Egy 112 éves auschwitzi "túlélő", a "lengyel származású" Jiszrael Krisztal lehet a világ legidősebb férfija a Guinness-világrekordok jegyzéke szerint - ha sikerül iratokkal igazolnia a korát.
Zoom
Az amerikai Gerontológiai Kutatóintézet a Guinness megbízásából az után vette fel Krisztal unokájával a kapcsolatot, hogy a múlt héten elhunyt a japán Koide Jaszutaru, a világ leddigi legidősebb férfija.
Jiszrael Krisztal 1903. szeptember 15-én született a lengyelországi Zarnówban, majd családjával Lodzba költözött. Már húszéves kora előtt a család édességgyárában dolgozott, 1928-ban megnősült. A németek a városban 1940-ben kialakított zsidó gettóba tessékelték. A gettó 1944-es felszámolása után az auschwitzi munkatáborba került, ahol megözvegyült.
Krisztal túlélte a munkát, de a tábor "felszabadításakor" állítólag mindössze 37 kilogrammot nyomott. 1950-ben elhagyta Lengyelországot, és Izraelbe költözött második feleségével és közös fiukkal. Haifában telepedett le, édességüzletet nyitott, azóta is ott él.
Ahhoz, hogy Krisztalt a világ legidősebb embereként könyvelhessék el, a kutatóintézetnek szüksége lenne dokumentumokra a férfi életének első húsz évéből. A legkorábbi hivatalos irata azonban csak az 1928-as házassági anyakönyvi kivonata. A család szerint arra még lehet esély, hogy Zarnówban találnak bizonyító erejű iratot.
"Alapvető szabályaink vannak, nem lenne igazságos a többi emberrel, ha kivételt tennénk" - mondta Robert Young, a Guinness gerontológiai szakértője.
Arról, hogy emiatt holokauszttagadónak és antiszemitának nyilvánították-e, még nem érkezett hír.
(MTI nyomán)