Miközben Magyarország képtelen szabadulni a nemzetközi pénzvilág halálos szorításából, Venezuela elnöke, Hugo Chavez a napokban arra emlékezett, hogy éppen egy esztendővel ezelőtt az állam megvásárolta az ország egyik legnagyobb bankját.


Nálunk a „pénzügyi befektetők” szolgálatában álló politikusok, propagandisták és mindenféle úgynevezett közgazdászok azt hazudják, az IMF meg az idegen tulajdonú bankok nélkül éhen halnánk. Hugo Chavez viszont éppen azt hangsúlyozta, hogy a Banco de Venezuela „államosítása” óta a pénzintézet kiválóan működik, és immár nem a „pénzügyi befektetőket”, hanem a venezuelai népet szolgálja.

Hugo Chavez a múlt hét csütörtökön a Banco de Venezuela „köztulajdonba vételének” egyéves évfordulója alkalmából mondott beszédében kijelentette: “Nem tudom, van-e példa másutt is ilyen látványos fejlődésre, mint amit a bank produkált. Amiről persze hallgatnak a globális kapitalizmus erői, amelyek pszichológiai hadviselést folytatnak ellenünk, folyamatosan manipulálnak, és igyekeznek félelmet kelteni a venezuelaiak szívében.”

Az államfő elmondta, hogy az elmúlt év során a pénzintézetben elhelyezett betétek összege 50.1%-kal emelkedett. “Ma már a Banco de Venezuela az ország első számú pénzintézete. Amikor államosítottuk, a harmadik helyen állt a bankok rangsorában. Egy esztendővel ezelőtt a betétek értéke 25.7 milliárd bolivár volt, ez az összeg most 38.6 milliárd” - jelentette ki a venezuelai elnök.

Chavez beszédében hangsúlyozta azt is, hogy a bank immár nem a külföldi pénzügyi befektetők érdekében ténykedik, hanem elsősorban a lakosságnak nyújt olcsó hiteleket, és a hazai termelő szektor beruházásait finanszírozza. A kihelyezett kölcsönök összege 25,6%-kal nőtt az elmúlt egy esztendőben (14.5 milliárd bolivárról 18.3 milliárdra), ezen belül pedig a hazai cégek számára most 76,5%-kal több hitelt nyújtanak, mint egy esztendővel korábban. (712.5 millió bolivar helyett immár 1.3 milliárdot.)

A venezuelai államfő – aki felszabadította országát az IMF és a Világbank pénzügyi diktatúrája alól – rámutatott arra, hogy az államosított bank jelentős szerepet vállal a lakásépítések előmozdítása terén is: “2009 júniusában 582 millió bolivár volt a bank kihelyezett lakáscélú hitelállománya, 2010. június végén azonban ez az összeg elérte az 1.2 milliárdot. Ami nem kevesebbet jelent, mint hogy közel 100%-os a növekedés a lakáshitelezés terén” - hangoztatta Chavez.

Chavez hangsúlyozta: a bank nyeresége a múlt esztendő során elérte a 400 millió bolivart. (És, teszem hozzá, ezt az összeget nem viszik ki sem off-shore cégekbe, sem sehova máshová a „pénzügyi befektetők” és egyéb szélhámosok.) Ami annyit jelent, hogy „a bank nyeresége 20%-kal nőtt, annak ellenére, hogy a kamatláb 40%-kal csökkent” - mutatott rá a venezuelai államfő.

A bankot 2009. július 3-án vásárolta meg a venezuelai állam a Banco Santender befektetői csoporttól, a „nemzetközi pénzvilág” óbégatásai és fenyegetései közepette, valamivel több mint 1 milliárd dollárért. Az államosítást követően a pénzintézet mind a 7500 dolgozója a helyén maradhatott. A magántársaság régóta szeretett volna túladni a bankon, de amikor a venezuelai állam vevőként jelentkezett, hirtelen meggondolták magukat. De a nemzeti érdekeket képviselő venezuelai kormány hajthatatlannak mutatkozott. „Elszántuk magunkat, hogy a pénzintézetet megvásároljuk, és a venezuelai nép szolgálatába állítjuk. Szükségünk volt egy ilyen méretű bankra, mint a Banco de Venezuela. Ez a pénzintézet jelentős profitot termel, amelyet eddig mind kivittek az országból” - jelentette ki egy esztendővel ezelőtt, a bank állami tulajdonba vételének idején Hugo Chavez. Ha majd hasonló kijelentéseket hallunk idehaza is az országunkat irányító személyek szájából – no és persze a szavak tettekkel is párosulnak –, akkor mondhatjuk, hogy végre valóban a nemzeti érdekeket képviselő politikusok állnak hazánk élén.

A venezuelai kormány egyébként legalább egy tucat bankot vásárolt meg, illetve államosított, főként azokat a pénzintézeteket, amelyek illegális tranzakciókat bonyolítottak le, illetve nem voltak hajlandók hitelekkel támogatni a venezuelai gazdaság fejlődését.

Perge Ottó - Venezuelanalysis nyomán