség, hogy az emberek ne a közeli nagyvárosokba járjanak be cigiért".
A Fidesz-frakcióban nem volt téma a trafikpályázat ügye. Mindenki, akivel beszéltünk, azt mondta, sem hivatalos ülésen, sem informálisan nem került szóba a téma. "Nincs feszültség, miért lenne? A szocialistáknál van feszültség legfeljebb, hogy nem nyertek" - mondta egyikük, és lényegében ugyanígy nyilatkozott minden megkérdezett.
A szerződéskötések után vélhetően több információt kapunk majd a pályázókról és a pályázatokról, legalábbis Lázár János ezt ígérte az Origónak. Az államtitkár azt mondta délelőtti sajtótájékoztatóján, hogy az aláírások után nyilvánosságra hoznak minden adatot, "amelyekre a törvény lehetőséget ad". Amikor a lap arról érdeklődött, hogy tervez-e jogszabály-módosítást, vagy egyéb magánakciót, ha esetleg kiderül, hogy a törvény nem biztosít teljes átláthatóságot, úgy válaszolt: "akkor majd állok az Origó rendelkezésére".
(Origó nyomán)