Vész Magyarországon címmel szerkesztőségi kommentárban foglalkozott a magyarországi „szélsőjobboldallal” keddi számában a Süddeutsche Zeitung. Mi pedig kommentáltuk.
A szerző, Michael Frank szerint ma mélységesen elkeseredettek azok a bátor emberek, akik húsz évvel ezelőtt civil kurázsival előkészítették Közép-Európa szovjet diktatúráinak végét. Éppen azoknak, akik annak idején Magyarországon élen jártak a "kényszerállam" átalakításában egy demokratikus társadalommá, ma jó alapjuk van a félelemre - fogalmazott a cikkíró, idézve magukat megnevezni nem kívánó, elkötelezett demokratákat, akik szerint "nem bennünket védenek meg a szélsőjobboldaliak támadásaitól, hanem a rendőrség ezeket az embereket védi."
Nem hiszem, hogy nagyon messzire kellene mennünk, hogy ezeket az „elkötelezett demokratákat” megtaláljuk. A Dohány utcánál messzebb semmiképp sem. Ugyanakkor a liberális lap bevezetője is egy ócska klisé, amit már régen ki kellene dobni a közbeszédből, nevezetesen az, hogy a szocialista diktatúrák összeomlásában szerepet játszó politikusok bármilyen röffenését nekünk komolyan kéne vennünk és eredményként kéne értékeljük azt, ami ma van hazánkban. Nos, a magyar nép nem azt szerette volna elérni a rendszerváltozással – ami egyébként sem teljesült még be -, hogy végzetesen leszegényedjen, a szavazáson kívül egyéb joga ne legyen beleszólni a közélet kérdéseibe, hogy semmiképp se tudja befolyásolni a döntéshozókat és azt sem kívánta, hogy cigányok terrorizálják az adófizető lakosságot, miközben a törvény arra sújt le – a demokrácia és melléktermékei: liberalizmus, tolerancia stb. nevében – aki megvédi saját magát, ingatlanát vagy szerettei életét. Az, hogy az ÁVH a szélsőjobboldaliakat védené pedig szemenszedett hazugság.
 
Ennek kapcsán az újság arról írt, hogy "a nyílt utcán kritikus értelmiségieket támadtak meg és ütöttek le, lakásokat romboltak le, a romák ellen pedig gyilkosságok sorozatát hajtották végre".
Ezzel kapcsolatosan egy szakállas vicc jut eszembe, kicsit kiforgatva. Ilyen nincs ma Magyarországon, de igény az volna rá.
A Süddeutsche Zeitung emlékeztetett arra, hogy a budapesti főügyészségnek a közelmúltban hatalmi szóval kellett  megtiltania a - a rendőrség csaknem egyötödét képviselő - Tettrekész Magyar Rendőrségi Szakszervezet szerződéses együttműködését a  Jobbik neonáci párttal. A Jobbik - mint a lap írta - uszít a "cigányok", a zsidók és az értelmiség ellen. A párt létrehozta a Magyar Gárdát, amely egyenruhában és fasiszta zászlókkal menetel, falvakat terrorizál, és katonás eskütételek keretében a "cigánybűnözés" ellen és egy "tiszta magyarságért" agitál. És ez a párt az európai parlamenti választásokon "kapásból" 14 százalékot szerzett - emlékeztetett az újság.
Mindezt egy liberális lapban... Egyáltalán, milyen alapon támogat egy szakszervezeti lépést betiltó határozatot egy magát liberálisnak valló polgár? Az értelmiség elleni uszítás pedig nyilván a sárga irigység szüleménye, a balliberális oldal Európa-szerte képtelen felmutatni egy olyan értelmiségit, mint Morvai Krisztina. A Gárda elleni felhangok pedig csak a szokásosak: egyenruhában menetel és szóvá teszi a cigánybűnözést. Nos, ez sem kéne baj legyen, de a libsik ezek szerint inkább látnák cigányok által kivégzett magyarok hulláit, csak nehogy „neonáci” csoportosulások meneteljenek az utcán.
Mindennek táptalaja a kommentár szerint az a gyűlölet, amellyel a fordulat utáni "hagyományos" pártok, a nemzeti konzervatív Fidesz és a szocialisták megmérgezték a politikai légkört Magyarországon. Ez a két párt nem hajlandó és nem képes arra, hogy közösen vegye fel a harcot a válság ellen.
Bár más–más okokból kiindulva, de ebben egyetértünk. Valóban, a mai közállapotokért a Zsidesz és a szocionista rablócsapat, az MSZP, valamint a kettejüknek a külföldi tőke parancsait magyarra lefordító SZDSZ a hibás. Ez tény, ugyanakkor ez máris ellentmond a szerző eddigi okoskodásainak, hisz ha ez szerinte is így van, akkor miért lenne baj az, hogy egy fiatal, új párt, aki nem sározódott be az elmúlt húsz év alatt, közel15 százalékot szerez a választáson? Ja, hogy nem a ballibsi irányvonalat követi? Igaz az is, hogy a két párt nehogy közösen, de külön-külön sem veszi fel a harcot a válság ellen. Nem is érdekük, hisz mindkettőjüknek ugyanaz az érdekkör diktál. S ennek az érdekkörnek kifejezetten az a célja, hogy a válságot minél jobban elmélyítse Magyarországon, így jutva hozzá olcsón az ingatlanokhoz, a földhöz és végső soron így érve el a gyarmatosítás végét.
