Elégedetten távozik a budapesti rendőrfőkapitány. Gergényi Péter az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: sikerült céljait megvalósítani, mert Budapest az egyik legbiztonságosabb főváros lett az Európai Unióban. A főkapitány május 31-ig marad a hivatalában, miután a miniszterelnök menesztette, mert a gyanú szerint több rendőr megerőszakolt egy fiatal nőt.

- Hogyan értékeli a budapesti főkapitányként végzett munkáját?

- Én úgy gondolom, hogy a céljaink 99,5 százalékát sikerült megvalósítani, amit az akkori vezetéssel együtt kitûztünk (Gergényi Péter 2003. július 1-től fővárosi rendőrfőkapitány - a szerk.). A Budapesti Rendőr-főkapitányság elérte, hogy Budapest az egyik legbiztonságosabb főváros az unióban. Ugyanakkor a budapesti főkapitányság 2005-ben és 2006-ban is az európai uniós fővárosok (rendőségei) közül az első helyen végzett különböző eredményességi mutatók alapján. Gondolom, hogy ez egy nagyon nagy dolog. Én úgy éreztem mindig is a levelekből és a telefonokból, hogy kivívtuk Budapest lakosainak megbecsülését, amiért érdemes dolgoznunk, ez egy csodálatos dolog volt. Amit nem sikerült megvalósítani - bár sikereket értünk el, mert csökkentettük a gépjármû-lopások számát, és emelkedett is a felderítési mutató - de nem abban az arányban, ahogy én elképzeltem.

- Milyen lépéseket kell, vagy kellett volna tenni, hogy javuljon ez az arány?

- Én úgy gondolom, hogy még intenzívebb akciók szervezésével kellett volna a kérdésre jobban - idézőjelbe téve - rálépnünk.

- Meddig van most hivatalában?

- Május 31-én éjfélig.

- Addig dolgozni is fog?

- Természetesen, mint ahogy teszem ezt ebben a pillanatban is.

- Mit csinál majd 31. után?

- Megmondom őszintén, én sem tudom, meglátjuk, hogy milyen ajánlatokat kapok.

- Valóban közös vállalkozást tervez az Orbán-kormány belügyminiszterével, Pintér Sándorral?

- Ez a közös vállalkozás egész pontosan egy utazási iroda, amelyben nekem 30 százalékos tulajdonrészem van. Ebben az utazási irodában tulajdonrésze van a P&V Kft-nek is, amelynek résztulajdonosa Pintér Sándor úr, aki 25 éve a barátom, és én nem aktuálpolitika alapján válogatom a barátaimat. Minden barátomra, így őrá is, büszke vagyok.

(InfoRádió)