A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom örömét fejezi ki Románia „demokratizálódási” folyamatát látva: eddig ugyanis a gúnyhatár átlépésekor tudatták a mozgalom vezetőivel, hogy ki vannak tiltva Romániából, most azonban állításuk szerint tájékoztatni fogják a magyar Külügyminisztériumot a jogtiprásukról.
Mozgalmunk vezetősége az összes Kisantant (Szerbia, Szlovákia, Románia) országból volt már kitiltva fennállása óta, sőt még mi magunk sem tudjuk megmondani, hogy éppen melyik műországban van érvényben ilyen jellegű korlátozás ellenünk, tekintve, hogy a mélyen balkáni, Európától idegen, soviniszta államkezdemények kiszámíthatatlanul és hisztérikusan viselkednek. Még az is előfordult Romániában, hogy a különböző hivatalos szervek sem tudták eldönteni, éppen ki vagyunk-e tiltva, az ország területéről.
Vona Gábort és a nemzeti szervezetet, személyeket, akiket érinthet ez a legújabb önkényes, minden jogalapot nélkülöző intézkedés, üdvözöljük a klubban: most mindannyian átérezhetik a vármegyés sorsot ezzel a kitiltási procedúrával.
A HVIM-et nem érinti különlegesebben ez az ügy, ugyanúgy töretlenül erősödünk az egész Kárpát-medencében, kiváltképpen Székelyföldön, ahol soha ennyi vármegyés még nem volt, mint most. A román vezetőség mostani intézkedése annyit bizonyít számunkra, hogy még határozottabban kell követelni Székelyföld területi autonómiáját!
Az anyaországi vármegyések természetesen mindenben támogatják az erdélyi tagságot, teljes szolidaritást vállalnak velük és büszkék a marosvásárhelyi vonuláson tanúsított, meg nem alkuvó, a végsőkig elmenő kiállásukra. Ők mutatnak példát és törik az utat az autonómiáért vívott küzdelemben. A székelyek harca a mi harcunk is.
Zoom
Az is világosan látszik, hogy az európai uniós csatlakozás nemhogy nem hozott megoldást az elszakított nemzettestvéreink ügyében, hanem még tovább romlott a helyzetük. Hiába lett Románia és Szlovákia is elvileg uniós ország, a magyarság jogait folyamatosan lábbal tiporják. Különösen nincs ez másképpen az EU-ba „igyekvő” Szerbiában sem. A kárpátaljai magyarság léte pedig csak hajszálon múlik az ukrán válság függvényében. Szégyen, hogy mindegyik környező ország azt tesz a magyarsággal, amit csak akar, és erről főleg a mindenkori magyar Külügyminisztérium impotenciája tehet.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyedüli szervezetként továbbra is deklarálja, hogy nem ismeri el a trianoni gúnyhatárokat. Románia mostani, betegesen magyarellenes viselkedése és az ehhez hasonló soviniszta megnyilvánulások jól rávilágítanak az igazságra.
A trianoni utódállamok nem magyar ajkú lakóinak pedig azt kell megérteniük, hogy a Kárpát-medencében legkevesebb ezer évig testvérekként éltünk egymás mellett. Ez alatt az idő alatt az akkori világ vezető birodalmai közt tartották számon a Magyar Apostoli Királyságot. Ahhoz, hogy ez ismét így legyen, mindnyájunknak be kell látnunk, hogy nem egymásban kell keresnünk az ellenséget.
Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – Vezetőség
Kárpát-medence – 2014. március 16.