Nem rendszeresített, nem bevizsgált és nem kipróbált gumilövedéket használt a rendőrség október 23-án. Várhatóan néhány hónapon belül rendszeresített tömegoszlató eszközzé válhat a gumilövedéknél „humánusabb” szivacs- és babzsáklövedék. Eközben a rendőrség titkolja, mekkora pénzjutalmat kapott március 15-i munkájáért Gergényi Péter budapesti főkapitány.


Az új könnygázgránátokat - melyeket már nem lehet széttaposni- 15-én kipróbálták. Erre van pénz.


Október 23-án, a brutális tömegoszlatás során a rendőrség anélkül alkalmazott 12-es kaliberű sörétes lőfegyvereket és gumilövedékeket, hogy a konkrét típusokat egy korábbi belügyminisztériumi utasításnak megfelelően bevizsgálták, minősítették és kipróbálták volna – derül ki a Helyi Théma című ingyenesen terjesztett lap e heti számából. Mindezt gyakorlatilag az ORFK ismerte el, amikor a lap által írásban föltett kérdésekre válaszolt. A rendőrség azt közölte, hogy általános műszaki paramétereket rendszeresítettek, nem konkrét típusokat. Ez azért is aggályos, mert az igazságügyi és rendészeti miniszter által jóváhagyott javaslat kimondja, hogy a kényszerítő eszközként alkalmazott lőszereket „külső szervvel történő minősítése, összehasonlító vizsgálatok elvégzése, szakvélemények, megfelelőségi tanúsítványok és próbahasználati tapasztalatok figyelembevétele nélkül beszerezni, illetve használatba venni nem lehet”. Vagyis ilyen eszközöket nemhogy bevetni, még vásárolni sem lett volna szabad.

Eközben Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője azt nyilatkozta: néhány hónapon belül rendszeresített tömegoszlató eszköz lehet a gumilövedéknél jóval „humánusabb” szivacs- és babzsáklövedék a rendőrségnél, de ehhez előbb el kell készülnie az ezt szabályozó minisztériumi rendeletmódosításnak. Mindezt azután közölte, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Kerepesi úti telephelyén a sajtónak bemutatták ezeket az új típusú eszközöket használat közben. A szóvivő elmondta, távlati cél a gumilövedék kiváltása, de egyelőre a törvény lehetővé teszi annak alkalmazását.

A hatásbemutatón jól érzékelhető különbség volt az egyes tömegoszlató eszközök között. Míg az október 23-án több ember szeme világát kioltó gumilövedék átlyukasztotta a több milliméteres, fából készült céltáblát, addig a szivacs- és babzsák lövedék csupán benyomta a célpontokat. Ezek az Európa több országában (például Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban) rendszeresített eszközök közelről kilőve sem hatolnak a testbe, szemben a gumilövedékkel, amely kis távolságból akár halálos sérülést is okozhat.

Garamvölgyi László lapunk érdeklődésére közölte: Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány konkrétan pénzbeli jutalmat kapott március 15-i munkájáért, de a pontos összeg nem publikus. Az ORFK szóvivője cáfolta azokat a lapinformációkat, hogy Gergényi félre lenne állítva, és hogy ne vett volna tevékenyen részt a március 15-i ünnep biztosításában. Emlékeztetett, már a nemzeti ünnep előtt világosan elmondták, hogy Bene László lesz az operatív vezető, de ebben semmi rendkívüli nincs, hiszen az országos rendőrfőkapitány az ország első számú rendőre.

(Pilhál Tamás - Magyar Nemzet)