És a Fidesz vezetője, Orbán Viktor "veszélyes játékra"  vállalkozik, amikor "igyekszik a parlamentet megkerülni, és a tömegmegmozdulásokkal a vélemény-, illetve szándéknyilvánítás helyszínéül az utcát választja" - vélekedett a lap, amely szerint mindez aggodalomra okot adó hatással van Magyarország demokratikus rendjére.
Na, én meg pont amiatt aggódom, hogy Viktor-Viktor utcai performanciai semmilyen hatással sem lesznek az ország demokratikus rendjére. A játék annyiból veszélyes, hogy a narancsseggű pártvezérben bízó tömeget verik szét az ávósok, nem kímélve időst és fiatalt, asszonyt vagy férfit, szemeket lőnek ki, miközben Orbán Viktor szépen elmenekül a helyszínről. Persze, veszélyes, csak nem az államrendre, hanem a magyar adófizetőkre nézve, akiknek lassan teljesen mindegy lesz, hogy milyen államrend alatt élnek, csak legalább levegőt vehessenek végre.
A Süddeutsche Zeitung szerint nem oldódik meg a probléma akkor sem, ha a Fidesz megnyeri a következő választásokat. Orbán esküje arra, hogy soha nem szövetkezik a Jobbikkal, a szélsőjobboldal európai parlamenti választási sikere óta különösen üresen cseng. Évek óta hasonló nézeteket képviselt, anélkül, hogy egyértelműen elítélte volna az erőszakra uszító, nyíltan rasszista felhívásokat - fogalmazott a német napilap.
Elég sokszor ítélte el és elég egyértelműen, ebben is hazudik a cionlibsi lap. Ám tény, hogy nem oldódik meg a probléma a Zsidesz kormányzásával sem. A nemzetközi nagytőke továbbra is kivételezett helyzetben élhet hazánkban és teheti tönkre a magyar vállalkozásokat, Viktor ígérete szerint tovább folytatódik az eladósodás, hisz ő is az IMF-hez szeretne majd fordulni, szóval tényleg, nem fognak megoldódni gondjaink. Igaz, a hazudozó újságíró nem is erre gondolt, hanem arra, amitől a zsidók rettegnek. Nos, az valószínűleg részben megoldódik, minden jel arra mutat, hogy a nemzeti radikális erőkre sanyarú korszak köszönt be a Zsidesz kormányra kerülésével
A belső nyomás kifelé is agresszióval párosul - írta a lap, amely szerint nem csak a soviniszta jobboldal táborában játsszák ki Magyarország első világháború utáni - az anyaországtól nagy magyar népcsoportokat elszakító - "traumájának" kártyáját. Ma ismét  különböző elméletek terjednek a magyar identitás idegen földön történő állítólagos elnyomásáról, ami a szomszédok körében felháborodást kelt.
„Elméletek”? Azért ekkora pimaszságot... Erdélyben, Kolozsváron nem lehet magyarul (és németül) kiírni a közintézmények, utcák neveit s a helyzet hasonló több más erdélyi városban is, ahol magyarok is laknak még. Délvidéken minden napra jut egy magyarverés, Felvidéken pedig a magyargyűlölet államilag támogatott s kötelezővé tett politikai irányvonal. Ezek, lennének az „elméletek”? Ha én pofon vágnám ezt a Frank nevű gyereket, akkor az „elmélet” lenne számára?
Ha az ellenzék vezetője, Orbán Viktor a Kárpát-medencei magyarok közös képviseletéről "szónokol", akkor a nacionalizmust szítja ezekben az országokban - fogalmazott a Süddeutsche Zeitung, utalva arra: amennyiben a Fidesz - immár a hatalmon -  ismét megkísérelné, hogy a szomszédos országokban élő magyarok számára a magyar állampolgárságot törvény útján biztosítsa,  a válság nyíltan kitörne. A szomszédok nyílt konfrontációként, a még mindig érzékeny kisebbségi tematikába való beavatkozásként értékelnék ezt - vélekedett a lap.
Na és akkor mi van? Egyrészt a magyar állampolgárság visszaadása az elcsatolt területeken élő véreink számára nemcsak jogos lépés, hanem egyenesen kötelező egy magát nemzetinek nevezett kormánynak. Az, hogy a szomszédokat ez felháborítaná? Nos, minden szomszédunk kiterjesztette már állampolgárságát az országán kívül élő honfitársaira is, csak mi nem. Románia pedig hol nyíltan, hol burkoltan, ezrével osztogatja a román útlevelet a moldáviai románoknak. Csak nekünk nem szabad?
A liberális német újság szerint ezáltal mindaz veszélybe kerülne, amit Magyarország a fordulat utáni időkben példamutató kisebbségi törvényeivel és megbékélési gesztusaival elért. Ha Európa valójában "békeprojektnek" tekinti magát, meg kell találnia a megfelelő eszközt e vészjósló fejlemény ellen egyik kulcsfontosságú tagállamában - írta a Süddeutsche Zeitung, hangsúlyozva, hogy az Európai Uniónak be kell avatkoznia.
Kerüljön is veszélybe minden, ami az elmúlt húsz évben meggyökerezett a társadalmunkban. Kerüljön veszélybe a mutyizás, a korrupció, a zsarnokoskodó, valódi bűnözőktől rettegő rendőrségi vezetés, a cigánybűnözők megélhetése, a munkától eltántorító segélyezési rendszer, az adókulcsok, a multik előnyére épülő gazdasági rend, a magyar adófizető megalázása, a napi magyargyalázás rituáléja. Igen, kerüljenek ezek veszélybe és múljanak is el, senki sem fogja siratni ami közállapotokat, kivéve egy pár, Michael Frankhez hasonló balliberális hazudozót.
(HVG nyomán Kuruc.info, Geyer)