Henry Kissinger szerint katonailag már nem nyerhető meg az iraki háború - közölte egy hétfőn megjelent interjúban az egykori vietnami kivonulást megtervező, volt amerikai külügyminiszter. A szakértő kifejtette: nem lehetséges a katonai győzelem abban az értelemben, hogy a szövetséges csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonják az egész országot, az egész népességet.

Kissinger úgy látja: az arctalan és mindenhol jelenlevő iraki felkelés, valamint a síiták és a szunniták közötti vallási megosztottság még összetettebbé teszi a békeegyeztetéseket. Az elemző szerint Irakban a helyzet bonyolultabb Vietnamnál, ahol olyan felekkel lehetett tárgyalni, akik a vezetői ellenőrzésük alatt tartottak bizonyos területeket.

Kissinger, aki nemcsak a vietnami háború egyik fő tervezője volt, Irak ügyében is sok tanácsot adott eddig George Bush elnöknek, ugyanakkor felhívta a figyelmet: a gyors amerikai csapatkivonás vagy a befolyás hirtelen történő elvesztése zűrzavart idézhet elő.
-Alapvetően rokonszenvezek Bush elnökkel - mondta Kissinger, akinek Richard Nixon elnöksége alatt először nemzetbiztonsági tanácsadóként, majd külügyminiszterként a mostani irakihoz hasonló, mind népszerűtlenebbé váló háborút kellett kezelnie.

Kissinger - aki egy fokozatos csapatkivonást elképzelhetőnek tart - úgy látja, a belső iraki feszültségeket más országok segítségével lehet eloszlatni. Üdvözölte az iraki probléma megoldását célzó nemzetközi konferencia megrendezését. Iránnak az iraki békefolyamatba történő bevonása kapcsán kiemelte, hogy fel kell készülni arra, hogy az ellenségeikkel is tárgyaljnak.

A volt külügyminiszter szerint az iraki háború még évekig el fog húzódni, és Amerika nemzeti érdeke azt követeli, hogy szűnjék meg a pártok háborús civakodása. Mint hangsúlyozta, Amerika nemzetközi szerepe nem lehet a belső pártviszályok függvénye.
(MN)