A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának javaslatára péntek este 8 és 9 óra között lekapcsolják a Parlament díszvilágítását, a hetven évvel ezelőtt életbe lépett első olyan rendeletre emlékezve, amely hátrányosan érintette a zsidó lakosságot - közölte a párt csütörtökön.
Zoom
70 évvel ezelőtt, április 4-én éjfélkor lépett hatályba az a kormányrendelet, amely kötelezővé tette a "zsidó származású magyar állampolgároknak", hogy sárga csillagot viseljenek - mondta Schmuck Andor pártelnök, aki levélben fordult Kövér László házelnökhöz, hogy a "zsidóüldözés áldozatai előtt tisztelegve" kapcsoltassa le a Parlament díszkivilágítását egy órára.
Zoom
"Ma emberi tisztességről, demokrata szándékáról tanúbizonyságot téve a házelnök úr levélben tájékoztatott, hogy egyetért a kezdeményezésemmel" - közölte a politikus.
Kövér László válaszlevelében azt írta: a Magyarország német megszállásának másnapján meghozott miniszterelnöki rendelet "fájdalmas jelképe volt annak a tragikus folyamatnak, amely a jogfosztásokkal kezdődött és a haláltáborokba torkollott".
Schmuck Andor csütörtökön kezdeményezte az összes, választáson induló párt elnökénél, hogy erre az egy órára függesszék fel a kampányt, és emlékezzenek az "áldozatokra" együtt a Duna-parti "holokauszt-emlékműnél", a Cipőknél.
Zoom
(MTI nyomán)